bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Subban si podmaňuje Nashville. Kdy se kolébka country hudby dočká Stanley Cupu?

25. července 2016, 14:00

Radoslav Vavřina

Přestože nikdy nevyhráli Stanley Cup, mohou se počítat mezi ty nejúspěšnější organizace NHL v posledních letech. Nashvillští Predátoři se zdají být rok co rok silnější a každou sezonu dokážou v play-off potrápit jednoho z favoritů. Nyní přišel krok, který asi nikdo nečekal. Spolehlivého kapitána vystřídá kontroverzní superhvězda.

Existují jen 17 sezon, ze kterých se devětkrát zařadili mezi nejlepší šestnáctku ligy a postoupili do play-off. I v době velkých finančních problémů vždy poskládali tým, který dokázal trápit o dost silnější soupeře.

Predátoři díky sehrané dvojici, kterou tvořili generální manažer David Poile a kouč Barry Trotz, změnili město country na "Smashville" trpělivostí a sázkou na logické tahy. Ten druhý jmenovaný u posledních úspěchu už nebyl, o něco kontroverznější Peter Laviolette si však nevede nijak špatně.

V hlavním městě státu Tennessee sice hokej stále není tak vysoko jako třeba v Kalifornii nebo Texasu, kde si ho vybírají děti před baseballem a americkým fotbalem, ale z místa, kde byl led částí jen divokých snů, je náhle oáza, která vyhlíží svůj první Stanley Cup.

Manažer Poile ji k tomuto cíli přibližuje malými, ale pokaždé správnými kroky. I díky tomu mají jižané k dispozici kompletní mužstvo, od elitního brankáře přes univerzální zadáky a hvězdné forvardy po dělníky ledu, kteří se nebojí obětovat se pro tým.

Budoucnost je samozřejmě nejasná, nikdo nemá křišťálovou kouli, ale vsadit si na to, že Nashville dojde na samotný vrchol během tří let, by se mohlo vyplatit. A musí to být právě v těchto sezonách, jinak Predátorům, podobně jako nedávno Vancouveru, ujede pomyslný vlak.

Člověk se možná zamyslí, jak může tomuhle někdo věřit. Vždyť se jedná o mužstvo téměř bez ofenzivních hvězd a na dvou, třech jménech se přeci stavit nedá.

Pittsburgh Penguins nám sice letošní výhrou titulu ukázali, že je dobré mít hvězdu v každé útočné formaci. Třeba Phila Kessela v té třetí, ze které se zároveň stala ta vůbec nejefektivnější. Chicago se také vždy opíralo o tři výborné forvardy a dva neméně dobré beky. Může se zdát že dnešní NHL vskutku jiný způsob absolutního vítězství nedovoluje.

Takoví Los Angeles Kings to ale dokázali trochu jinak. Jistě, Jonathan Quick, Drew Doughty a Anže Kopitar jsou superhráči, mezi velké hokejisty se dají počítat i Jeff Carter a Marián Gáborík. Družina kolem Darryla Suttera však sázela na něco jiného – sehranost. A na to, že se na konečném výsledku podílí i spodní dvě lajny.

Pokud někde byla síla Predátorů prakticky vždy, bylo to právě v těchto ohledech. Navíc se jedná o specialitu Lavioletta, který vyznává hru, kterou se dostanete soupeři pod kůži.

Oproti Trotzovi má Laviolette několik výhod, avšak tou největší je jedna poměrně nepřehlédnutelná. Vyhrál Stanley Cup a pak se ještě jednou dostal do finále. Pokaždé s týmem, který měl dříve nebo později v sezoně na takový úspěch minimální naděje.

Tak trochu to vypadá, že tenhle rodák z Massachusetts je jako dělaný pro tuhle pozici. Brzy navíc bude moci důvěřovat jedné z nejlepších prvních lajn v lize. Ryan Johansen roste ve vynikajícího centra, který bude moci těžit z křídel Filipa Forsberga a ryzího střelce Jamese Neala.

Všichni tři přišli právě díky genialitě Poila. Švédského talenta by v trejdu s Washingtonem za Martina Erata bral asi každý z nás, ostatní dva ale nebyli tak jasnou trefou do černého. Nealovi očividně Nashville sedí, co se Johansena týče, ještě se uvidí.

Pravda ale je, že elitního centra tahle organizace potřebovala daleko více než mladého zadáka. Hlavně pokud chtějí vyhrát pohár do té doby, než Pekka Rinne zestárně. Jistě, klidně může chytat na vysoké úrovni sedm nebo deset let, ale také třeba jen tři nebo čtyři.

Predátoři tedy musí doufat, že Johansen v takového hráče vyroste a stane se jedním z lídrů. Podobně jako u Neala, i u něj se objevovaly problémy s chováním a postojem vůči vlastnímu týmu. V Nashvillu však jakoby tohle mizelo – i Mike Ribeiro vypadá, jako by za poslední dva roky zmoudřel.

Zbytek útoku je většinou charakter, ale také se jedná o hráče, kteří dokáží přispět desítkami bodů. Řeč je o Američanech Craigu Smithovi a Colinovi Wilsonovi a Kanaďanovi Miku Fisherovi.

Zatímco první dva musí zabrat, aby se dostali do své dřívější top formy, Fishera čeká obrovská role. Pravděpodobně by se měl stát kapitánem, ale i pokud se této cti dostane obránci Romanu Josimu, rodák z Peterborough bude nadále duchovním lídrem ofenzivních řad celku.

Vypadá to, že jeho jediným konkurentem v "boji" o "céčko" je právě švýcarský obránce. Jeho forma letí nahoru jak raketa nad Bajkonurem a podle všeho ještě k zemi padat nezačne. Právě po odchodu Sheae Webera naopak přichází její čas.

Je velkou otázkou zda bude užitečnější v defenzivě Predátorů Josi nebo nově příchozí P. K. Subban, daleko důležitější je ale to, jak dlouho, než tito skvělí beci dosáhnou svého zenitu. I proto je třeba vyrazit k vrcholu co nejdříve.

Od Subbana přes Josiho po další důležité články obrany, kterými jsou Ryan Ellis a Mattias Ekholm, je všem přibližně šestadvacet let. V příštích třech letech budou dost pravděpodobně na svém vrcholu.

Weber by jistě v následujících sezonách také zvládl hrát na maximum, vždyť stále patří mezi nejlepší obránce ligy a momentálně je lepší než Subban. Pravděpodobnost je ale taková, že se tohle brzy změní a zatímco jeden začne padat do ústraní, druhý by se mohl opět stát tím nejlepším.

Nejznámější hokejista tmavé pleti (a i ten nejlepší) se rychle stává v Nashvillu oblíbencem fanoušků. Zatím dělá přesně to, co mu sedí nejvíce – je na veřejnosti, baví se a rozdává úsměvy. Teď musíme počkat, zda to stejné bude předvádět i na ledě.

Pokud ano, mohl by vysněný pohár přijet do města country hudby již brzy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.