bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Táta Chára syny znovu dovedl do finále. V klubu zanechá velký odkaz

26. května 2019, 7:00

Martin Schwarz

Čas člověk nezastaví. Vědí to fanoušci Boston Bruins i kapitán týmu Zdeno Chára. Dvaačtyřicetiletý obránce letos v březnu s klubem podepsal novou jednoletou smlouvu a zůstane Medvědem i příští sezonu, je ale zřejmé, že jeho odchod do hokejového důchodu se blíží. Už doslova za pár hodin dostane urostlý zadák skvělou možnost dovést černo-žlutý mančaft ke druhému Stanley Cupu od roku 2011 a potvrdit, že éra jeho angažmá v Bostonu by měla být považována za velmi úspěšnou.

Což nejspíš bude bez ohledu na výsledek letošního finále mezi Bostonem a St. Louis Blues. Za 13 let v organizaci Bruins s týmem třikrát postoupil mezi dva nejlepší celky soutěže, jednou (zatím) už slavný stříbrný grál zvedal nad hlavu. U všech tří novodobých účastí Bostonu ve finále (2011, 2013 a 2019) byl a je v pozici kapitána právě Zdeno Chára. Ať už jeden z nejslavnějších slovenských hokejistů pověsí brusle na hřebík za rok, nebo si kariéru ještě o kousek prodlouží, jedno je jisté: v klubu zanechá i po svém odchodu velkou stopu.

Tohle přesně je můj cíl,“ vykládal Zdeno Chára novinářům z nhl.com. „Jako vůdce a jakýsi rodič chcete mladším hráčům předat zkušenosti, srdce i duši a doufáte, že i oni se jednou stanou vůdci a také povedou mladší kluky k dobrým výkonům. I když už nebudu součástí týmu, tak mi udělá velkou radost vidět, jak se jim daří. Budu totiž vědět, že jsem na tom měl určitý podíl.“

Chvíle velikánova odchodu se neodkladně blíží. Chára dal každopádně spoluhráčům slib, že v případě vítězství Stanley Cupu nepověsí brusle na hřebík jen proto, aby končil na vrcholu. Chce pokračovat dál, ještě aspoň chvíli. Jestliže jeho parta v těžkém finále zdolá St. Louis Blues, učiní navíc 205 centimetrů vysoký obránce výrazný krok k tomu, aby jednou patřil mezi členy Hokejové síně slávy.

Nejen kvůli třem finálovým účastem a individuálním úspěchům, nýbrž i kvůli všemu, co učinil pro Boston. V kabině za 13 let výrazně změnil atmosféru a pomohl vypiplat spoustu mladých nadějí. „Nikdo vám za to nedá žádnou cenu, ale mám velmi dobrý pocit. Některé naše kluky si pamatuji jako osmnáctileté zelenáče, dnes mají 27 roků a patří mezi lídry v kabině,“ vysvětloval Chára.

Chcete, aby si vás lidi pamatovali i z těchto důvodů. Je důležité, jaký člověk zanechá odkaz po odchodu do hokejového důchodu.“ Pod majitelem Norris Trophy z roku 2009 „vyrostly“ a rostou dnešní hvězdy jako Patrice Bergeron, David Krejčí, Charlie McAvoy nebo David Pastrňák a další.

Sklízí ovoce, které Chára vypěstoval

I díky trenčínskému rodákovi Boston znovu nahlédne do finále Stanley Cupu, kde by jej před sezonou ne všichni odborníci na NHL očekávali. Kromě tradičně nadprůměrných výkonů na ledě dokázal Chára v kabině vytvořit pohodovou atmosféru, díky níž se každý jeden bojovník cítí být stejně důležitým členem týmu jako ostatní.

Přirovnání Zdena Cháry k rodiči (kterým je jako otec tří dětí i ve skutečnosti) ostatních hráčů Bruins není vůbec scestné. Pod střechou TD Garden zasadil pomyslná semena, z nichž ještě několik let po jeho odchodu budou v organizaci sklízet sladké ovoce. Případnou příští účast Medvědů ve finále Stanley Cupu nejvyšší hráč ligy už možná bude hrdě sledovat z VIP lóže na tribuně s pocitem, jaké základy k dlouhodobým úspěchům položil.

Jsem na to pyšný,“ nezastíral Zdeno Chára. „Možná se fanoušci Bostonu jednou ohlédnou zpět a řeknou si: Dnes se nám po všech stránkách daří i proto, že tenkrát Zdeno změnil tvář organizace,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.