bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tohle je štěstí! říká dojatý Hischier. Za New Jersey hrál už v 9 letech

25. června 2017, 8:00

Václav Jáchim

Určitě znáte ten pocit, kdy po něčem vytrvale toužíte, a když si sen splníte, najednou nevíte, co si přesně počít. Na letošním draftu NHL přesně tohle prožil Nico Hischier. Švýcarský hokejový drahokam vylétl během poslední sezony ke hvězdám, v odhadech šlapal na paty Nolanu Patrickovi, všem sám si nechtěl připouštět, že jedničkou výběru bude právě on. Ale stalo se! Jakmile Ray Shero, generální manažer New Jersey, oznámil jeho jméno, Nico skočil na oběžnou dráhu radosti a euforie. "Tohle je štěstí! Už od té chvíle utekla docela dlouhá doba, a já pořád přesně nevím, co vlastně říci," přiznává.

 

Něco podobného člověk prožije párkrát za život. Nebo také vůbec. Pozice krále draftu je každoročně jen pro jednoho, sama o sobě neznamená, že dotyčný bude hvězdou slavné ligy. Najdou se případy, kdy jedničky draftu skončily mezi průměrem. Jenže tenhle švýcarský chlapík má našlápnuto parádně. "Jeho potenciál je obrovský. Hischier hraje dynamický hokej, s vynikajícím bruslením a kontrolou kotouče. Umí dopředu i dozadu, těžko u něj najdete slabinu," říkal před výběrem juniorů v Chicagu Dan Marr z Úřadu centrálního skautingu.

Copak o to, na adresu jiného favorita Nolana Patricka pršely ze všech stran podobné lichotky. A vůbec nebylo podstatné, že synovec někdejšího skvělého beka Jamese Patricka vynechal polovinu uplynulého ročníku vzhledem k operaci břišní kýly. Jenže záleželo vysloveně na týmu, který získal právo první volby. Zástupci Devils nedávali vůbec najevo, jak se rozhodnou, Ray Shero pouze odmítl, že by snad s první příčkou měl na poslední chvíli obchodovat.

Analytici z TSN několik hodin před draftem upozornili, že se Ďáblům víc líbí právě Hischier. Organizace prochází přestavbou týmu, k mladým hráčům, jež už získala dřív, švýcarský objev může hodně ladit  A skutečně. Jakmile Shero přistoupil na pódiu k mikrofonu, a oznámil verdikt, Hischier přepsal historii. Stal se teprve sedmým Evropanem, který byl draftován z nejvyšší pozice. Pod Alpami se nikdy nenarodil větší hokejový talent, teď už to má sympatický vlasatý kluk černé na bílém.

"Měl jsem obrovskou radost. Když jsem objímal mamku, viděl jsem jak brečí. První místo na draftu pro mě hodně znamená, ale úplně nejlepší je, že jsem si to mohl užít s celou rodinou. Všichni mě ohromně podporovali, tohle je obrovská odměna," uvedl později Hischier při rozhovorech s novináři. Když mluvil, bylo kolem něj pořádně těsno. Z mladého perspektivního hokejisty se Hischier rázem stal nastupující hvězdou NHL.

"Dostat se do té soutěže bylo vždycky mým snem, cítím, že jsem teď zase o kousek blíž. Mám velkou radost, že budu moci hrát v New Jersey. Klub jsem vždycky sledoval, vím, že za něj hrával můj krajan Damien Brunner. Bylo to v době, kdy tam působili také Kovalčuk nebo Brodeur," připomněl s úsměvem znalosti o Ďáblech.

Vedle Pavla Zachy, který spolu s několika spoluhráči komentoval draft pro fanoušky Devils, bude Hischier novým esem, jež by mělo v minulosti úspěšný klub vrátit mezi nejlepší. "Sám mám velké ambice, chci se neustále zlepšovat. Jsem připraven! Vím, že záležet bude jenom na mně," potvrdil.

Švýcarský sympaťák překonal krajana Niederreitera, který byl v roce 2010 na draftu pátý, senzační vysvědčení si vybojoval parádními výkony na MS dvacetiletých. A především v juniorce Halifaxu, kde kdysi váleli třeba i Jakub Voráček nebo Martin Frk. Za tým Mooseheads v quebecké lize nasbíral 93 bodů a vstřelil 41 gól, posledních deset měsíců bylo pro jeho úspěch v cestě do NHL rozhodujících.

Ještě loni na Memoriálu Ivana Hlinky to totiž vypadalo, že pevnou pozici jedničky udrží Patrick. Hischier? První kolo určitě, ovšem že by nakonec vyhrál právě on, to by řekl málokdo. "Makal jsem na sobě a vůbec neřešil, co z toho v draftu nakonec bude. Byl jsem klidný, a to i po příletu do Chicaga. Ještě ráno v hotelu to bylo dobré, ale jak jsem přišel do arény, všechno na mě padlo. Fanoušci, show,. očekávání... Byl jsem fakt nervózní," přiznal.

Po oznámení, že právě on vstoupil mezi legendy draftu, cítil ohromnou úlevu. Adrenalin mu dal zabrat. "Pořád nevím, co přesně říci. Co to všechno znamená. Musím tu radost vstřebat," dodal.

Z hlediště sledovali synovu radost rodiče a další rodinní příslušníci. Když tatínek Rino viděl potomka na pódiu, bezděčně sáhl do saka pro archivní fotografii. Později ji ukázal novináři Emanuelu Gislovi z deníku Blick. Na snímku je malý Nico v dresu – New Jersey! "Fotka je z roku 2008, z turnaje ve Fribourgu. Nicovi bylo devět let," usmál se Hischier starší, jehož druhý syn Luca válí za SC Bern a dotáhl to také do juniorské reprezentace.

Nico je sice odchovancem Vispu, kde loni na jaře absolvovala mezistátní zápas česká reprezentace, ovšem na zmíněný turnaj posílil konkurenční Sierre. "Jednotlivé týmy oblékly dresy klubů NHL, aby kluci získali motivaci. Teď mi to přijde jak z Hollywoodu, Nico hrál za Devils, tehdy šlo vyloženě o náhodou. Kdo by řekl, že jednou půjde do klubu jako jednička draftu," usmál se závěrem Rino Hischier.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.