bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TOP 5 senzačních kandidátů na individuální trofeje

10. ledna 2015, 15:00

Tomáš Zatloukal

Polovina sezóny tradičně přináší ideální chvíli na to, aby se lehce bilancovalo. Již každoročním zvykem se stalo, že ve chvíli, kdy většina týmů překonává v základní hrací části metu 41 odehraných zápasů, přicházejí nejen zámořští experti s více či méně přesnými odhady jmen vítězů individuálních ocenění. Velká porce mačů, které jsou již za námi, opravdu mnohé napověděla. Kdo z utajených či nově etablovaných hvězd se momentálně objevuje mezi kandidáty? Přinášíme vám žebříček pěti nejzajímavějších osobností.

5, Michael Hutchinson, Winnipeg Jets

Jistě, o Calderovu trofej si to zřejmě rozdají Filip Forsberg s Aaronem Ekbladem, pokud se ovšem porota bude chtít vyhnout hráčům z pole a raději zaloví mezi gólmany, je "Hutch" nekompromisní volbou číslo 1. Kdo by to býval při pohledu na jména Hutchinsonových konkurentů (Antti Räänta, Niklas Svedberg, Jake Allen) před startem sezóny řekl, že? Sebevědomý brankář odvádí pro Winnipeg vynikající výkony a vyzývá Ondřeje Pavelce na souboj o post jedničky. Levoruký čaroděj má mezi nováčky s maskou jediného výrazného soupeře: Calvina Pickarda. Ten ale již nejspíše zůstane na farmě.

4 Tyler Seguin, Dallas Stars

Bídná obrana Dallasu Stars posunula Seguina z role ofenzivní hvězdy do pozice nepostradatelného tahouna, s jehož formou padají a stoupají výsledky celého týmu. Není tedy divu, že se kanadský "floutek" uchází o Hartovu trofej. S Jakubem Voráčkem se srdnatě pere o čelo tabulky produktivity, Ricka Nashe předstihl v strhujícím závodě o korunu pro nejlepšího střelce NHL. To, že bude Seguin zářit, se čekalo. Podobná dominance již nikoliv. Potetovaný forvard se definitivně etabloval mezi naprostou hráčskou elitou, k čemuž mu výrazně pomohla souhra s Jamiem Bennem. To on mu připravuje góly.

3, Kevin Shattenkirk, St. Louis Blues

Hned několik odborníků vyzdvihuje Shattenkirkovy kvality a označuje jej za černého koně v hlasování o vítězi Norrisovy trofeje. V St. Louis se postupně vypracoval v lídra defenzivního valu Blues, k ofenzivnímu nadšení přidal solidní bránění. Ostatně se má od koho učit, takový borec jako Barett Jackman nepředstavuje vůbec špatný vzor. Shattenkirk v 25 letech nakukuje mezi špičkové obránce NHL a jedině pokračuje ve výkonnostním růstu. Amerického šikulu zdobí 36 kanadských bodů a šlechtí 18 plusů v tabulce pravdy. P.K. Subban, Ryan Suter, Shea Weber a další  jej musí brát jako zcela reálnou hrozbu. 

2, Roberto Luongo, Florida Panthers

Jestli se Florida propašuje se svou mizernou ofenzívou (erupci proti Calgary Flames nepočítejme) do play-off, bude to zásluha jen a pouze Luonga. Návrat ke Kočkám mu evidentně svědčí a byť tu a tam inkasuje lacinou branku, tunami skvělých zákroků občasné zaváhání bohatě kompenzuje. Pro řadu novinářů je mírným favoritem na zisk Hartovy trofeje, jiní mu dávají slibné šance také v početné stíhačce za Vezina Trophy. Ta bude mimořádně poutavá, vždyť Carey Price, Pekka Rinne nebo Marc André Fleury chytají jako z partesu. V průběhu základní části se navíc zlepšuje Sergej Bobrovskij. Bude to bitva! 

1, Mark Giordano, Calgary Flames

Luongův příběh o znovuzrozeném veteránovi je skvělý, v našich očích jej ale přebíjí pohádka o Giordanovi. Kapitán Plamenů navázal na minulou sezónu a dostal se do životní fazóny. Pro Calgary znamená podobně dominantní sílu jako Seguin pro své mužstvo. Giordano platí za předem jasného majitele Norris Trophy a jeho jméno dost možná ozdobí také podstavec Hartky. V 31 letech je na vrcholu sil, takže by neměl z vysokého tempa polevit. Co říkáte, dopíše svou neuvěřitelnou story? Z řadového beka, který nikdy neprošel draftem, se vypracoval v jednoho z nejvíce respektovaných zadáků současnosti.

Česko-slovenská stopa:

Ondřej Palát  

Selke Trophy by nejen podle hlavního kouče Tampy Bay Lightning Jona Coopera měla skončit v Palátově náruči. Všestranný útočník navzdory nízkému věku svědomitě brání a obětavě padá do střel, říká se mu "Patrice Bergeron mezi křídly". V cestě za prestižním oceněním ovšem nestojí pouze Bergeron, ale také Jonathan Toews, Pavel Dacjuk, Anže Kopitar nebo Gabriel Landeskog. Konkurence je široká, ale Palát by mohl překvapit.

Jakub Voráček

Asi málokdo věřil tomu, že se "Voras" o tolik zlepší. Tvrdá dřina se nicméně kladenskému odchovanci vyplatila. Je lehčí, rychlejší a s narůstajícím bodovým účtem sebevědomější. Osvědčená spolupráce s "Malým Máriem" Claudem Girouxem by mu mohla vynést Art Ross Trophy. Většina hokejové veřejnosti mu ale nevěří, že báječnou jízdu dotáhne do úspěšného konce. V hlasování na NHL.com se tak vyjádřilo přes 63 % respondentů. 

Jaroslav Halák 

První Slovák s Vezinovou trofejí? Ne, to není sci-fi. Halák se po těžkém startu, kdy se pravidelně ocital pod palbou kritiky, odrazil k mistrovským výkonům a začal plnit to, proč jej GM Garth Snow do New Yorku přivedl. Za Haláka, jemuž se v nedávné pozornosti dostalo velké mediální pozornosti díky překonání klubového rekordu legendy Ostrovanů Billyho Smitha, se postavilo vícero žurnalistů. Prý by minimálně neměl chybět v nominaci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.