bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Takováto příležitost se už nikdy nemusí opakovat. Musíme toho využít, hlásí Stamkos

23. května 2018, 14:30

Jiří Sameš

Je tohle moje poslední šance získat Stanley Cup? Právě tuto otázku si v posledních týdnech klade každé ráno kapitán Blesků Steven Stamkos. Zraněními sužovaný hokejista si plně uvědomuje, jak velkou šanci nyní má, aby zvedl v první polovině června nad svou hlavu tu vůbec nejcennější sportovní trofej.

„Dívám se na to tak, že to může být poslední možnost získat Stanley Cup. Taková šance se už totiž nemusí opakovat,“ říká rodák z Markhamu.

Stamkosova slova potvrzuje rovněž jeho spoluhráč a velmi dobrý kamarád Victor Hedman.

„Má jednoznačně pravdu. Jednou jsme už byli blízko, jindy jsme ale zase vůbec nepostoupili do play-off. Takovouto příležitost nemáte každý rok.“

Hedman také zmínil několik svých krajanů, kteří na pohár Lorda Stanleyho nedosáhli. (Všichni jmenovaní přitom mimochodem patří k těm nejlepším hokejistům v historii.)

„Mats Sundin, Markus Näslund, bratři Sedinové. Byli několikrát blízko, ale nikdy nevyhráli. My máme tu šanci, abychom se dostali znovu do finále Stanley Cupu. Musíme hrát náš nejlepší hokej v životě.“

Útočník Bolts Chris Kunitz vyhrál Stanley Cup už čtyřikrát. Jednou s Anaheimem Ducks (2007) a třikrát s Pittsburghem Penguins (2009, 2016, 2017). Také on je ale stejného názoru, jako jeho spoluhráči.

„V průběhu kariéry vás potkají různé překážky. Někdy může přijít zranění, někdy zase selže celý tým. Občas jde jen o štěstí. Právě Stammer je příkladem hokejisty, na kterém můžete tyto věci ukázat.“

Smůla na zranění

Stamkos byl draftován Tampou z prvního místa v roce 2008, v NHL tak už působí desátým rokem. Celkově doposud stihl v nejlepší hokejové lize světa odehrát 664 zápasů, přičemž zaznamenal 348 branek a 320 asistencí. Všechna tato čísla však mohla být ještě mnohem vyšší, kdyby neutrpěl tři vážná zranění.

„Poslední roky jsem se potýkal s různými zraněními. Právě v tu chvíli, kdy jste mimo hru, dostanete na věci úplně nový pohled. Uvědomíte si, jaké máte štěstí, že můžete být členem tak dobrého týmu. Pokud navíc chcete v play-off dojít daleko, musí se vám sejít dost věcí,“ vysvětluje osmadvacetiletý Kanaďan.

Tři závažné operace a mnoho rehabilitací, to vše se na hráči musí nějak projevit. Nejhorší je však pocit, když víte, že nemůžete týmu nijak pomoci.

„To, jak se s tím dokázal popasovat je neskutečné. Nejen fyzicky, ale i psychicky. Stal se z něj ještě lepší hráč, člověk a lídr,“ říká na adresu Stamkose trenér Jon Cooper.

První zranění utrpěl Stamkos 13. listopadu 2013 v Bostonu, když v průběhu druhé třetiny upadl při osobním souboji s Dougie Hamiltonem a v plné rychlosti vrazil pravou nohou do brankové konstrukce. Kvůli zlomené holenní kosti vynechal téměř čtyři měsíce, a navíc ještě přišel o olympijské hry v Soči.

Další nepříjemnost jej potkala v sezoně 2015/2016. Koncem základní části se totiž u dvojnásobného vítěze Maurice Richard Trophy objevily krevní sraženiny, kvůli kterým zůstal mimo po celé play-off. Vrátit se dokázal až na sedmý zápas finále Východní konference proti Pittsburghu Penguins. Bolts však prohráli 1:2.

Zranění potkalo Stamkose i v následující sezoně. Kvůli poraněnému menisku tehdy stihl odehrát pouze sedmnáct zápasů. Jeho absence byla také hlavním důvodem, proč se Tampa nedostala do play-off.

„Poslední roky pro něj byly opravdu těžké,“ uvedl Stamkosův otec Chris, který svého syna jako malého často brával na zápasy Toronta Maple Leafs.

Letos však má Steven Stamkos jedinečnou možnost dosáhnout snu každého malého hokejisty. V případě, že Tampa v noci na zítřek porazí Washington v rozhodujícím sedmém duelu východního finále, doplní Vegas Golden Knights ve finále Stanley Cupu.

„Jak jsem už řekl, nikdy nevíte, jestli je to vaše poslední šance. Pokud ano, musíte toho využít.“

Sedmý zápas finále Východní konference mezi Lightning a Capitals začíná v 02:00 SEČ.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.