bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Špatný start je zapomenut, Vancouver se veze na vítězné vlně

26. října 2017, 10:30

Pavel Golasowski

Pokud se podíváte na svém elektronickém zařízení na tabulku Pacifické divize, můžete si chvíli myslet, že se na ní koukáte vzhůru nohama. Na druhém místě se vyhřívá Vegas a třetí příčku okupují Canucks.

Úvodní čtyři zápasy, navíc před domácím publikem, nevyšly týmu z Britské Kolumbie podle plánu. Domácí nastřádali pouhé tři body. Navíc je čekal venkovní výjezd, v jehož rámci je čekalo pět zápasů. Přesto se nyní nachází na třetím místě, poté co okradli své soupeře o osm bodů z deseti možných (4 výhry, 1 prohra).

Když byly Canucks na lovu, vybudovali si něco víc než jen dobré postavení v tabulce. Mužstvo trenéra Travise Greena našlo svou vlastní identitu: je pracovité, vyrovnané a sebevědomé. Přesně toto jsou aspekty hry, kvůli kterým se generální manažer Jim Benning rozhodl před sezonou angažovat Greena. „Travis má neuvěřitelnou touhu vyhrávat a vybudovat identitu mužstva, které je pracovité, soutěživé a zodpovědné na obou koncích hrací plochy,“ řekl Benning při podpisu smlouvy.

Bez první lajny

Oficiálně jsou bratří Sedinové a kdokoliv, kdo s nimi hraje, vedení jako první útočná formace. Nicméně podle času stráveného na ledě (ne vždy) to odpovídá třetí až čtvrté lajně. Jenže tvrdit, že hrají třetí nebo čtvrtou pětku je přinejmenším zavádějící. Vancouver zkrátka nemá ani první ani čtvrtou formaci, jak je běžně chápána.

Ještě více překvapující než ice-time dvojčat je Derek Dorsett. Hráč, který loňskou sezónu prodělal vážnou operaci páteře, dostává prostor na ledě, který odpovídá postavení hráče prvního útoku. Přitom za svou kariéru nikdy nenasbíral více jak 25 bodů. Přesto třicetileté pravé křídlo teď vede kanadské bodování Canucks.

Mládí vpřed!

Více prostoru pro mladé a méně pro staré. Tak nějak možná vypadá motto, s jakým se do nové sezóny vrhl Travis Green. Vzhledem k tomu, že strávil čtyři sezóny na farmě Canucks (Utica Comets, kde pracoval s mladými hráči), je to poměrně logické.

Čas na ledě si postupně uzurpují hráči jako Bo Horvat nebo Brock Boeser. Horvat minulou sezónu vyhrál týmové bodováni, a tak pomalu ale jistě přebírá povinnosti prvního centra. Dvacetiletý Boeser minulý ročník nasbíral v devíti zápasech sedm bodů a tuto sezónu má téměř bod na zápas. Nesmíme opomenout ani mladíky Svena Bärtschiho a Markuse Granlunda. Oba loni vsítili 18 respektive 19 branek a jsou tak schopni překročit hranici 20 branek.

Jádro mladých hráčů, na které budou na západě Kanady spoléhat, vypadá velmi dobře.

Co dělá Markström špatně?

Novou tváří pro fanoušky Kosatek je i sedmadvacetiletý dlouhán (1,98m) a povoláním brankář Anders Nillson. Jim Benning chtěl před sezónou zajistit pro Markströma kvalitní záskok. Na dva roky za pět miliónu dolarů se rozhodl podepsat do brankoviště dalšího Švéda. Kromě jednoho nepovedeného utkání chytá Nillson skvěle, alespoň prozatím.

Někdy život není fér. Jacob Markstrom nikdy v NHL nevychytal nulu a odehrál jich více jak stovku. Anders Nilsson má 2 ze 3 utkáni v dresu Canucks.

V základní části zbývá Vancouveru odehrát ještě 73 zápasů. Šance, že se ani letos do play-off nedostanou, je pořad velká. Nicméně tým, který prochází přestavbou kádru, začal sezónu lépe, než si mnozí představovali. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.