bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tichá voda břehy mele. Doposud nevýrazná Tampa zabrala ve správný čas

19. ledna 2016, 18:00

David Motloch

Floridské město Tampa je pověstné svými četnými bouřkami, není tedy divu, že se místní klub jmenuje právě po zdejším příznačném hřmění. Na ledě tomu však letos až donedávna nebylo. Poněkud nevýrazné Blesky zabředly do průměru a větší část sezóny nepatřily ani do play-off. Těm dnům je však konec, alespoň prozatím. Lightning vyhráli již popáté v řadě a především jejich herní projev dává předsezónním prognózám, věštícím další dlouhou sezónu v Tampě, opět reálnou podobu.

Těžko hledat vyloženě nějaký spouštěč, který bý ve hře Lightning způsobil až takový průvan. Spíše se zdá, že svěřenci trenéra Coopera dokázali zapnout v ten správný moment. Samozřejmě se vlažné výkony Tampy dají svést na řadu věcí. Tak prvně tu máme nejistotu okolo smlouvy kapitána Stevena Stamkose, která, když už nic, tak pohodě v kabině rozhodně nepřidá.

To samé se dá říct také o posledních výlevech Jonathana Drouina, jenž se nechal slyšet, že by si přál výměnu do jiného klubu. Ať už se s těmito problémy hráči Tampy vypořádali jak chtěli, museli ještě zkousnout řadu nepříjemných zranění. Po určitou část sezóny nebyl dostupný například český útočník Ondřej Palát, či malý šikula Tyler Johnson. Známa tampská trojice (posledním členem je Nikita Kučerov) tak byla zcela rozpadlá.

Lightning se však na přelomu nového roku změnili v mančaft, který si především začal více věřit. Poslední páté vítězství v řadě to potvrzuje. A pokud už někoho během této série vyzdvihnout, je to určitě vytáhlý brankář Bolts – Ben Bishop. Ať už byl v průběhu sezóny často kritizován za pouštění laciných, mnohdy až trapných branek, či se stal terčem posměšků za své, údajně, simulované pády, nelze popřít, že v současné době chytá ve špičkové formě.

Přehlížená práce Bishopa

Bishopova zápasová bilance 18-13-3 sice až tak lichotivá není, ale o to už se postarají jiné statistiky. Tak například procento chycených kotoučů (92,7 %) spadá do kategorie nejlepších čísel ligy. Maskovaný muž Lightning už dokázal svůj průměr obdržených branek za zápas smrsknout na ani ne dvě branky na zápas (1,97) a má na kontě navíc dvě čistá konta.

Kdyby si takové hodnoty udržel až do konce základní části, bylo by namístě přinejmenším zvážit jeho nominaci na Vezinovu trofej. Bishopovy výkony jsou však v Tampě občas přehlíženy. Jednak proto, že o hlavní pozornost se stará především kapitán Steven Stamkos či jiné hvězdy typu Tylera Johnsona nebo Victora Hedmana.

Výkony vytáhlého brankáře se ale kolikrát tolik neřeší ani proto, že v klubu z přímořského přístavu se už pěkných pár let soustředí hlavně na útok. Ještě aby ne, vždyť Tampa je nejlépe střílejícím mužstvem NHL od doby poslední výluky. V letošní sezóně to až tolik neplatilo, ačkoliv od poloviny prosince nastřílela Tampa 45 branek a drží si v tomto období průměr 3,21 branek za zápas, což je pátý nejlepší počin v NHL.

Lightning se tak vrací do svých obvyklých herních kolejí. Nejlépe je to vidět na samotném kapitánovi. Steven Stamkos má za posledních sedm zápasů na kontě stejný počet branek a k tomu navrch přidal ještě čtyři asistence. Trio Palát - Johnson - Kučerov sice již pospolu nehraje, ale dohromady nastřádalo během pětizápasové vítězné série 13 bodů.

Generální manažer Steve Yzerman má před sebou ještě hodně práce. Každým novým dnem musí více a více myslet na stále nepodepsanou smlouvu se Stamkosem a k tomu všemu musí řešit neplánované potíže s nespokojeným Drouinem. Obě dvě záležitosti musí vyřešit s ohledem na platový strop a také musí zahrnout své případné kroky k doplnění mužstva před play-off, pokud něco podobného Yzerman zamýšlí.

Momentálně se má ale situace v Tampě tak, že doposud poměrně tupé Blesky začaly zase pořádně jiskřit. Nic samozřejmě netrvá věčně, a tak jako každý jiný tým, i Lightning ještě čekají ve druhé polovině základní části lepší a horší časy. Popravdě, neexistuje mnoho důvodů, proč o Tampě opět neuvažovat jako o týmu zamýšlejícím další dlouhý pobyt v play-off. To se ale může každým dnem změnit. Uvidíme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.