bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (90.): Po Backesovu snu zbyly jen slzy

23. července 2016, 19:00

Tomáš Zatloukal

Stál v kabině, tvář zarostlou, oči vlahé. S velikou bolestí mluvil o vyřazení od San Jose Sharks, o nezištné pomoci od Stevea Otta, zároveň nejspíše v duchu oplakával i hrozící konec u Bluesmanů. David Backes se po deseti letech skutečně loučí se St. Louis, jako volný agent se dohodl s bostonskými Medvědy. Neodchází jako šampión, i ta nejnadějnější zteč pod jeho velením nakonec skončila hořkým zklamáním. Přesto na sebe i své spoluhráče mohl být hrdý

Vždyť v nádherné sérii srazili na kolena obhájce Stanley Cupu, přešli i přes obávanou ofenzívu Dallasu Stars. Někteří tvrdí, že cestou do konferenčního finále Backesova družina poztrácela příliš mnoho sil na to, aby se mohla dál statečně a hlavně rovnocenně bít. Sám Backes možná představuje ideální příklad, za první dvě série nakupil tucet bodů a působil dominantně. Proti Žralokům se ale z ledu, i přes veškerou snahu, vytrácel.

San Jose mu dovolilo jen dva kanadské body, ostatně zkrotilo i další ofenzivní esa, včetně Vladimira Tarasenka. Backes a spol. zkrátka narazili na příliš náročného vyzyvatele. Pro rodáka z Minneapolis šlo zároveň o krutý konec jeho dlouholeté mise v St. Louis. Ač si jindy usměvavý Američan, který proslul jako člověk se srdcem na dlani, jehož snad častěji než na ledě vidíte na charitativních akcích, přál zůstat, GM Doug Armstrong to viděl jinak.

"Jsme ochotni mu přidat nějaké peníze jako poděkování za to, co pro nás již odvedl, ale musí nám to dávat smysl. Zatím jsme nenašli společnou řeč. Smlouva musí být rozumná jak pro Davida a jeho rodinu, tak pro nás," komentoval vyjednávání s Backesem, proživším další výbornou sezónu. Nasázel 21 gólů, připsal si 45 bodů a vysloužil si nominaci na Světový pohár. "Klubisté jsou vzácní, ale snad budu jedním z nich," doufal.

 Obě strany nicméně tušily, že se jejich cesty nejspíše rozejdou. V éře platových stropů nelze zaplatit všem, co si zaslouží, a zároveň udržet opravdu silnou soupisku. Backes, který předloni překvapil laickou veřejnost, když si místo medaile odvezl ze Soči dvě opuštěná štěňata, to pochopil. S těžkým srdcem opustil svůj domov a upsal se Bruins. Nikdy předtím nehrál jinde než v St. Louis, byl duší ambiciózního týmu. Dělal mnohé pro tamní komunitu.

Když si tedy plácl s Bostonem, rozloučil se, jak se sluší a patří. Děkovným dopisem:

"Živě si pamatuji na svůj první gól za Blues. Hrál jsem své první domácí utkání ve Scottrade Center a trefil jsem se proti LA Kings. Stejně tak si vybavím svůj poslední gól za St. Louis v úvodním konferenčním finále proti San Jose Sharks. Tyto branky od sebe dělí deset let úžasných vzpomínek. Z nejhoršího mužstva v NHL jsme se stali jedním ze čtyř nejlepších.

Vždy si budu pamatovat, že jsem u Bluesmanů hrál se skvělými spoluhráči, vybudoval jsem si mnohá přátelství. Budu vzpomínat na báječné fanoušky i na to, jak oceňovali dobročinné akce, do kterých jsme se s mou ženou zapojovali. Díky všemu vyřčenému byla má rodina vždy hrdá na to, že může St. Louis nazývat naším domovem.

Nemohl jsem si představit lepší místo, kde posledních deset let hrát hokej, rozvíjet se jako člověk a budovat rodinu. Mé nesčetné sny o tom, jak se stanu prvním hráčem Blues, který kdy pozvedne nad hlavu Stanley Cup, ale dostaly náhlý a nečekaný konec. Předávám pochodeň komukoliv, kdo přijde po mě, a celému klubu i celému městu přeji, aby se brzy dočkaly šampiónských oslav.

Vždy si budu vážit svého času v St. Louis. Tohle není sbohem, ale na shledanou!"

Backes odehrál s modrou notou na prsou celkem 727 zápasů s bilancí 206+254. Bluesmani jej v roce 2003 draftovali ve druhém kole a posléze "vychovali", z důrazného bojovníka vyrostl schopný střelec a opravdový kapitán. Nyní se dvaatřicetiletý sympaťák pokusí uplatnit na jiné adrese, v kabině, kde se o žerty stará David Pastrňák a o respekt Zdeno Chára. Třeba si sen o hokejovém grálu nakonec splní právě tam. Má na to pět let.

10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.