bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Taktické hokejové šachy. Když se soustředí na Burnse, vyniknout musí jiní, vzývá DeBoer

18. dubna 2017, 15:30

Michal Sobotka

První zápas jim vyšel. San Jose nechalo Edmonton vybláznit v úvodní třetině a ve zbytku duelu trpělivě otáčelo zápas ve svůj prospěch. Jenže hokejisté Oilers se poučili a v dalších dvou utkáních zavřeli vrata. Na zisk druhého a třetího zápasu stačilo kanadskému klubu dohromady vstřelit tři góly, přičemž dobře bránili ofenzivní esa soupeře. Sharks teď hledají způsob, jak branku svého soupeře dobýt.

San Jose v prvních dvou zápasech postrádalo Joa Thorntona. Ani on ale nepomohl v prvním duelu v Kalifornii vzkřísit ofenzivu. Přitom skvělých útočných hráčů je v týmu loňského finalisty požehnaně. Couture, Marleau, Pavelski, nebo obránce Brent Burns. Ten byl v základní části k neudržení. Nasbíral 76 bodů. V play off zatím nemá na kontě ani jeden. A že by teď jeho příspěvek Sharks potřebovali.

„Asi se začnu modlit k hokejovým bohům,“ uvedl v nadsázce kanadský obránce, pověstný svým plnovousem. „V play off je těžké tvořit. Všechny týmy se hodně zaměřily na přípravu u videa. Ani soupeř si toho moc nevypracoval,“ hodnotil Burns. Jenže na rozdíl od San Jose jejich protivník alespoň jeden gól v posledních dvou duelech přeci jen vstřelil. Pravda, celkové skóre za tři zápasy je jen 5:3 pro Oilers.

Hvězdy týmu jsou v podobných pozicích

Že je právě tato série hodně svázaná taktikou, potvrzuje sám Burns. „Moc velkých šancí není. Oba týmy hrají hodně těsnou hru. Všechno je o odrazech puků,“ popisoval. Právě urostlého beka si Edmonton stráží nejvíc. Stejně jako se Sharks zaměřují na hvězdu soupeře Connora McDavida. Nutno dodat, že ani San Jose neodvedlo v tomto směru špatnou práci.

Jednička předloňského draftu má na kontě jen dva body. Jenže i to jí v tuhle chvíli určitě stačí. „Myslím, že situace Burnse a McDavida je hodně podobná. Pokud se na Burnse Oilers budou soustředit i nadále, potřebujeme příspěvky dalších hráčů,“ řekl nekompromisně kouč kalifornského klubu Peter DeBoer.

Oilers svého nečekaného hrdinu už našli

A v tom je zatím největší rozdíl mezi soupeři. Zatímco Burnsovu úlohu nikdo jiný nedokázal přebrat, Edmonton našel překvapivého hrdinu v Zacku Kassianovi. Jeden z nejméně pravděpodobných adeptů rozhodl druhý i třetí zápas série svými včasnými zásahy. Sharks čekají pomoc hlavně od Joa Thorntona a Logana Coutura. Oba ale měli zdravotní problémy ke konci základní části.

Zkušený Thornton dokonce nehrál ani jeden zápas v Edmontonu, ale ve třetím pokračování série už nastoupil. „A hrál výborně. Každým dalším zápasem se bude zlepšovat. I Logan,“ věřil DeBoer. Třetím do téhle party je nepochybně Joe Pavelski. Ani toho zatím neprovází štěstí.

Má na kontě jednu asistenci, ale nechybí mu sebedůvěra. Koneckonců právě tu člověk potřebuje k tomu, aby se v NHL uchytil jako střelec. „Nesmíme dlouho váhat se střelbou, protože Edmonton je dobře blokuje. Na poslední chvíli ji vychýlí nohou nebo hokejkou,“ nepřímo pochválil defenzivní činnost prothráčů. „Takže bychom po odražených kotoučích měli pálit rychleji,“ doplnil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.