bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Talbot vymazal Tryskáče aneb tři mistři čistých kont současné NHL

24. října 2016, 16:30

Filip Hampl

Za dohledu svých čerstvě narozených dvojčat, pochopitelně navlečených do dresu edmontonských Olejářů s číslem 33 a výstižnou jmenovkou „Daddy“, se Cam Talbot dočkal premiérového čistého konta v nové sezóně. Na nevšední scéně. Při Heritage Classic překazil hokejový svátek winnipežských Jets a 31 zákroky se postaral o pravou část jednoznačného skóre 3:0. Talbot se stal teprve třetím gólmanem, který udržel nulu při utkání pod širým nebem – navázal na Miikku Kuprusoffa s Jonasem Hillerem.

"Byl to nejlepší týden mého života," jásal devětadvacetiletý Kanaďan, který si pochvaloval hokejový i otcovský úspěch. To, že zrovna Talbot vychytal shutout při tak výjimečné příležitosti, by nemělo nikoho překvapovat. Jen se podívejme do statistik: za 112 zápasů, které během své čtyřleté kariéry v NHL odehrál, odjížděl z ledu nepřekonán hned tucetkrát.

Za poslední tři sezóny a nepatrný kus právě započaté základní části patří k specialistům na čistá konta. Ostatně i tato dovednost jej loni přivedla do Edmontonu, zoufale hledající odpověď na dlouho neřešitelný gólmanský rébus. Jednička Olejářů potřebuje na jednu nulu v průměru 9,3 zápasu.

Slušné, že? Nic na tom nemění ani fakt, že značnou porci této bilance zařídila i před dvěma lety skvělá obrana newyorských Jezdců. Talbot si drží třetí nejnižší průměr potřebných vystoupení na jedno čisté konto v NHL. Kdo je na tom ještě lépe než on? O jednom z nich jsme psali na jaře v souvislosti s „automatem na nuly.“ Hlavními hrdiny článku z pera Tomáše Zatloukala byli Ken Hitchcock a Brian Elliott (více čtěte zde).

Elliott, velká posila Calgary, které se zatím u Plamenů nedaří, mazala v dresu Blues jednoho soupeře za druhým.V St. Louis "Moose" zvládl bez obdrženého gólu dvě z každých 17 utkání. V novém působišti to Elliottovi zřejmě tak snadno jako za Hitchcockovou betonovou zdí nepůjde, navrch když se zkraje sezóny hledá (více čtěte v textu Davida Jahody zde). .

 Vůbec nejméně zápasů na jednu nulu pak stačí patrně nejlepšímu brankáři současnosti. Carey Price, vítěz Hartovy a Vezinovy trofeje za rok 2015, stráží klec Montrealu Canadiens ve stylu velkých kanadských legend typu Kena Drydena či Billa Durnana. Na shutout potřebuje 8,2 utkání.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.