bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Totální závislost. McDavid táhne Edmonton podobně jako kdysi Jágr Pittsburgh

17. října 2018, 11:30

Jiří Lacina

Že jsou Oilers doslova závislí na výkonech Connora McDavida, je dobře známo už nějakou dobu. Pokud ale kanadský tým prakticky není schopný vstřelit gól bez přispění svého kapitána, vyniká tento fakt až v ostudné nahotě. 240 minut to bez McDavida nešlo. Prvních devět gólů v sezóně s podpisem jednoho hráče je nový rekord NHL.

Edmonton na úvod základní části prohrál ve Švédsku s New Jersey 2:5, McDavid na oba góly nahrál. Při porážce s Bostonem 1:4 zaznamenal jedinou trefu, na výhře v New Yorku 2:1 se podílel brankou a asistencí. Úterní těžký zápas ve Winnipegu znovu dirigoval hostující kápo, jenž byl v základní hrací době u všech čtyř branek Oilers (2+2).

Teprve v prodloužení, ve 242. minutě od začátku sezóny, vstřelili hráči Edmontonu gól bezu pomoci svého lídra. Krásnou individuální akci zakončil Darnell Nurse, jenž tak Olejářům pomohl ke druhému bodu a celkově k druhé výhře v sezóně.

Edmonton rozjížděl letošní ročník pozvolna, po přesunu z Evropy měl několik dnů volna. Pokud tedy někomu přišlo, že se Auston Matthews tradičnímu lídrovi nejprestižnější individuální statistiky přespříliš vzdaluje, může vychladnout. Pakliže zůstanou oba tahouni Toronta a Edmontonu zdraví, rýsuje se nám tuze atraktivní souboj!

Ohlédnutí do minulosti

McDavid prozatím přerušil opakovaná hlášení o Matthewsových rekordech jedním svým - devět gólů v řadě od začátku sezóny, jež dokázal pro svůj tým obstarat, znamená překonání rekordu detroitského Adama Oatese z počátku sezóny 1986-87, jehož série tehdy čítala sedm branek.

„Víte co, nejsem na to příliš hrdý,“ řekl skromně jednadvacetiletý útočník. „Nemyslím, že je to statistika, kterou bychom se měli nějak pyšnit. Je to, jak to je, na konci jsme našli způsob, jak vstřelit gól, takže už se o tom nemusíme bavit,“ dodal skoro až zahanbeně.

Záplavu zpráv připomínajících Oatesův překonaný výkon se sluší rozčeřit vzpomínkou na podobný kousek české hokejové legendy. V sezóně 1999-2000 byl Pittsburgh - stejně jako nyní Edmonton na McDavidovi – obrovsky závislý na výkonech Jaromíra Jágra.

Nebylo to od začátku sezóny, ale šlo o její úvod. V období od 16. října do 4. listopadu 1999, tj. 5. - 11. duel v sezóně, nedokázal dát Pittsburgh gól bez přispění svého kapitána. V sedmi zápasech tehdy Tučňáci nastříleli 15 branek, Jágrova statistika z tohoto období byla 7+8. Pokud jde o výkony hodné překonání, má jich McDavid před sebou stále dost.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.