bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tři mančafty, které možná budou chybět v příštím play-off

29. července 2016, 8:30

Martin Schwarz

Do nového ročníku stále poměrně daleko a v letním obchodování mezi kluby NHL máme to nejlepší pravděpodobně za sebou. Pojďme tedy ukrátit čas okurkové sezóny menší prognózou. Zámořský web The Hockey News vybral tři celky, které dost možná příští rok na jaře nepostoupí do bojů o Stanley Cup (ač se jim to letos podařilo), stejně jako ukázal na ty výběry, jež naposledy play-off neokusily a v příští sezóně by do vyřazovacích bojů postoupit mohly. První ze dvou článků věnujeme potenciálním smolařům sezóny 2016-2017.

Philadelphia Flyers

Pokud jste pečlivě sledovali zápolení o zatím poslední play-off, pak tušíte, že Letci z Philadelphie proklouzli mezi nejlepší konferenční osmičku s odřenýma ušima. To by se jim však příští rok nemuselo podařit. Závěrečných 45 zápasů základní části kádr z Pensylvánie zabral a pod vedením kouče Hakstola si nadprůměrnými výsledky zajistil poslední postupové místo z Metropolitní divize. Jenže začátek soutěže Flyers vůbec nezvládli, kdyby podobný start zažili i letos na podzim, dost možná jim podobné dostihy nemusí vyjít.

Oranžovo-bílí navíc nemohou s jistotou říci, že Jakub Voráček napraví svou nepříliš povedenou sezónu (od českého forvarda klub čekal víc než pětapadesát bodů). To obraně – zejména od druhé poloviny ročníku – pomohl mladý dravec Shayne Gostisbehere, leč nad ním bude viset syndrom druhé sezóny v NHL, pro řadu nováčků velmi neoblíbené části kariéry. Obecně defenzíva Flyers na první pohled nepůsobí (oproti jiným mužstvům) tolik nebezpečně. Alespoň s pohledem do brankoviště jsou kluboví představitelé, po několika letech, spokojenější.

Z tandemu Mason – Neuvirth se vždy minimálně jeden zdál být skvěle připraven vychytat týmu vítězství, tihle dva znamenají pro Philadelphii v nastávající sezóně opravdu hodně. Když ovšem útočným tahounům, jako jsou Wayne Simmonds a Claude Giroux, nepomohou svou produktivitou další forvardi, Letci budou horko těžko nahánět soupeře v tabulce. A kdo ví, zda jsou klubové naděje Provorov, Sanheim či Morin připraveni na hru v NHL. Flyers znovu nečekají snadné měsíce.

Minnesota Wild

Divočáci měli co dělat, aby se z nejtěžší divize uplynulé sezóny prodrali až do play-off, zásluhou divoké karty nakonec fanouškům i sobě prodloužili hokejové dny. Prozatímní lodivod John Torchetti výběr pozdvihl a po nepřesvědčivých výsledcích, jejichž tíhu odnesl odchodem z organizace do té doby oblíbený kouč Mike Yeo, Minnesota opět začala dělat publiku radost. Střídačku nově převezme bývalý stratég Anaheimu Bruce Boudreau, který zkusí do kabiny zavléct více optimismu. Boudreau disponuje talentem vytvořit z průměrného celku velmi dobrý, avšak s podobnou situací, jaká jej čeká u Wild, zkušenosti nemá.

Ve Washingtonu totiž kočíroval hvězdy Ovečkina a Bäckströma, u Kačerů udával směr Perymu s Getzlafem. Minnesotští vyloženě ligové hvězdy nevlastní. Obranu zachraňuje sebejistý Ryan Suter, ale vyjma jeho na soupisce příliš defenzivních zkušeností nehledejme. Nejlepší útočníci Wild (Zach Parise, Jason Pominville, Mikko Koivu či nově také Eric Staal) mají všichni přes třicet let. Mladé rakety Mikael Granlund, Charlie Coyle, Nino Niederreiter, Jonas Brodin a Matt Dumba sice skrývají slibný potenciál, byť nikdo z nich zatím neaspiruje na ligovou extratřídu.

Trenérský novic Boudreau zajisté přispěchá s potřebným impulsem pro mužstvo, ovšem na Divočáky třeba nahlížet i v kontextu zbytku Západní konference. Spousta výběrů od začátku léta posiluje a Minnesota tolik stěžejních jmen nepřivábila. Když ostatní kluby, jež konečně slibují postup do play-off (kupříkladu Edmonton) dostojí velkým slovům a vskutku zvýší konkurenceschopnost, hráči v zelených trikotech skončí příští ročník po dvaaosmdesáti zápasech. Tým nejspíš nezachrání ani výborně chytající Devan Dubnyk.

Detroit Red Wings

Jednou tahle úctyhodná série skončit musí. Příznivci Detroitu pochopitelně věří, že se Wings dostanou do vyřazovacích bojů pošestadvacáté za sebou, nýbrž i letos známe důvody, proč právě tentokrát hráči z automobilového města mohou zůstat těsně za postupovými příčkami. Přestože Pavel Dacjuk zanedlouho atakuje čtyřicátý rok života a hokejovým mládím nezáří, pro Detroit opět odvedl kus práce a zůstával mezi nejlepšími techniky NHL. Náplastí na Rusův odchod ze zámoří budiž přísun centra Franse Nielsena z Islanders. Úplné Dacjukovo nahrazení talentovaným Dánem ale pochopitelně čekat nelze.

Pětatřicetiletý Niklas Kronwall pak na modré čáře potřebuje zodpovědnou podporu. Beka před koncem nejlepšího sportovního věku vkusně doplní čerstvě podepsaný Danny DeKeyser, ale jak si povedou ostatní obránci? Posila v podobě Thomase Vaneka aktuálně neznamená pro Red Wings největší jistotu, i když pravidelný cestovatel posledních sezón může překvapit. Navíc záleží, zda Petr Mrázek udrží stabilní formu a vyhne se větším výkonnostním výkyvům mezi třemi tyčemi, jichž jsme byli svědky.

Rudá křídla stále mají dostatek talentů k tomu, aby mohli do play-off postoupit, ale když se jim to nepovede, nemůžeme překvapeně hledět. A vůbec, nebylo by pro Detroit z určitého hlediska dobré konečně chybět mezi nejlepší šestnáctkou ligy? Tým se tak může v příštích letech vyhnout neustálému tlaku na prodlužování už tak dokonalé série. Wings do bojů o stříbrný křapáč těsně neproniknou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.