bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stále jen AHL, ale je to play off. Filip Zadina se chce v bojích o Calder Cup ukázat

20. dubna 2019, 12:00

Jiří Lacina

Dobře ví, že ho budou v play off AHL sledovat. Filip Zadina asi neprožil sezónu, jakou si maloval. Do NHL nakoukl jen na několik zápasů, proti plánu si zahrál na juniorském světovém šampionátu (kdyby byl hráčem Red Wings, určitě by na něj nejel), kde navíc se spoluhráči vyhořel. Teď si protáhne sezónu vyřazovací částí ve farmářské soutěži a bude se v ní chtít předvést.

„Jistě. Vím, co se ode mě čeká,“ řekl v pátek detroitským novinářům.

Tak jako základní část i play off AHL bude především příležitostí pro mladé hráče, s nimiž se výhledově počítá do NHL. Čeká je jen hokej o něco větší intenzity a náročnosti. V případě mladých pušek Rudých křídel půjde hlavně o Zadinu, dalšího útočníka Christoffera Ehna a několik začínajících beků – Filipa Hronka, Dennise Cholowskiho nebo Joe Hickettse.

Ti všichni měli možnost se ukázat v dresu Grand Rapids Griffins už v pátek v Chicagu, s nímž zahájili divizní semifinále play off AHL. Chtějí-li uspět, musí se zlepšit, v závěru základní části totiž nevyhráli v devíti utkáních za sebou. Začátek se farmě Detroitu povedl, Griffins vyhráli 5:1. Ehn a Hronek bodovali, Zadina vyšel v prvním utkání naprázdno.

Jako na houpačce

Nejvíc pod drobnohledem bude asi právě český útočník. Předně jde o nejvyšší volbu Wings na posledním draftu, za další proto, že jeho hra jevila v sezóně značné výkyvy. „Někdy působil, jako by již byl pro NHL způsobilý, jindy ne,“ píše server Michigan Live.

„Bude to zábava. Čeká mě moje první play off mezi profesionály, takže jsem natěšený. Doufejme, že budeme hrát lépe než v posledních deseti zápasech. Jdu do toho s čistou myslí,“ řekl k nadcházejícím dnům devatenáctiletý Čech.

Celkově má za sebou šestka loňského draftu zvláštní ročník. Slušný kemp s několika góly, po němž putoval na farmu. Listopadové prohlášení trenéra Jeffa Blashilla, že „Zadina má před sebou do NHL ještě dlouhou cestu,“ které zrcadlilo koučovu nespokojenost zejména se špatnou hrou dozadu. Nadšený ale nebyl ani z průměrné produktivity. „I tady musí víc zářit,“ řekl doslova.

Pět zápasů na juniorském šampionátu bez vstřelené branky, s jedinou asistencí. Návrat na farmu a zlepšené výkony, na jejichž základě byl pardubický rodák konečně povolán nahoru, aby si ve fázi, když už Detroitu o nic nešlo, NHL osahal. V devíti duelech na nejvyšším fóru bral tři body za gól a dvě nahrávky. Patnáct střel na bránu a průměrný čas na ledě 15:12.

Zpátky na farmu se měl vracet se zvýšeným sebevědomím, bohužel to znovu nebylo vidět. Trošku vylepšené bodování plus minus zhoršil na děsivých -17, suverénně nejhorší zápis u Grand Rapids. Jestliže mohou mít ti nejlepší +19 a druhý nejhorší Libor Šulák -7, je Zadinova statistika za pobyt na ledě na pováženou. O moc lepší to nebylo ani v kanadském bodování, v posledních devíti utkáních měl český forvard jen dvě nahrávky.

Celková bilance v AHL: 16 gólů a 19 asistencí v 59 zápasech.

„Bylo to docela náročné. Trochu jiná úroveň hokeje po návratu. Snažil jsem se vyřešit, co potřebuju zlepšit. Teď myslím hraju dobře a měl bych v tom pokračovat v play off,“ věří Zadina.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.