bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (31.): Panarin se směje jako malý kluk a hraje jako dospělý chlap

27. září 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Když slyšíte jeho angličtinu, kterou mimochodem ladil i lekcemi přes Skype, říkáte si, že se v Severní Americe ještě rozhodně nemůže cítit dobře. Jenže opak je pravdou. Artěmij Panarin možná ještě občas dává rozhovory přes tlumočníka, jinak si ale Dvořákův Nový svět užívá. Na ledě i mimo něj. "Jsem spokojený naprosto se vším," vyznal se v nedávném rozhovoru pro NHL.com. Otázka padla i na jeho novou smlouvu. "Nepřišel jsem do NHL kvůli penězům. O vše se postará můj agent," překvapil odpovědí.

 Asi dobře ví, že se může těšit na skvělé podmínky. A že se s Chicagem dohodne. "Patrick Kane by byl hodně naštvaný, kdybych jej nepodepsal," smál se zkraje jara Stan Bowman, generální manažer Blackhawks. Kane by se nepochybně zlobil. Vždyť ho hokej po boku šikovného Rusa s dvaasedmdesátkou na zádech tolik baví. Rozumí si také mimo mantinely, užívají si svět. Pobavili společným vánočním přáním. "Je s ním zábava," culí se vítěz Art Ross Trophy.

Spousta škarohlídů tvrdí, že Panarin se pouze veze na Kaneově umění. Jenže spolupráce funguje oběma směry. Až po boku rodáka z Korkina dokázal hvězdný Američan naplno dominovat. Sbíral asistence, dával góly. Často díky Panarinově přičinění. "Učíme ho frázi: "Nahraj číslu 88 (Kaneovo numero dresu)," smál se Kane zkraje minulé sezóny. "Řekl jsem mu to opakovaně, pokaždé se usmál a dál sám střílel. Snad mě brzy pochopí," dodal. Jazyková bariéra ale na ledě opravdu nebyla překážkou.

Ti dva rozpoutali tolik ofenzivních kolotočů, že by mohli být atrakcí na Matějské. Jeden takový jsme sledovali na vlastní oči ve slavné Madison Square Garden. Newyorští Jezdci sice nad Blackhawks vedli, jenže duo 72+88 se postaralo o obrat. Hlavním hrdinou byl Panarin, prvním hattrickem v NHL okouzlil patrně na nejblyštivější scéně hokejového světa. Má báječnou střelu zápěstím, bez váhání se položí i do rány švihem. Do "golfáku" se poskládá skoro jako Brett Hull.

Panarin všem ukázal, že jeho velký kamarád Vladimir Tarasenko nepřeháněl, když jej pořád vychvaloval v St. Louis. Bluesmani ale drobného forvarda ale nikdy nepřivedli. "Ode dne, kdy k nám přišel, o Panarinovi mluvil. A připomínal se s tím nejméně jednou za měsíc. Zpětně působíme trochu jako pitomci," řekl během play-off pobaveně Ken Hitchcock, kouč Blues. V něm na sebe oba přátelé narazili: Chicago se utkalo se St. Louis. Byla to fantastická série, rozhodl jí jediný gól.

Když si poražení a vítězové blahopřáli, dva hokejisté se u sebe zastavili nadstandartně dlouho. "Vlad" objal "Artěmije". Mísila se v něm radost s kapkou soucitu. Vždyť Blues vyhráli a on přemohl svého oblíbeného parťáka, se kterým společně zářil v juniorské reprezentaci. V té seniorské má ovšem Panarin místo vedle jiných hráčů: petrohradské komando Dadonov-Šipačov-Panarin dlouho bavilo KHL a své umění poté přeneslo i na mezinárodní scénu. Jen na Světovém poháru to nestačilo.

Sehrané trio z časů SKA bylo rozděleno, zklamal hlavně Vadim Šipačjov, ale ani Jevgenij Dadonov neválel. A Panarin? Od držitele Calderovy trofeje se čekalo více. Hlavně po neuvěřitelných výkonech na MS v Moskvě, kde nastřádal 15 bodů a pomohl k ceně útěchy - bronzu. Poprvé skóroval až ve chvíli, kdy už vlastně o nic nešlo. V poslední minutě v již prohraném semifinále proti Kanadě. Ale je mu teprve čtyřiadvacet, roli jednoho z ofenzivních tahounů sborné teprve převezme.

Do té doby bude velkou ozdobou NHL. S Kanem hrají hokej, který musí milovat snad i divizní soupeři Černých jestřábů. Chicago udělalo moc dobře, že Panarina, jemuž byla předhazována nedostatečná výška, přivedla. Působí skromně, s pukem přitom dokáže velké věci. Jeho činy s bruslemi na nohou jsou mimořádné. A také dostaly Bowmana do mimořádné situace. Když Panarinovi slíbil bonusy ve výši 1,725 milionu dolarů, nečekal, že by na ně mohl poctivý pracant dosáhnout.

Jenže pak to přišlo. Panarin dával jeden gól za druhým. Stále se pobaveně usmíval. "Pořád se usmívá. Je jako malý kluk," říká o něm Dadonov. A sledoval, jak mu naskakují body. Nakonec se skutečně umístil v TOP 10 kanadského bodování NHL a řekl si o tučnou odměnu. Bowmanovi tak zkomplikoval již tak složitou práci, poněvadž zase ukrojil z platového stropu, jenže generální manažer se nezlobil. Naopak, byl spokojený. "Bez něj bychom nebyli tak dobrým týmem," tvrdí.

Těžko by se našel někdo, kdo s ním nesouhlasí. Panarin dobyl NHL za jediný rok a může se těšit na luxusní kontrakt.

69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.