bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tortorellova tvrdá láska postavila Johansena opět na tribunu. Jak zareaguje samotný útočník?

18. prosince 2015, 12:11

David Motloch

Není běžné, aby útočník Johansenových kvalit pouze vysedával na tribuně. Vždyť kanadský útočník je považován za jeden z nejtalentovanějších klenotů současné NHL. I když mu je stále pouze 23 let, v Columbusu jej považují za nevybroušený diamant a možná už s ním ztrácí pomalu trpělivost. Anebo je to všechno pouze jedna velká hra, jejíchž hlavním strůjcem je svérázný kouč John Tortorella? V minulosti už tu jeden takový případ byl.

Ryan Johansen, to je šikovný hračička, schopný obelstít dva hráče najednou a poslat přesnou přihrávku na rozjeté spoluhráče. Tvořivý centr, který má výjimečný smysl pro rozehrávku, tvoření útočných akcí a k tomu všemu neskutečně rychlé akce v samostatných nájezdech. Především takto se hovoří o třiadvacetiletém forvardovi z Columbusu.

Kariéru začal v Blue Jackets a zdárně v ní zde pokračuje dodnes. Po prvních dvou rozkoukávajících ročnících se v NHL prosadil naplno, když zaznamenal ve dvou plně odehraných sezónách 63, respektive 71 bodů. To je slušný počin na útočníka, že? Johansen ve své bodové produkci pokračuje i letos, když v 31 odehraných zápasech zaznamenal solidních 22 bodů. Jenže není všechno zlato, co se třpytí.

Výměna trenéra Columbusu jakoby cosi změnila. Do mužstva přišel svérázný kouč Tortorella, kterému se útočné choutky Johansena sice zalíbily, trenér s charismatem až na půdu však očekával více. „Jsou to především ty malé věci, které hráč musí dělat, aby se stal profesionálem. To se Ryan ještě musí naučit. Když tohle říkám, nemělo by to nikoho překvapit, jelikož Johansen je v téhle hře ještě stále mladý. Body jsou skvělá věc, ale já podle nich dobré hráče nehodnotím. Ryan nyní prochází procesem vývoje a učení,“ takto okomentoval výkony Ryana Johansena hlavní lodivod Modrokabátníků a zároveň tak objasnil, proč se pod jeho taktovkou šikovný hráč už poněkolikáté dostal v zápase na tribunu.

Případ jménem Vincent Lecavalier

Johansen může na slova Tortorelly reagovat v podstatě pouze dvěma způsoby. Buďto si je vezme příliš osobně a ztratí veškerou chuť pod ním nastupovat na ledě, anebo zatne zuby, vezme si jeho slova k srdci a stane se všestranným hokejistou. Je totiž pravda, že Johansenova hra směrem dozadu byla nejednou zmiňována jako jedna z jeho velkých slabin.

A pak tu samozřejmě máme trenéra Columbusu, který je známý svým konzervativním přístupem k hráčům. V  případě Johansena pak nikdo nepochybuje, že se snaží uplatnit takzvanou tvrdou lásku. A to především proto, že se tímto způsobem výchovy u mladých hvězdiček již v minulosti proslavil. Za všechny případy hovoří především ten jediný – Vincent Lecavalier.

V sezóně 2001/02 se podle očekávání měl stát právě on dalším kapitánem Tampy. Na lavičku ale nastoupil Tortorella, který okamžitě prohlásil, že je na to Vinny ještě příliš mladý. Později se Lecavalierovi příliš nepovedl tréninkový kemp a Tortorella mu vyslal další signál – nechal ho sedět hned v úvodním zápase ročníku.

Lecavalier: "Na mladé hráče je tvrdý, ale udělal za mě lepšího hokejistu."

Útočník Tampy reagoval podrážděně a dožadoval se výměny do jiného klubu. Ta se však pod vedení Tortorelly nikdy neuskutečnila. A tvrdá láska tak mohla pokračovat dále. 13. prosince roku 2003 posadil „Torts“ Lecavaliera znovu a to ve třetí třetině zápasu proti Bostonu. A zde se nachází zajímavá shoda. Lecavalierovi bylo tou dobou 23 let, tedy stejně, jako je nyní Johansenovi. Další sohodou budiž fakt, že oba dva hráči v ten moment hráli v NHL po svém nejlepším ročníku v kariéře. Jenže to Tortorellovi nestačilo, Lecavaliera posadil za jeho defenzivní manýry, stejně jako nyní Johansena.

Existovat tou dobou Twitter a jiné sociální sítě, spekulovalo by se o nechtěném Lecavalierovi úplně stejně, jako se nyní debatuje o Johansenovi. Jenže tento případ je zajímá především z jiného hlediska. Ačkoliv by Lecavalier asi nikdy nestrávil s přísným koučem společnou dovolenou, sám později uznal, že z něj přístup Tortorelly udělal lepšího hokejistu.

Dvě mužská ega proti sobě - kdo bude vítěz?

Ještě v červnu roku 2008 Vinny neotálel a možnosti zpovědi k Tortorellově stylu využil před novináři naplno. „Každý víme, jaký Torts je. Po pár letech strávených pod jeho trénováním vám to začne docházet více. Na mladé hráče je zvlášť přísný a každý hokejista jej bere jinak, což je ale normální. Každý hráč reaguje na určité situace jinak. Někteří nemusí jeho přístup zrovna milovat.“

Ačkoliv je tak v těchto dnech plný internet spekulací o chystaném a nevyhnutelném trejdu Ryana Johansena, o tom tento článek není. Je o mladém hokejistovi, který stojí na prahu důležitého rozhodnutí a budoucnost má stále ještě ve vlastních rukách. Zatne Johansen zuby a zapracuje na svém herním projevu?

Tortorellova tvrdá láska se z něj chystá udělat komplexního hráče a lídra týmu. A pokud by byl Johansen náhodou proti, o angažmá se strachovat nemusí. Zájem o jeho služby v posledních dnech vyslovil dobrý tucet týmu NHL. Jedno je však nad slunce jasné. Souboj dvou vysokých mužských eg bude mít buď hned dva vítěze, nebo naopak z tohoto boje odejdou oba jako poražení.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.