bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Švéd Nilsson má na masce duhovou vlajku. Jaký má význam?

27. prosince 2016, 17:00

David Jahoda

Masku brankáře Buffala Anderse Nilssona zdobí jedna neobvyklá věc. Na zadní straně ochrany hlavy má malou vlajku s duhovými barvami. Co tento symbol znamená? Švédský brankář tím pomáhá bořit předsudky a zároveň tak ukazuje, že je NHL otevřena všem hráčům, ať už je jejich sexuální orientace jakákoliv.

Šestadvacetiletý Švéd je vůbec prvním brankářem v NHL, který takovým způsobem vyjádřil podporu boje proti homofobii. Co k tomu Nilssona vedlo? Zaprvé osobní zkušenost z jeho života. „Mám několik přátel, kteří jsou homosexuálové a vyrůstat s tím pro ně nebylo nic snadného. Podle mě je na čase, aby se tomu začala věnovat pozornost i v hokejovém prostředí,“ myslí si dvojka Sabres.

Co bylo druhým důvodem? Nilsson v minulé sezoně oblékal dres Edmontonu Oilers a právě kanadský tým se během lednové klubové soutěže zručností rozhodl veřejně ukázat sounáležitost s myšlenkou, že NHL je otevřena všem. Hokejisté měli čepele svých holí oblepeny páskou v duhových barvách. „Byli jsme první tým v celé Severní Americe, který něco takového udělal. Přes léto jsem si říkal, proč bych nemohl být prvním brankářem, který si něco podobného dá masku a trochu tím rozšíří osvětu?“ doplnil pro Buffalo News Nilsson.

„Mám několik přátel, kteří jsou homosexuálové a vyrůstat s tím pro ně nebylo nic snadného.“

Nilssonovo gesto se dočkalo uznání od organizace You Can Play (v překladu Můžeš hrát), kterou mimo jiné spoluzakládal Patrick Burke, který je členem komise pro bezpečnost hráčů v NHL a je také synem prezidenta klubu Calgary Flames Briana Burkea. Bratr Patricka Burkea Brendan zemřel v roce 2010 během autonehody, krátce předtím co o sobě prohlásil, že je gay. Ředitelem projektu You Can Play je Wade Davis, který Nilssonovo chování ocenil.

„Anders Nilsson je mimo chápání mnohých lidí velmi odvážný. Riskuje tímto na více frontách, ale postavil se za něco, čemu věří. A to i s rizikem odporu, který by vůči němu mohl být směřován. Pro mě je hrdinou,“ nechal se slyšet Davis. „Pro lidi, kteří jsou LGBT (lesbičky, gayové, bisexuálové a transsexuálové), to znamená, že mají v Andersovi kamaráda a bratra. Znamená to, že je tu někdo, kdo je tomu otevřený a v kontaktu s ním se mohou cítit v bezpečí.“

„Riskuje tímto na více frontách, ale postavil se za něco, čemu věří. A to i s rizikem odporu, který by vůči němu mohl být směřován.“

Nilsson je sice prvním gólmanem, který svou podporu boje proti homofobii vyjádřil symbolem na masce, ovšem v NHL jsou i další brankáři, kteří zastávají stejný názor. Brankář Capitals Braden Holtby se zúčastnil průvodu podporující LGBT ve Washingtonu, Chad Johnson, strážce svatyně Flames, zase průvodu v Calgary.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.