bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (50.): Krejčí je otcem, mentorem i chůvou. Nejlépe placený Medvěd si zkrátka zaslouží každý dolar

29. srpna 2016, 20:55

Tomáš Zatloukal

Třináctitisícové městečko. Hospod, co by i dřevorubec napočítal na obou rukách. Zapadlá posilovna, kde se dveře zrovna netrhnou. Jelikož nechcete při fotbalových zápasech pralesní ligy, kde prodáváte svou vytříbenou techniku, dál s mírnou nadváhou působit tak trochu komicky, vedou vaše kroky právě do mučírny těla i duše. V pravičce ručník, v levé ruce mobil, kde volíte Rockyho a další "nakopávací pecky". Chcete začít jako obvykle na lavici, ale tu si zabral nevysoký chlapík s povědomým úsměvem. Sluchátka v uších, i přes ně je slyšet, jak jej na dálku komanduje americký kouč. Počkat, vždyť to je David Krejčí!

Přesně takovou příhodu zažil náš pravidelný čtenář ze Šternberka, moravského města, které světu dalo výjimečného hokejistu. Tam, v prý mizerně vybaveném "gymu" s potlučeným a ušmudlaným náčiním, ladí formu na novou sezónu jeden z tahounů bostonských Medvědů. Jejich nejlépe placený hráč. Ofenzivní virtuóz i spolehlivá defenzivní síla. Krejčí. Ve třiceti letech stále na vrcholu, byť zbrzděný operací kyčle, která vystrašila fanoušky národního mužstva. Stihne ostře sledovaný Světový pohár? Kéž by.

Martin Ručinský hokejový národ uklidňuje: "Chodí na led, bruslí, trénuje v plné zátěži. Cítí se dobře. Rehabilitace probíhá, jak má. Ale musí dostat souhlas klubových doktorů a generálního manažera. Jsme domluveni, že si koncem týdne zavoláme. Věřím, že by to stihnout mohl." Jenže náš zdroj říká opak, Krejčí to příliš optimisticky nevidí a prý bude chybět, věřme ale raději Ručinskému, už jen kvůli tomu, že přece naděje umírá poslední. Stoprocentní "ne" navíc ještě veřejně neřekl nikdo.

Role jednoho z vůdců českého výběru by pro všestranného centra nebyla vyloženě novou, vždyť má za sebou dvě olympiády i dvě mistrovství světa. Jen by se zařadila do dlouhé řady partů, které Krejčí hraje - tak třeba po příchodu ze stadionu se stává otcem a pomocníkem v domácnosti. Opečovává malou dcerku „Po rodinné stránce se změnil můj život docela dost, ale příjemně. Maličká už bude mít čtyři měsíce, kouká, směje se, takže už je to zábavnější, než ty první dva měsíce,“ říkal pro NHL.cz v listopadu.

V aréně je zase chůvou, stará se o dvacetiletého benjamínka Davida Pastrňáka. „Směrem dopředu je hrozně šikovný hráč. Má rychlost, šikovné ruce. Bude lepší a lepší. Dostat se ve dvaceti do NHL nebývá obvyklé, ale on je jednou z výjimek. Hlavně, aby na sobě dál makal,“ vychvaluje a zároveň povzbuzuje havířovského štírka. Úcta je vzájemná, "Pasta" svého mentora hodně uznává. "Jsem hrozně rád, že můžu hrát s "Krejčou" v jedné útočné formaci, je to vynikající hráč," říká o něm.

Spolu jim klapalo, uměli si vyhovět. Jen škoda, že spolu nemohli odehrát kompletní sezónu. Jak jednomu, tak druhému se do cesty stavěla zranění. Boston byl bez Krejčího poloviční, ztrácel cenné body, které v závěru citelně chyběly. Poslední mač základní části mohl ještě sezónu, která připomínala jízdu na horské dráze, zachránit, jenže přišel kolaps, proti kterému nic nezmohl ani hrdý Moravák. Ottawští Senátoři smetli Medvědy 6:1 a dveře do play-off se definitivně zavřely. Krejčího bodový účet se zastavil na 63 bodech.

Slušné? Rozhodně. Ale mohlo to být i lepší, brilantním úvodem namlsal bostonské příznivce. Bodoval devětkrát za sebou, cestou posbíral 15 bodů a tahal se o čelo kanadského bodování s Tylerem Seguinem a Jamiem Bennem, ofenzivními motory Dallasu Stars. "Dejte mu puk a stane se něco úžasného," hlesl úžasem Torey Krug. "Je neuvěřitelný," klonil se Brad Marchand. Ano, démon play-off se konečně naplno čertil i v základní části. Nasazené tempo ale vydržet nemohlo, i kvůli další roli, kterou na ledě plnil.

Chránil totiž výhry Bruins. Chodil na led v koncovkách duelů spolu s Marchandem a Patricem Bergeronem, trojnásobným vítězem pro nejlépe bránícího forvarda NHL."Jsem rád, že se na mě spoléhá. Snažím se hrát co nejlépe a ukázat trenérovi, že mi může důvěřovat," liboval si Krejčí na podzim, když plnil svůj další part. Ano, je hokejovým univerzálem, na ledě dokáže cokoliv. Třeba tak účelně zpomalit hru a diktovat jí vlastní tempo. Snad dostane příležitost předvést to i na Světovém poháru.

50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin

30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.