bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Souboj o Calder trophy: Hughes vs. Hughes. Který lépe zastíní svého bratra?

17. listopadu 2019, 10:30

Jiří Michal

V historii NHL bychom mohli najít velké množství bratrských dvojic napříč všemi týmy. Jedna z nejmladších se však utvořila teprve v letošní sezoně – Quinn a Jack Hughesovi. Zatímco Quinn je o rok a půl starší, do role budoucí superstar je pasován právě Jack. Oba dva se navíc stále řadí mezi nováčky, jelikož Quinn loni odehrál pouze 5 utkání. Kolikrát se mluvilo právě pouze o Jackovi a starší Quinn jako by vůbec neexistoval. S pohledem na nováčkovské statistiky se však začínají pomyslné přesýpací hodiny překlápět.

Psal se rok 2018 když v sedmé volbě prvního kola Vancouver ukázal na Quinna Hughese. Netrvalo dlouho a obě dvě strany se domluvily i na tříletém nováčkovském kontraktu. Sezonu začal starší z bratrů Hughesových v prvním týmu Canucks a hned v druhém střetnutí zapsal první 2 asistence proti Predators. Jeho čas na ledě se pohyboval okolo 18 a půl minuty na zápas, ve třetím duelu dokonce překročil hranici 21 minut.

Jenže vedení Vancouveru řeklo mladému hráči třikrát a dost, což mělo pro nyní 20letého obránce dopad v podobě strávené sezony v univerzitním týmu. Quinn se tak vrátil do kádru z Michiganu, kde působil i předchozí sezonu. V 32 zápasech dokázal jako obránce bodovat 33krát zásluhou 5 gólů a 28 přihrávek. Kaňkou na výkonech však byly 2 záporné body v tabulce pravdy. Do hlavního týmu se vrátil až na konci března, kdy již bylo rozhodnuto o nepostupu Kosatek mezi 16 nejlepších celků.

Ačkoliv by se dalo říct, že z Quinna nikdy elitní hráč nebude a že jeho role se bude točit mezi hlavním a záložním týmem, mladý hráč dokázal všechny předpovědi smést ze stolu. Na letošním šampionátu na Slovensku si ve svých 19 letech připsal již druhou účast na MS a v dobrých výkonech pokračoval i v předsezonní přípravě organizace, která ho draftovala. Skloubení tvrdé práce s velmi dobrou sezonou na univerzitě se staršímu z Hughesových vyplatilo.

Nyní má americký obránce odehráno 20 utkání, ve kterých nasbíral 14 bodů (2+12). Není tak divu, že se na něj snáší pouze slova chvály. Na jeho adresu se vyjádřil i bývalý obránce Canucks Ed Jowanovski: „Pokud je na ledě, perfektně dokáže kontrolovat hru. Když se dívám na zápasy Canucks, je až neuvěřitelné kolikrát komentátoři vysloví jméno Hughes, je na kotouči neskutečně často. Jeho bruslení ho odděluje od ostatních hráčů. Má takový hladký styl, přirovnal bych ho ke Scottymu Niedermayerovi.“

Jako další se přidal taktéž bývalý hráč organizace, Dennis Kearns. „Je úžasné vidět jeho bruslení spojené s tvořivostí a sebevědomím. Líbí se mi, jak trenéři mladému hráči věří a nechávají ho hrát a tvořit. Myslím si, že takové dovednosti jako má Quinn, ještě nikdo ve Vancouveru neviděl.“ Tato slova dokazuje i výjimečnost hráčova herního myšlení, kdy dokázal v početních výhodách zapsat 8 asistencí a k tomu přidal 1 trefu.

Pro srovnání, jeho mladší bratr rozhodně nemá nakročeno pro Calder trophy tak dobře, jako Quinn. V 19 zápasech si Jack připsal jako útočník 10 bodů (4+6), což na nováčka nejsou úplně nejhorší statistiky. Ještě musíme zohlednit fakt, že Devils se zatím v této sezoně moc nedaří. Největší rozdíl mezi sourozenci je však v důvěře, kterou dostávají od svých trenérů. Zatímco Quinn se dostává přes hranici 22 minut, Jack se pohybuje kolem 16 minut strávených na ledě.

Jakmile oba dva odehrají přes 25 zápasů, bude definitivně rozhodnuto, že se jedná o jejich poslední nováčkovskou sezonu a tedy jedinou šanci jak získat Calder trophy. Ačkoliv by se Jack mohl cítit ukřivděný, že on byl jedničkou draftu a hned svoji první sezonu se dokázal jako 18letý hráč udržet v prvním týmu, skvělé výkony jeho bratra však všechnu jeho práci zastiňují.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.