bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stále se lepšící sniper. Monahan atakuje třicítku gólů a krátí čekání Calgary na play-off

23. března 2015, 16:15

David Motloch

Je mu teprve 20 let, ale už nyní se řadí mezi nejlepší hráče NHL. Asi nikdo ovšem nečekal, že se Sean Monahan prosadí v NHL tak rychle. Kanadský centr ve své druhé sezoně vede tabulku střelců v Calgary a má velký podíl na tom, že se Flames po šesti letech může otevřít brána play-off.

Když si zástupci Calgary před dvěma lety ze šestého místa draftu vybírali útočníka Seana Monahana, tušili, že získali do rukou velký klenot. Během dvou let s potěšením sledovali, jak z puberťáka vyrostl muž. Monahanův rychlý vývoj režírovaly dva hlavní faktory. Tím prvním byly výkony kanadského centra v přípravném kempu před startem loňské sezóny. Nemálo podstatným hlediskem se však Monahanovi stalo samotné Calgary, které dávalo svému svěřenci hned od začátku hodně prostoru, a tak rodák z Bramptonu rostl doslova každým zápasem.

Sázka na mládí se Flames vyplácí, v současných dnech bojují o první účast v play-off od roku 2009. Monahan na ledě dostával hodně prostoru, což vyústilo v to, že je 20letý útočník nejlepším střelcem kanadského celku.

Těsně před draftem se mu mezi vrstevníky podařilo jako prvnímu dosáhnout na hranici 50 branek ve své lize. Celkově získal 88 bodů, pouze o 13 méně než celková jednička draftu 2013 Nathan MacKinnon. Neztratil se ani při debutové sezóně v NHL, kde se s 22 přesnými zásahy zasloužil o titul nejlépe střílejícího nováčka Flames od doby Jaromea Iginly, který si stejný přívlastek vydobyl v sezóně 1996/97.

To pravé představení si však Monahan evidentně nechal pro letošní sezónu. Kanadský benjamínek má na svém kontě již 29 branek, což znamená jednu podstatnou věc – právě Monahan je nejlepším střelcem Calgary. Až za ním je Jiří Hudler nebo Johnny Gaudreau. Střelecké procitnutí Kanaďana se projevilo i v celkové tabulce střelců, kde v konkurenci celé NHL Monahan obsazuje 10. místo.

Ze zmiňovaných čísel a statistik lze vyvodit jednu charakteristickou vlastnost. Monahan je rozený střelec. Jeho současná pozice v Calgary tak není náhodná. A spokojenost s jeho výkony panuje na všech frontách, což potvrzuje i hlavní trenér Flames Bob Hartley, který vyzdvihl především obrovský Monahanův posun.

„Bere to jako maturitu, jako určitou povinnost. Prostě chce být nejlepší. Snaží se zůstat nohama na zemi a dělat svou práci. V létě na sobě hodně zapracoval, zvětšil a zesilnil svou postavu. Po loňském ročníku už má za sebou i řadu zkušeností. Využíváme ho na ledě hodně, protože mám v něm velkou důvěru.“

Takzvaný syndrom druhé sezóny je strašákem téměř každého nováčka v NHL, který zazářil první sezónu a stála tak před ním velká očekávání. Tohle ale není případ Seana Monahana, který má navíc na celou situaci zcela opačný názor.

„Já vlastně ani pořádně nevím, co to ten syndrom druhé sezóny je. Podle mě byste měli být ve své druhé sezóně lepší, než v té první. Máte za sebou celý ročník a už víte, co můžete očekávat. Myslím si, že každý hokejista by měl být ve druhém ročníku lepší,“ prohlásil Monahan.

Pro samotného hokejistu se zlepšení netýkalo pouze celkového posílení postavy či zisku zkušeností, ale také zpřesnění své už tak dost přesné mušky. Právě střelecký cit a čich na góly je to, co Monahana zdobí nejvíce.

„Je skvělý na puku. Má úžasnou střelu, neuvěřitelně přesnou. Je skvělé koukat na to, jak si letos vede. Prostě dostal jako dar svůj střelecký cit, dokazuje to po celý svůj život,“ posílá další slova chvály Monahanův spoluhráč Johnny Gaudreau.

Loni se Monahan s 22 brankami dostal na hranici úspěšnosti střelby 15,7%. Letos si zatím udržuje stabilně ještě lepší čísla – 17,3%. To je šestý nejlepší počin mezi hráči, kteří na branku za sezónu vystřelili alespoň stokrát. „Možná málo střílím,“ zavtipkoval v rámci rozhovoru pro zámořské novináře. „Nejsem si jistý, co to je. Získávám jen šance a pak je v zápasech proměňuju.“

Právě v kooperaci s Gaudreauem tvoří v Calgary velice nebezpečné duo. Gaudreau většinou nahrává, Monahan střílí. Připočtěme k tomu povedenou sezónu Jířího Hudlera, zářícího Hillera v brance a Flames se právem uchází o letošní pozice play-off. Dostanou se tam nakonec? Odpověď se dozvíme již velmi brzy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.