bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tento den v historii: Islanders podepsali legendárního trenéra, Devils slavili druhý Stanley Cup

10. června 2020, 8:00

Vojtěch Balon

Desátý červen 1973 zůstane navždy zapsán v historii New York Islanders tučným písmem. Právě v tento den totiž newyorský celek najal legendárního kouče Ala Arboura.

1973: Bývalý obránce nahradil na lavičce Islanders Phila Goyettea a už o dva roky později dovedl modro-oranžové do semifinále play-off. Na začátku osmdesátých let pak Islanders pod Arbourovým vedením získali čtyři Stanley Cupy v řadě! Legendární kouč odešel do důchodu v roce 1994 jako druhý nejúspěšnější trenér v historii NHL, co se počtu výher týče.

1996: Během 16 let v Quebecu se jim to nepodařilo ani jednou, hned rok po stěhování do Denveru ale Avalanche (bývalí Nordiques) získali Stanley Cup. 10.6.1996 bylo na programu čtvrté finále, v němž Avs díky bravurnímu výkonu Patricka Roye (63 zákroků) a gólu pozdějšího trenéra pražské Sparty Uweho Kruppa ve třetím prodloužení udolali Floridu 1:0 a celkově ovládli sérii 4:0 na zápasy.

2000: Na den o čtyři roky později se ze svého druhého Stanley Cupu v historii radovali New Jersey Devils. Sérii proti Dallasu zvládli 4:2 na zápasy, poslední duel rozhodl až ve druhém prodloužení Jason Arnott po přihrávce Patrika Eliáše. Devils přitom těsně před play-off vyměnili trenéra, pouhých osm zápasů před koncem základní části vystřídal odvolaného Robbieho Ftoreka Larry Robinson.

2016: A ještě jedna smutná vzpomínka na závěr. 10.6.2016 nás ve věku 88 let definitivně opustil Gordie Howe. Legendární Mr. Hockey strávil 25 sezón v dresu Detroitu Red Wings, šestkrát se stal nejužitečnějším hráčem NHL a pomohl Red Wings ke čtyřem Stanley Cupům. V roce 1971 poprvé ukončil kariéru, o dva roky později se ale v dresu Houston Aeros v konkurenční WHA vrátil k profesionálnímu hokeji. V texaském klubu si Gordie zahrál po boku svých synů Marka a Martyho. Později se Howe dokonce vrátil do NHL, kde jako hráč Hartfordu Whalers definitivně skončil ve věku 52 let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.