bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Thornton? Velký přínos pro Toronto, říká GM Davosu. Zvládnout by měl buly i přesilovku

22. listopadu 2020, 9:24

Martin Schwarz

Drtivou většinu své kariéry strávil v San Jose, ve 41 letech se ale rozhodl zabojovat o Stanley Cup jinde. Jak známo, matador Joe Thornton upekl za pouhých 700 tisíc dolarů jednoletý kontrakt s Torontem. Řada hlasů z hokejového prostředí má jasno: Maple Leafs tím učinili skvělý kauf, který jim pomůže víc, než se na první pohled zdá. Mají pravdu?

Mezi tyto proroky patří také Raeto Raffainer, generální manažer švýcarského klubu HC Davos. Právě v Davosu nyní Joe Thornton – již tradičně – působí a zkracuje si zde čekání na začátek nové sezony National Hockey League. Dlouholetý útočník Sharks je u Švýcarů v ráži, pravidelně boduje a je pro tým přínosem. V prvních 6 zápasech se blýskl 7 kanadskými body (2+5).

„Maple Leafs moc dobře vědí, co s příchodem Thorntona získali,“ sdělil serveru Sportsnet Raffainer. „Jeho odhodlání dokázat něco velkého a dosáhnout na týmový úspěch bude mít pro Toronto velký přínos. Pomůže jim vyhrávat,“ pokračoval sebejistě.

Až rozjezd ročníku 2020/2021 ukáže, jak výraznou roli „Jumbo Joe“ v kanadské organizaci dostane. Pokud mu vydrží aktuální forma z Davosu, mohl by se každopádně na led dostávat i v klíčových momentech a být vzorem zelenáčům na soupisce. Po Patricku Marleauovi je Thornton dalším veteránem, jenž má mladý výběr Toronta inspirovat a charakterem i kanadskými body mu pomoci k úspěchu v play-off. Od roku 2004 Javorové listy nepřešly přes první kolo vyřazovacích bojů.

Ostatně i současný trenér Leafs Sheldon Keefe se nechal slyšet, že Thornton je natolik univerzální a zkušený, že může v sestavě plnit téměř jakoukoli úlohu. Připustil, že jedním z hlavních důvodů jeho  příchodu je touha po vítězství – rodák z Ontaria celou dlouhou kariéru čeká na Stanleyův pohár a zatím se nedočkal. Moc po úspěchu hladovějších hokejistů teď v NHL není. Otázkou je, jak velkou šanci má na zisk stříbrného grálu v Torontu, a to hned v následující sezoně.

Není důvod, aby končil s hokejem

„Joe bude hodně důležitý také při vhazování,“ připomněl davoský manažer Raffainer. Narážel tím na Thorntonovu tradičně vysokou úspěšnost na buly, která se naposledy vyšplhala na hodnotu 49.4 %. „Přestože jeho procentuální úspěšnost na vhazování minulou sezonu mírně klesla, bude mít v těchto momentech velký vliv. Stále je platný také na přesilovce, takže pokud mu trenéři dají prostor, splní svou roli,“ nepochyboval Raffainer.

Naposledy hokejista nosící na zádech číslo 19 posbíral pouze 31 bodů (7+24), což částečně ovlivnila i podprůměrná sezona Sharks. Především však Thornton odkroutil v nejlepší hokejové lize světa už 1 636 utkání a dalších 179 v rámci play-off. Z aktivních hráčů nikdo nemá víc kanadských bodů ani nahrávek. Přesto je stále plný energie, platný a schopný konkurovat i mnohem rychlejším mladíkům.

„Pokud se pořád cítí připravený hrát a zdraví mu umožňuje pokračovat, není důvod, aby s profesionálním hokejem končil. Někteří lidé se smějí a říkají, že už je docela starý, ale jeho vliv na hru na ledě je stále neskutečný. Dokud obstojí v konkurenci, měl by nadále ukazovat svůj um fanouškům,“ zakončil Raeto Raffainer.

Teď bude muset nejen Joe Thornton doufat, že se NHL aspoň na začátku příštího roku rozjede. Případné zrušení ročníku by mu zase o kus zkomplikovalo cestu za vysněným Stanley Cupem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.