bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stamkos prodloužil v Tampě – pozitiva a negativa

1. července 2016, 10:00

Radoslav Vavřina

Podepsání Stevena Stamkose týmem Tampa Bay Lightning k nové smlouvě bylo kvůli dvojici daleko zajímavěji vypadajících výměn ve středeční večer tak nějak ve stínu. Přesto se dost možná jednalo o ten nejdůležitější z kroků, který v ten den generální manažeři NHL učinili. Superhvězda zůstává v ambiciózním mužstvu, dlouhé spekulování budiž ukončeno.

Ještě před pár dny to vypadalo všelijak. Velmi medializovaný případ končící smlouvy kapitána Tampa Bay Lightning Stevena Stamkose mohl dopadnout buď prodloužením kontraktu s týmem ze západního floridského pobřeží nebo jeho přesunem do lukrativnějšího trhu.

Hlavně torontští fanoušci si dělali obrovské naděje. Tamní média z možného příchodu rodáka z nedalekého Markhamu ždímala, jen co to šlo. Až to místy vypadalo, že by měl být návrat "Stammera" do kanadské metropole něčím tak velkým jako před lety údajné znovuzrození Ježíše Krista.

Jakoby snad elitní střelec měl být sám novým převtělením této biblické postavy a zachránit nejen hokejový tým Toronta, ale celé město samotné, ať už před ním má stát cokoli.

Špatná zpráva ale přišla právě v minutách, kdy se mnozí tamní fanoušci zabývali úplně jinou záležitostí, a to výměnou P. K. Subbana z Montrealu do Nashvillu za Sheae Webera. Dlouholeté čekání na Stanley Cup se možná zdálo být blízko ke svému konci, žádný spasitel ale Leafs neposílí.

Představte si na vteřinku, jak by za pár let vypadala v modrobílém dresu ofenziva, kterou by vedl kapitán Stamkos a kromě něj by se obrana soupeře musela starat i o Austona Matthewse a Williama Nylandera. K tomu pár šikovných bojovníků a máme tu nové letošní Penguins.

Pohádka je to hezká, ale realita je taková, že daleko pravděpodobnější byla její realizace na strankách různých sportovních deníků a internetových serverů než ve skutečném světě. A že je často mezi nimi velký rozdíl.

Média se často zabývala i spekulacemi o odchodu forvarda, jehož předci do kolébky hokeje přišli z Makedonie a Skotska, do Detroitu. Faktem ale je, že Red Wings se ani nedostali k žádné diskusi s touto superhvězdou nebo jejím agentem.

Je škoda, že nám kanadští a američtí reportéři opět nabízeli především zdánlivě nesprávné informace, ale to není jediným negativem tohoto podpisu.

Pokud nejste fanouškem Detroitu, Buffala, Ottawy nebo Montrealu, pak vám musí být Toronto alespoň trochu sympatické. Poslední dobou se mu spíše smějeme, nemělo by se ale zapomínat, že bylo součástí Původní šestky a na rozdíl třeba právě od Tampy je jedním ze synonym hokejové historie.

Zkrátka, kdo by si nepřál vidět slova "TORONTO MAPLE LEAFS" ještě alespoň jednou vyrytá do nejspodnějšího prstence Stanley Cupu? Kdo by chtěl za celý život nevidět ani jeden triumf této legendární organizace? Jistě, záleží jak vážně hokej berete...

Dost bylo negativ, na podpisu se dá najít také nemálo pozitiv. Jedním je fakt, že Stamkos zůstává v jednom z nejrychleji rostoucích hokejových trhů v "exotické" části Severní Ameriky. Palmy, pláže a NHL nejdou moc k sobě, ale když se daří, tenhle sport si najde příznivce i třeba v Africe.

Lightning sice nemají nijak obdivuhodnou tradici, ale kořeny jsou zapuštěné dobře a Gary Bettman si musí s každou výhrou tohoto celku mnout ruce. Jeho taktika vsadit na jih se zdánlivě vyplácí a jeho liga si vede lépe než kdy jindy, alespoň finančně tedy.

Díky Stamkosově podpisu nyní máme možnost na Floridě vidět elitní rivalitu. Očekává se, že Panthers se brzy stanou více než konkurenceschopným soupeřem díky několika kvalitním výběrům v draftu a skvělému vedení Dala Tallona, který předtím dal dohromady i úspěšné Chicago Blackhawks.

Od takové rivality se dá očekávat podobně vyostřený hokej, jako mezi kalifornskou trojicí týmů z Pacifické divize. A to je přesně to, proč tenhle sport sledujeme, ne?

Lightning nyní mají o dost větší šanci dosáhnout na vysněný pohár, než jakou by měli, kdyby jejich kapitán odešel jinam. Společně s Tylerem Johnsonem, Nikitou Kučerovem a Ondřejem Palátem tvoří nevyzpytatelnou ofenzivu, která patří mezi nejlepší na světě.

K tomu připočtěte obranu Blesků, plnou obrovitých chlapů, z nichž jeden umí perfektně bruslit a hrát dopředu, někdy nepříliš sympatické, ale efektivní koučování Jona Coopera, a charakteristicky dobré gólmanské výkony pravděpodobně v podání Andreje Vasiljevského.

Upřímně, je trochu s podivem, že Tampa vyhrála svůj poslední Stanley Cup před dvanácti lety. Hlavně v posledních třech sezonách bylo tamní mužstvo sakra dobré a troufám si tvrdit, že mít stoprocentně zdravého Stammera, nikdo by je letos nezastavil. I bez něj byli téměř perfektní.

Zkrátka a jednoduše, může se psát historie. Nedivil bych se, kdybychom svým synům nebo vnukům jednou vysvětlovali, jak byla Tampská dynastie skvělá a že díky ní Palát s Andrejem Šustrem několikrát přivezli Svatý grál hokeje k nám do Česka.

Dalším pozitivem je jméno, které u organizace působí na postu generálního manažera. Steve Yzerman je podobně jako Toronto Maple Leafs obrovskou součástí hokejové historie a vidět jeho ještě jednou zvednout pohár na hlavu, to by byly hodně hezké momenty.

Tohle nyní můžeme mít. Negativa i pozitiva by se našla, ať už by šestadvacetiletý kanonýr hrál příští rok kdekoli. Tady se však každopádně jednalo o osud jednoho mužstva. Oba středeční trejdy byly jen výměnami kus za kus, které určitě ovlivní dění v lize, ale nikdy se nejednalo o stoprocentní ztrátu.

Sami jste viděli, jak silný tým Tampa postavila, když Stamkos léčil zranění. Přidejte k tomu jeho. To je ten rozdíl mezi vyřazením v semifinále a dosažením jediného cíle.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.