bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Třetí majitel Veziny v historii klubu, Holtby prožil skvělý ročník

26. června 2016, 11:00

Martin Schwarz

Famózní základní část pro Washington Capitals, výtečné měsíce i pro Bradena Holtbyho. Brankář hokejového mančaftu z hlavního města Spojených států přepsal mimo jiné i některé historické statistiky. V posledních dnech se pouze čekalo, zda dotáhne zatím nejlepší ročník kariéry do ještě sladšího konce a pořídí si fotku s Vezinovou trofejí. A opravdu, vytáhlý muž za sebou nechal i velké finálové soupeře Bena Bishopa a Jonathana Quicka.

„A vítězem se stává Braden Holtby,“ zaznělo z úst české brankářské legendy Dominika Haška na galavečeru v Las Vegas, kam byla jedna z legend National Hockey League přizvána, aby předala cenu některému z nástupců svého řemesla. Narovinu, hlasování o nejlepšího gólmana základní části 2015-2016 tolik napětí nepřineslo. 

Šestadvacetiletý Kanaďan předvedl v maratonu 82 zápasů vysoce nadprůměrné výkony, připsal si velkou zásluhu na úspěchu Capitals, kteří získali Prezidentovu trofej a nechali zbylých 29 celků za sebou (leč play-off znovu nevyšlo dle jejich představ).

Stejně jako před rokem tedy převzal Vezinovu trofej největší favorit z trojice finalistů (letos kromě Holtbyho doufali v zisk prestižní ceny ještě Ben Bishop z Tampy Bay a Jonathan Quick oblékající trikot Los Angeles). Kdo ví, jak by dopadlo počínání Careyho Price, vítěze této ceny za sezónu 2014-2015, kdyby téměř celou dlouhodobou část netrávil na marodce. 

Nicméně dominance rodáka ze Saskatchewanu zasloužila ohodnocení. Holtby je třetím brankářem v historii washingtonského klubu, jenž Vezinu obdržel, před ním ji oslavili Jim Carey (1995-1996) a Olie Kölzig (1990-2000). K tomu maskovaný hrdina tohoto ročníku pro Capitals vychytal 48 výher během 66 zápasů, čímž dorovnal rekord Martina Brodeura ze sezóny 2006-2007. S tím rozdílem, že slavný lapač puků na takový počet výher potřeboval o dvanáct střetnutí více, konkrétně 78. V tomto ohledu jej snaživec ročníku narození 1989 předčil. 

I díky Holtbyho umu parta kolem kanonýra Alexe Ovečkina stanovila nový klubový rekord v počtu výher, ten červenobílí překonali hned o sedm vítězství. Dohromady 41 vyhraných zápasů (dosavadní nejlepší výsledek) celek nakupil na přelomu tisíciletí, kdy mezi třemi tyčemi působil již zmíněný Kölzig.  Jen dodáme, že druhé místo v počtu výher letos bral Jonathan Quick se čtyřiceti vítěznými mači v zádech. 

Přitom brankář draftovaný roku 2008 (ve čtvrtém kole) kromě statistiky výher neovládl žádnou jinou – horlivě sledovanou - individuální dovednost. V procentuální úspěšnosti zákroků skončil osmý, do elitní desítky jedinců s čistými vychytanými konty se nevešel vůbec, „až“ šestý zakotvil při pohledu na průměr obdržených branek. Za pravdu znovu dostalo nepsané pravidlo, že u dnešních brankářů rozhoduje především schopnost vychytat kádru vítězství. A to Braden Holtby zvládl bravurně. 

Kanadský borec má smlouvu až do roku 2020 a výrazně se přihlásil o pozici jedničky i pro nastávající sezóny. Pokud uchová stabilní formu (což, jak dlouholetí fanoušci hokeje dobře vědí, není vůbec snadná úloha), může s Capitals opět pomýšlet vysoko. V rámci vyřazovacích bojů ovšem Holtby nedošel dál než do druhého kola, i to je pro něj nová výzva do příštích měsíců.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.