bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stojí Marchand za 7 milionů dolarů ročně?

29. července 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

Definitivně ze sebe strhl nálepku pouhého provokatéra, poprvé v kariéře nasázel přes 30 gólů, dokonce lehce flirtoval s metou 40 branek. Brad Marchand zkrátka zažil životní sezónu. Nyní by rád dostal od bostonského GM Dona Sweeneyho zaslouženou odměnu. V osmadvaceti chce podepsat opravdu tučný kontrakt. Stojí za to?

Marchand v posledních dnech plnil titulky zámořských novin. Nejde jen o to, že se spekuluje o výši jeho nové smlouvy , zároveň se mluvilo také o jeho zásadním podílu na tom, že se k Medvědům přidal zkušený americký forvard David Backes. Zvučná posila, vynikající lídr a vyhlášený bojovník. I rozhovor s Marchandem jej přesvědčil, aby si z mnoha nabídek vybral právě tu bostonskou.

 Dnes ale bude řeč o prvním tématu. Marchand pokukuje po smlouvě, kterou zpravidla dostávají jen opravdové hvězdy. Sedm milionů dolarů za sezónu už je pořádný balík, vždyť tolik si nevydělá třeba ani Taylor Hall, nové útočné eso Ďáblů z New Jersey.

 Je to také více peněz, než dostává Patrice Bergeron, což je jeden ze stěžejních argumentů těch, kteří si myslí, že „Marchie“ si požadovanou gáži nezaslouží. Jenže tak trochu pozapomínají na to, kdy Bergeron, jeden z nejužitečnějších centrů v NHL, svůj kontrakt podepisoval.

Od té chvíle šly platy nahoru a pokud nejste Calle Jarnkrok, žádáte podstatně více než před třemi lety. I se sedmi miliony dolarů by se navíc Marchand nedostal mimo týmovou realitu, vždyť u Bruins více bere David Krejčí, Zdeno Chára a Tuuka Rrask.

A když za stejný plat mohl bezcílně kroužit útočným pásmem Alex Sjomin, proč by za ně nemohl odvádět tuze užitečné služby Marchand? Vždyť kromě solidní bodové produkce pomáhá spoustou hitů, padá do střel, krade puky. A stále patří k největším osinám v NHL.

Pokud chcete zpochybnit to, že si Marchand udrží střeleckou formu, tak vězte, že tomu prakticky nic nenasvědčuje. Vysokou úspěšnost svých pokusů si udržuje celou kariéru, letos nijak nevybočil, jen prostě častěji pálil.

Otazník spíše visí nad délkou smlouvy. Umím si představit, že Marchand podepíše na pět let a posléze ve stejném věku jako Backes uvidí co dál. Jak daleko se dostal za zenit své kariéry a jak moc zůstane žádaným hráčem Pokud by nyní od Sweeneyho při stejných finančních podmínkách žádal delší pakt, neměl by Sweeney zbytečně riskovat

Hráči Marchandova ražení po třicítce rychleji odcházejí než čistokrevné ofenzivní hvězdy, mizící energii nemohou nahradit prvotřídním umem. A jestli Black and Gold něco nepotřebují, tak svého vlastního Dustina Browna.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.