bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sto bodů? Padesát gólů? Prospěšný můžu být různě, myslí si McDavid

3. září 2015, 19:30

Jiří Lacina

Dělají se podle nich smlouvy, roste s nimi prestiž i hráčův respekt. Mnohé fanoušky nic moc dalšího než kanadské body ani nezajímá. A Connor McDavid, to je stroj na body. Aspoň v juniorských soutěžích byl. Není tedy divu, že si odborná i laická veřejnost klade otázky, kolik jich tenhle kanadský supertalent ve své premiérové sezóně v NHL nasbírá.

Osmnáctiletého rodáka z Richmond Hillu v Ontariu však takové uvažování svazuje a bodovým spekulacím se raději vyhýbá. „Je to něco, na co neumím odpovědět,“ řekl v nedávném rozhovoru pro nhl.com, citovaném hojně i dalšími zdroji. „Chci prostě udělat to nejlepší, co dovedu. V hlavě nemám žádná konkrétní čísla.“

Důvodem k opatrnosti je obava, že konkrétní numericky vyjádřené cíle způsobí McDavidovi v hlavě zmatek. Dostanou ho pod zbytečný tlak. Stačí, jak kolem něj budou poletovat fanoušci a novináři, proč se uvádět do stresu ještě sám? Za další je tu fakt, že rozvíjející se talent by se rád hodnotil komplexněji než jen na základě posbíraných branek a asistencí.

„Čísla jsou jedna věc, nicméně v těch nejlepších zápasech, co jsem kdy odehrál, jsem často nenasbíral žádný nebo třeba jen jeden bod,“ vysvětlil McDavid. „Nemusím nutně sbírat hromady bodů, abych byl výrazný. Existuje hodně způsobů, jak ovlivnit utkání, na to bych rád byl pyšný. Budu se snažit ovlivnit zápas jakýmkoli způsobem.“

Momentálně dělá všechno pro to, aby obrovská očekávání co nejvíce naplnil. „Trénuji s Garym Robertsem,“ odkryl, do čích rukou se svěřil. Roberts je ve své branži stále uznávanějším odborníkem – na přípravu, tréninky, posilování i stravu. Útočiště u něj v létě nachází už celé zástupy hráčů. „Byl jsem s ním každé ráno, hodně jsme toho odbruslili. Má skvělou partu hokejistů, skvělý program,“ pochválil Robertsovo tréninkové centrum McDavid.

Do jaké míry se mu vrátí kvalitní příprava v sezóně, teprve uvidíme. Připomeňme, že nejlepší nováčkovský rok předvedl v letech 1992-93 Teemu Selänne. Dominik Hašek nazval ten ročník ve své biografii posledním ofenzivním v NHL. Rychlonohý Fin tehdy nasbíral 132 bodů (76+56). Sám vlastní výkon z první sezóny za mořem už nikdy nepřekonal.

Výborně se při svém vstupu do NHL předvedli z útočníků rovněž Mike Bossy (91 bodů), Mario Lemieux (100 bodů), ale také třeba Peter Šťastný (109 bodů), jemuž bylo v době emigrace už 24 let a měl hodně mezinárodních zkušeností, nebo Wayne Gretzky (137 bodů), jenž nebyl považován za nováčka jen proto, že hrál předtím mezi profesionály v konkurenční WHA.

Taková je historie. Pokud se bude chtít McDavid s někým měřit, má na výběr mezi současnými hvězdami. Sidney Crosby nasbíral těsně po výluce ve svém prvním roce v NHL 102 bodů (39+63), Alexandr Ovečkin ve stejné sezóně 2005-06 zvládl 106 bodů (52+54).

Přípravné kempy odstartují ze necelé dva týdny, sezóna začne 7. října. Svět bude McDavida se zájmem sledovat, talentovaný mladík je na to připravený. „Jsem celý rozechvělý, až se to rozjede. Napovídalo se kolem toho dost, načekal jsem se taky dost. Nervózní ne, ale rozechvělý je to správné slovo,“ popsal své pocity hokejový zelenáč.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.