bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tom Rowe už Floridě víc škodit nebude. Generálním manažerem Panthers je znovu Dale Tallon

10. dubna 2017, 17:30

Jiří Lacina

Florida hledá nového trenéra. To není velká novinka. Už před koncem sezóny zdůraznil Tom Rowe, že jeho záskok na lavičce měl dočasný charakter a příští rok trénovat nebude. Zdůraznil také, že si sedne s Dalem Tallonem, někdejším generálním manažerem, v této sezóně klubovým prezidentem pro hokejové operace, a všechno spolu proberou. Tady dochází ke změně. Tallon už si může všechno rozhodnout sám.

Tom Rowe totiž po zpackané sezóně skončil jak ve funkci trenéra, tak ve funkci generálního manažera. Staronovým GM byl podle čerstvé pondělní informace z rozhodnutí majitele Vincenta Violy jmenován opět Dale Tallon, v této sezóně „upozaděný“ za Rowem. Zůstane mu rovněž funkce klubového prezidenta, prozíravě vytvořená pro Tallonovo udržení v klubu v době Roweovy vlády.

Vzhůru dolů

Historie úpadku Panthers je natolik známá a tolikrát omletá, že ji zrekapitulujeme jen velmi stručně. Tom Rowe převzal loni, pro mnohé překvapivě, po Daleu Tallonovi funkci generálního manažera. Majitele Viollu zřejmě přesvědčil svým "progresivním" přístupem, postaveným na víře, že charakter hokejisty lze ve všech ohledech kvantifikovat. Rowe si prostě zamiloval pokročilé statistiky.

Přestože Panthers byli na vzestupu a měli za sebou velmi dobrou sezónu, překopal sestavu a zřejmě nejen proto se opakovaně názorově střetl s trenérem Gerardem Gallantem. Toho vyhodil při první možné příležitosti, 27. listopadu se sám dosadil na jeho místo.

Nechme promluvit čísla, která Rowe tak miluje. Gallant měl s mužstvem do svého odchodu bilanci 11 vítězství, 10 porážek a 1 další prohru v prodloužení, jeho následovník zaznamenal ve zbytku základní části bilanci 24 výher, 26 porážek a dalších 10 proher v prodloužení. Nové koště tentokrát metlo hůře než to staré. Rowe hru mužstva nevylepšil.

Sebereflexe, se kterou vzal odpovědnost za výsledky na sebe, je v pořádku. Sdělení, podle něhož nabral cenné zkušenosti, jež v budoucnu zúročí, vyznělo už trochu děsivě. Jako by chtěl říct: „Dejte mi dalších pár let a já to zvládnu. Brzo budeme tam, kde jste byli před mým příchodem“.

Tolik času ale Vinnie Viola nemá a tak vše zkouší vrátit do starých kolejí. Podle prvních novinářských spekulací by měl Rowe už s ohledem na svou pětiletou smlouvu v klubu zůstat, půjde ale jen o roli speciálního poradce.

Vrátíme se, máme na to

„Máme dost talentu, abychom se brzo vrátili zpátky,“ věří Dale Tallon. „Byl to pro nás trochu odlišný rok, nicméně prošli jsme pár tvrdými lekcemi ohledně výkonnostní konzistence. S několika vylepšeními sestavy a správným vůdcovstvím věřím, že z nás příští rok bude znovu tým bojující o Stanley Cup.“

Návrat Tallona na místo prvního muže Panthers zvyšuje šance Jaromíra Jágra setrvat v této organizaci další rok. Tallon Jágra na Floridu přivedl, loni si ho – ihned po skončení sezóny, ještě před jmenováním Rowea generálním manažerem – pojistil také na tento ročník. Zda dojde k prodloužení spolupráce s nejstarším hráčem NHL o další rok, naznačí příští týdny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.