bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tavaresovi končí po sezóně smlouva. Jakým směrem se vydá?

12. prosince 2017, 14:13

Pavel Golasowski

Hvězdný Kanaďan působí od svého draftu v roce 2009 v organizaci New York Islanders. Po této sezóně se stane volným nechráněným hráčem a již nyní se kolem jeho příštího působiště vedou v kuloárech NHL intenzivní debaty. Připravili jsme pro vás seznam šesti mužstev, kde by mohl po sezóně sedmadvacetiletý centr podepsat nový kontrakt.

New York Islanders

Pro: Taveresovi proudí žilami oranžovo-modrá krev. Pravidelně opakuje, že chce zůstat věrný týmu, jehož fanouškovská základna se nachází na Long Islandu a dovést Ostrovany k vysněnému Stanley Cupu. V této misi by mu měli pomoct hráči jako Mathew Barzal, Jordan Eberle a Joshua Ho-Sang. Hrát za Islanders je pro Tavarese výhodné i z hlediska osobního života, neboť mediální tlak není tak intenzivní a hráči si mohou dopřát více klidu.  

Proti: Islanders by měli hrát v Barclays Center v Brooklynu až do roku 2019. Majitelé týmu se snaží získat povolení ke stavbě nové arény na závodní dráze v Belmont Park. Pokud povolení získají, Islanders budou potřebovat dočasný domov až do roku 2021. Zatím všechno spěje k tomu, že Ostrované nakonec toto povolení ke stavbě nové haly v Belmont Park dostanou, ale fanoušci Islanders ví lépe než kdokoli jiný, že je zapotřebí mít zdravou dávku skepticismu, pokud se jedná o stěhování. Co se týče Tavaresovy budoucnosti s Islanders, problém s arénou je ten největší. Pokud se to nepodaří vyřešit, on i celá organizace Islanders by se mohli stěhovat jinam.

Tampa Bay Lightning

Pro: Hvězda Tampy Bay Steven Stamkos a John Tavares jsou velcí kamarádi a v roce 2016 se dokonce šuškalo, že by se mohli setkat v dresu New York Islanders. A co takhle v Tampě? „Zatím jsem se s Johnem o této možnosti nebavil a ani jsem mu neřekl, jak skvěle se tady hraje golf. Nicméně chápu, v jaké se teď nachází situaci,“ prohlásil nedávno Stamkos, jenž narážel na Tavaresovu zálibu v hraní golfu. Platový strop je ovšem problém, avšak v Tampě by mohli uvolnit prostor pro Tavarese, pokud by se zbavili 5,8 milionů dolarů v podání Ryana Callahan a vyměnili Tylera Johnsona. 

Proti: Nevydali se podobnou cestou Blesky již jednou? Není to tak dávno, kdy měli podepsaného Brada Richardse, Vincenta Lecavaliera, Martina St. Louise a Dana Boyla, kteří svými kontrakty naplnili platové stropy až po strop. Za předpokladu, že dostane Tavares alespoň devět milionů za sezónu, budou na Floridě vyplácet ročně 25 milionů dolarů pouhým třem hráčům: Stamkosovi, Tavaresovi a obránci Victoru Hedmanovi. Toto vše by se odehrálo ještě před rokem 2019, kdy vyprší smlouva hvězdnému Kučerovovi, který bude požadovat více než necelých pět milionů, které teď pobírá. Přivést Tavarese je pro vedení Tampy lákavé pomyšlení, ale zároveň musí myslet na to, aby jim zbyl dostatek finančních prostředků, které mohou využít na vyztužení defenzívních řad.

Toronto Maple Leafs

Pro: Věděli jste, že se John Tavares narodil v kanadském Ontariu, a proto tamní média a zejména ta v Torontu požadují, aby se John vrátil a získal pro Toronto zpět zašlou slávu? Torontu sice momentálně mnoho místa pod platovým stropem nezbývá, ale při pohledu na kontrakty hráčů přichází v úvahu jisté manipulace, které by vyklidily pole pro kapitána Ostrovanů. Tavares by navíc mohl dostat nabídku dlouhodobé smlouvy.

Proti: Otázka je, zdali má Tavares vůbec zájem vracet se domů a stát se terčem tamních médií. Takový klid na práci jako v New Yorku by určitě v Torontu nedostal. Velký otazník visí i nad samotnou soupiskou Toronta, protože i když je Tavares útočníkem, kterého by uvítali snad v každém mužstvu, je pravděpodobné, že v Torontu preferují utratit peníze za elitního obránce. Co takhle Drew Doughty? Volný v roce 2019 a dokonce narozený v Ontariu…

Montreal Canadiens

Pro: Montreal neprožívá zrovna vydařenou sezónu a elitní posila by se Canadiens hodila jako sůl. Na pozici centra je prostor, který by Tavares mohl pohodlně zaplnit a finanční prostředky by se pro něj taky našly. Pokud by skutečně k podpisu došlo, byl by to pro Montreal Canadiens obrovský skok kupředu. Vždyť v Québecu hledají středního útočníka do první formace od té doby, co vyměnili Scotta Gomeze.

Proti: Montreal je další místo na mapě, kde by byl Tavares pod drobnohledem médií, což nevyhovuje jeho povaze. Pokud by podepsal za tržní cenu, mohli by v Montrealu zaplnit téměř třicet milionů z platového stropu pouhými třemi hráči – ti další dva jsou Shea Weber (32 let) a Carey Price (30 let). Pokud Tavares chce vyhrát ligu, tak proč přestupovat do týmu, jehož šance na zisk Stanley Cupu jsou rok od roku utopičtější.

Detroit Red Wings

Pro: Red Wings neměli centra, jakým byl Steve Yzerman od té doby, co Yzerman ukončil hokejovou kariéru. Tavares by se v Detroitu stal modlou. Navzdory několika manažerským přešlapům zůstává Detroit zárukou kvality. Navíc by se zde potkal s bývalým spoluhráčem Fransem Nielsenem. Pokud by kanadského centra vyhnaly z Islanders záležitosti týkající se hokejové haly, tak v Detroitu by si mohl užívat nově postavené a lesknoucí se Little Caesars Areny. 

Proti: Mluvíme-li o šancích na zisk Stanley Cupu, tak to by znamenalo pro Johna Tavarese přechod k horšímu. Jistě, Detroit disponuje mladými a kvalitními hráči typu Dylan Larkin nebo Anthony Mantha, ale ti jsou stále na začátku svého vývoje a bude trvat, než dozrají, pokud teda vůbec. K tomu všemu bude muset generální manažer Ken Holland podepsat příští rok mladíky, kterým vyprší smlouva a tím zaplní místo pod platovým stropem.

San Jose Sharks 

Pro: Sharks jsou černým koněm v honu na Tavarese. Je to tým s ambicemi vyhrávat, John by zde našel i svůj prostor pro klidný život mimo led. Pokud by se Joe Thornton rozhodl příští léto nepokračovat, uvolnil by místo pro svého krajana nejen pod platovým stropem, ale také v první formaci. Jinými slovy, z Tavarese by se stal centr číslo jedna, dostával by zaplaceno jako centr číslo jedna a z týmu Joea Thorntona a Patrica Marleaua by se stal tým Johna Tavarese.

Proti: Z pohledu marketingu a hokejových kvalit je John Tavares skvělou volbou pro San Jose, které každý rok patří k největším adeptům na finále. Jenže s jeho příchodem by se Sharks dostali do dosti napjaté platové situace. Předpokládejme, že by mu nabídli smlouvu za deset milionů, a vyplácet by museli i další hvězdy týmu, které neberou zrovna malý peníz, plus v roce 2019 skončí stávající smlouvy za šest milionů dolarů Joe Pavelskimu a Loganu Coutureovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.