bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Thornton, Crosby nebo McDavid? Má vůbec někdo šanci Jágra dohnat?

27. prosince 2016, 15:00

Jiří Lacina

Minulý týden se v NHL nesl ve znamení historických změn. Sama liga je považovala za natolik přelomové, že neváhala přerušit utkání Floridy, aby Jaromíra Jágra veřejně ocenila. Druhé místo v historickém kanadském bodování za Waynem Gretzky v podstatě znamená maximum, kterého lze v dnešní době dosáhnout. Takže bylo co slavit.

Jágr vyrovnal výkon Marka Messiera - s nímž si krátce zahrál v jednom týmu na konci sezóny 2003-04 u Rangers - v úterý, kdy proti Buffalu třikrát asistoval. Byl to jeho 252. tříbodový zápas v kariéře, 59. duel se třemi asistencemi. Ve čtvrtek proti Bostonu se další asistencí posunul za hranici 1887 bodů, v pátek přidal s Detroitem další nahrávku.

„Jsem poctěn, že s ním budu v knihách. Možná mi taky dají zlatou hokejku,“ žertoval Tuukka Rask, který byl ve čtvrtek v bráně Bostonu. Český veterán byl za pět asistencí a hlavně za posun na prestižní místo ve stoletých dějinách věhlasné soutěže vyhlášený hvězdou týdne.

Proč je čím dál těžší sbírat body

Odborná i laická veřejnost se od té doby zabývá otázkou, zda někdy ještě něco podobného zažijeme. Kdy se dočkáme dalšího průlomu do takhle vysokých pozic? Že by někdo překonal Gretzkyho, o tom zřejmě – pakliže nedojde k zásadní úpravě pravidel - nemůže být řeč. Má někdo aspoň reálnou šanci proniknout do první desítky? Do první pětky? Na druhé místo? Mark Messier ho držel od listopadu 2003, tedy zhruba třináct let.

Nemá smysl opakovat, že gólové průměry klesly. Že hráči bodují méně než v osmdesátých letech. Důvodů je víc. Pár jich uvedl sám Jágr. „Jestli mě někdo překoná? To je těžká otázka… Předně musíte mít velké štěstí, aby se vám vyhýbala zranění. Vypadá to, že dávat góly je teď těžší než v minulosti. Kvůli videu, týmové přípravě, kvůli zlepšené hře na oslabení…“

„V týmech už nejsou jeden nebo dva dobré útoky. Každý má čtyři řady, které umí hrát na nejlepší soupeře. Rozdíl mezi nejlepšími a nejhoršími hráči v mužstvu se zmenšil, takže to bude těžké. Není snadné zůstat v téhle lize dvacet let zdravý, bude to náročné,“ dodal druhý muž nejprestižnější individuální statistiky.

Dál jsou tu brankáři. Magazín Hockey News přinesl nedávno zajímavou analýzu nárůstu brankářské výstroje. Nejvíc bobtnala v průběhu devadesátých let, kdy začal počet nastřílených branek prudce klesat. Zřejmě to nebude náhoda. Ne že by nebyla snaha věc řešit, ale je to tenký led. Jde prý o bezpečnost. Otázkou je, o co bezpečněji se třeba brankáři cítí s tím ohromným košem, který nahradil někdejší střídmou lapačku. Dokonce i někteří maskovaní muži volají po redukci výstroje, protože nadměrné chrániče mažou rozdíly ve skutečné kvalitě chytání.

Kvůli vyrovnanosti hráčů, o které mluvil Jágr, je tu pak další faktor, a to je čas trávený na ledě. I ti nejlepší forvardi dneska hrají sotva 20 minut za utkání, ještě v devadesátých letech hrával Jágr, Bure a další hvězdní útočníci běžně 24-25 minut. Stobodový hokejista současnosti tak přichází až o 20-25 bodů za sezónu, které nenasbírá, protože místo něj hraje někdo jiný.

Kdo další?

Má tedy někdo vůbec šanci Jágra dostihnout? Z aktivních hráčů je mu nejblíž Joe Thornton. Big Joe hraje poslední dobou nad očekávání dobře, je mu ale už 37 let. Po sezóně mu končí smlouva. Nemusí to být v San Jose, ale další ještě asi bez velkých potíží dostane. Kolik toho může odehrát? Další tři, čtyři roky? 150, 200, možná 250 bodů? V ideálním případě by to mohlo být na konec první desítky.

Těžko odhadovat, kam se kdo prokouše. Největší šanci má asi Sidney Crosby, kterému je teprve 29 let. Nesmí ale trpět na zranění jako dosud. Ovečkin? Spíš v historické tabulce střelců, v produktivitě asi tak vysoko mířit nebude. Navíc je otázka, jak dlouho vydrží tenhle velký vlastenec NHL hrát. V roce 2008 podepsal třináctiletou smlouvu, která mu skončí v létě 2021. To mu bude necelých 36 let. Není nereálné, že zatouží předvést se ještě doma a NHL dá před čtyřicítkou sbohem.

Pak jsou tu mladé pušky, u nichž je zvlášť riskantní spekulovat do daleké budoucnosti. Auston Matthews, Patrik Laine. Hlavně druhý jmenovaný má už letos na 40 branek. Od příští sezóny jich může dávat 50. Klidně každý rok. Dál je tu hvězda hvězd, stále devatenáctiletý Connor McDavid.

„Letos může dosáhnout na 100 bodů, bude ale mít dvacetiletou kariéru?“ ptá se v této souvislosti Denis Potvin. „Asi nebude honit Gretzkyho, ostatní možná ano,“ připouští jeden z nejlepších obránců zámořské historie.

Nezapomínejme pak ještě na jeden fenomén, a to jsou výluky. V souvislosti s Jágrem se neustále omílají tři sezóny v Rusku, přitom dobrých 200 bodů mu vzaly jen tři výluky. V letech 1994-95 a 2004-05 byl na vrcholu, tyhle pauzy ho stály hodně bodů. Situace rozhodně nevypadá růžově, brzo nás možná čeká další nucená přestávka. Čím větší peníze se v NHL obracejí, tím hůř v tomto směru bude. Také proto je těžké, ne-li nemožné predikovat, kolik toho ještě odehrají Crosby, McDavid a další.

Jágr může zůstat na druhém místě dlouho. Déle než Messier, který držel tuto pozici třináct let. Možná, že ji česká legenda nepustí už nikomu. A nejen proto, že ještě nekončí a pár bodů v NHL určitě nasbírá.

„Je neuvěřitelné, že hrál v osmi různých týmech. Chlapi před ním hráli v útocích, které měly svoje přezdívky, spoustu let ve stejném složení. Taky proto je neskutečné, čeho dosáhl,“ přidal na Jágrovu adresu další zajímavý postřeh Denis Potvin.

Umístění aktivních hokejistů v historické produktivitě:

2. Jaromír Jágr (44 let) - 1889 bodů
25. Joe Thornton (37 let) - 1364
34. Jarome Iginla (39 let) - 1281
58. Marián Hossa (37 let) - 1112
68. Patrick Marleau (37 let) - 1049
84. Henrik Sedin (36 let) - 992
85. Alex Ovečkin (31 let) - 990
89. Sidney Crosby (29 let) - 976
92. Daniel Sedin (36 let) - 964
95. Shane Doan (40 let) - 955
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.