bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trenér Colorada Bednar: Jsem na hráče hrdý, ale ještě jsme neskončili

9. dubna 2018, 9:30

Matěj Mayer

Avalanche by před začátkem ročníku netipovali na vyřazovací boje ani jejich skalní fanoušci. Colorado však v samém závěru základní části porazilo St. Louis a zajistilo si účast v play-off. „Myslím, že je vhodné označit to za úspěch. Zvlášť po těžké minulé sezoně,“ říká kouč Jared Bednar, jehož tým narazí v play-off na Nashville.

Nedělní duel mezi Coloradem a St. Louis byl pro oba kluby zápasem o všechno. Zmíněné celky se praly v posledním kole základní části o play-off. K účasti v něm potřebovali Avalanche na vlastním ledě vyhrát v základní hrací době, St. Louis stačil jakýkoliv bodový zisk. Už od prvních minut utkání však bylo vidět, kdo po vyřazovacích bojích touží víc. Lavina před vlastními fanoušky bojovala a nakonec mohla slavit kýžený úspěch po vítězství 5:2.

„Hlavně první gól byl parádní a hrozně důležitý. Od začátku jsme po ledě létali, chtěli jsme dobře vstoupit do zápasu. Věděli jsme, že Blues hráli předchozí den, a tak jsme toho chtěli využít. A navíc, když máme dobrý vstup do zápasu, můžeme si to přenést do jeho zbytku. V první třetině jsme cítili, že soupeře tlačíme, ale nejsme za to odměněni. Když pak Carl Söderberg skvěle clonil před bránou a dali jsme první gól, ještě nás to popohnalo,“ hodnotí kapitán týmu Gabriel Landeskog.

Sám švédský forvard byl v důležitém zápase k neudržení. Jeho zarputilost pocítilo hned několik soupeřů – jen v první třetině totiž rozdal sedm hitů! „Myslím, že náš kapitán hrál neuvěřitelně a odehrál skvělý zápas. Hitoval, zapojoval se jak do ofenzivy, tak do defenzivy. Ukázal nám, jaký je lídr, vedl nás a my ostatní jsme ho jednoduše následovali,“ říká obránce Mark Barberio na adresu vůdce týmu Avalanche.

Mužstvo z „Mile High City“ se prezentovalo týmovou hrou a odhodláním zvítězit. „V této fázi sezony potřebujete, aby čtyři útoky a tři obrany šlapaly a všichni dělali svoji práci. Každý zápas máme jiného hrdinu, i když se zdá, že to je většinou někdo z našeho prvního útoku,“ přidává postřeh Barberio. „Neuvěřitelně jsme se semknuli. Nemyslím, že jsem někdy hrál v týmu, kde by byla taková parta a týmová chemie. Ať už by se nám play-off podařilo nebo ne, pořád bych byl na tenhle tým pyšný. Zvlášť po minulé sezoně je tohle velký úspěch, ale ještě není konec,“ burcuje Landeskog, který si v rozhodujícím duelu připsal gól a dvě asistence.

Colorado tak zakončilo základní část na osmém místě Západní konference se ziskem 95 bodů, což je o 47 více než v minulé sezoně, kdy bylo nejhorším týmem celé NHL. Podobný progres zaznamenal naposledy Pittsburgh v sezoně 2005/06. „Je to neuvěřitelný úspěch. Musí to být jeden z největších úspěchů v moderní sportovní historii,“ neskrývala po posledním utkání nadšení hlavní hvězda Laviny Nathan MacKinnon, jenž skončil s 97 body (39+58) na pátém místě v kanadském bodování NHL.

MacKinnon: Musí to být jeden z největších úspěchů v moderní sportovní historii

Avalanche váleli především v domácím prostředí. V Pepsi Center vyhráli 28 utkání, čímž vyrovnali klubový rekord ze sezony 2000/01, na konci níž Colorado vyhrálo Stanleyův pohár. „Když jsme vcházeli před zápasem na led a slyšeli bouření Pepsi Center, bylo to neuvěřitelné. Rozhodně nám to vlilo hodně energie a doufám, že nás budou fanoušci podporovat ještě více v play-off, protože hrát s nimi za zády bylo prostě úžasné,“ září Mark Barberio.

„Byl jsem na tenhle tým opravdu hrdý už před posledním zápasem. A pak jsem viděl hráče, jak si jdou za tím, po čem touží, a úspěšně zakončují první část sezony. Myslím tím, že ani nevím, co říct… Vůdci v našem týmu, oddanost, důvěra v systém naší hry, to všechno fungovalo,“ říká hlavní trenér Jared Bednar. Úspěch je pro Colorado o to cennější, že se jedná o nejmladší tým NHL s věkovým průměrem pouze 25 let. „Od prvního dne hráči chtěli pracovat, viděl jsem, jak se naši mladí kluci zlepšují a zvládají těžké zápasy.“

Kouč Laviny také zdůrazňuje schopnost svého nezkušeného mužstva vyrovnat se s propady formy. „Před několika zápasy se nám moc nedařilo, ale byli jsme schopni vrátit se na domácí led a zareagovat tak, jak jsme zareagovali. A tohle se nám dařilo celou sezonu. Jsou chvíle, kdy se nedaří a máte o sobě pochybnosti, ale musíte reagovat a odrazit se od toho. A my jsme to dokázali,“ pochvaluje si kouč Colorada.

 

The best thank you we could give to our fans: PLAYOFFS. #StanleyCup #GoAvsGo

Příspěvek sdílený Colorado Avalanche (@coloradoavalanche),Dub 8, 2018 v 1:10 PDT

Jared Bednar přidal také svůj výhled pro play-off. „Myslím, že je vhodné tohle označit za úspěch. Obzvlášť po těžké minulé sezoně. Nás to může zbavit tlaku. Můžeme pokračovat v cestě, hrát uvolněně, a dostat tím Nashville pod tlak. Myslím si, že naši hráči jsou hladoví. Myslím, že chtějí vyhrávat a věří tomu, že když budeme hrát jako proti St. Louis, můžeme vyhrát. Ještě jsme neskončili,“ věří svému týmu.

Nashville jako finalista NHL v minulé sezoně a vítěz aktuální základní části bude proti Coloradu jasným favoritem. Optimismus pro fanoušky týmu z Denveru nedodávají ani výsledky vzájemných utkání. V této sezoně vyhráli Predátoři všechny čtyři duely (4:1, 5:2, 4:3p a 4:2). Avalanche se ale mohou pokusit využít své role podceňovaného mužstva. „Nashville je samozřejmě skvělý tým, ale tohle je play-off. My jsme taky dobrý tým a máme na to sedm zápasů. Pokusíme se využít role outsidera a dáme do toho všechno, co bude v našich silách,“ říká Tyson Barrie.

A v podobném duchu se vyjadřují také jeho spoluhráči. Jasno má například Nathan MacKinnon: „Buďme upřímní, my nemáme co ztratit. Není na nás žádný tlak. Prostě budeme hrát svoji hru, uvolněně, ale agresivně. A doufejme, že se nám povede vyhrát,“ zvažuje. „Pro každého je to jako nová sezona. Hrál jsem proti Nashvillu v minulé sezoně play-off za Anaheim a bylo to opravdu těžké. My ale máme mladý, bruslivý a rychlý tým. Budeme hrát, jak umíme a uvidíme, co se stane,“ přidává svůj názor brankář Jonathan Bernier.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.