bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tenhle (ex)Žralok pořád kouše! Marleau v debutu za Toronto zazářil dvěma góly

5. října 2017, 14:00

David Jahoda

Jeho letní odchod ze San Jose, které mu bylo po celých 19 sezon jeho dosavadní kariéry v NHL domovem, vzbudil velký ohlas. Debaty začaly nabírat na obrátkách, když vyšlo najevo, že s ním Maple Leafs v jeho pokročilém hokejovém věku podepsali tříletou smlouvu s průměrným ročním platem 6,25 milionů dolarů. Krátce před startem nového ročníku oslavil 38. narozeniny. Ovšem hned ve svém debutu za nový tým ukázal, že by se investice do něj mohla vyplatit. Toronto v sezonní premiéře deklasovalo Winnipeg 7:2 a Marleau zaznamenal dvě trefy.

„Čisté nadšení, nemůžu se dočkat, až se vhodí úvodní buly.“ Tohle pronesl Patrick Marleau několik málo minut před svou premiérou za Toronto. A pak to vzal pěkně od podlahy. 

Nejprve dostal v 29. minutě utkání krátkou přihrávku od Austona Matthewse, brankáři Steveu Masonovi udělal stahovačku a do odkryté klece pohodlně zasunul puk – 4:0 pro Maple Leafs. Po úvodních 36 vteřinách třetího dějství zase využil bojovnosti Nazema Kadriho, který nevzdal odražený kotouč, prohodil dva protihráče a Marleau chladnokrevně podruhé v utkání zavěsil. Tím ukončil soutěžní debut v brance Jets pro Stevea Masona.

Premiéra v novém týmu jako hrom, řekli byste si. Jenže Marleau reagoval po utkání trochu jinak. „Bylo to zatraceně blízko tomu, jak jsem si první zápas představoval,“ řekl po zápase s lehkým úsměvem. „Kluci hráli skvěle. A musím říct, že Freddy (brankář Frederik Andersen) nás hodně podržel, což bylo klíčové. Pak jsme v závěru první části dali pár gólů,“ pokračoval Marleau.

Ano, skóre vypadá poměrně jednoznačně, jenže dánský gólman se v brankovišti vůbec nenudil. Během první třetiny pokryl dohromady sedmnáct střel, jenže Jets byli v koncovce jaloví. Zato Leafs vytěžili z jedenácti pokusů tři branky. Zápas prakticky rozhodli v rozmezí necelých tří minut (góly padaly v 15:45, 17:40 a 18:23).

Marleau do své premiéry za Toronto nastoupil na levém křídle třetího útoku po boku Nazema Kadriho a Leo Komarova. Bývalý kapitán San Jose strávil na ledě 14 minut a 41 vteřin. Během svého pobytu na ledě vyslal na domácí branku dohromady pět střel, v tomto ohledu byl z mužstva Maple Leafs lepší jen James van Riemsdyk se šesti střelami. 

Vypadá to, jakoby osmatřicetiletý Marleau v Torontu vedle o několik let mladších spoluhráčů nějaký ten rok ztratil. „Můžete vidět, jak jsou ti kluci hladoví. Ale nejen v zápasech, ale i během tréninků. Chtějí se každý den zlepšovat. A já toho chci být součástí, můžu z toho bezpochyby těžit,“ konstatoval dvojnásobný olympijský vítěz i mistr světa.

Marleauovi chybí už jen šest zápasů k tomu, aby dosáhl na magickou hranici 1500 odehraných zápasů v NHL. Při premiéře za Toronto však vypadal, jako by jich v nohou měl sotva polovinu. S takovou by měl překonat 46bodový zápis (27+19), který se mu povedl v minulém „rozlučkovém“ ročníku za Sharks. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.