bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

(Skoro) bez diváků? V kanadské juniorce místo nich platí hráči

15. října 2020, 3:45

Martin Voltr

Finanční komplikace dostihly celý hokejový svět, po svém je řeší kluby v kanadské juniorské soutěži AJHL. Výpadek peněz od sponzorů a fanoušků tam musí pokrýt... hráči.

Kanadskou juniorskou scénu naposledy mediálně „proslavily“ návrhy na zákaz bodyčeků v Ontario Hockey League, zrušit by se prý mohla i vhazování a hrálo by se čtyři na čtyři, aby si hokejisté nepředali žádné „breberky“.

Další novinka už postrádá takový prvek absurdity, přesto zaujme. AJHL – Alberta Junior Hockey League – není žádnou pralesní soutěží, v hierarchii kanadských juniorek patří do druhého nejvyššího stupně. Skoro stovka hráčů z ní už zamířila přímo na draft NHL.

V poslední pětiletce to byli třeba Jacob Bernard-Docker anebo Cale Makar, jehož si Colorado vybralo ze čtvrtého místa a v uplynulé sezoně získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže!

AJHL nyní jako jedna z prvních soutěží rozjela nový ročník, i když zatím jen v přátelském módu. Týmy se mezi sebou mohou utkávat pouze v určených dvojicích, aby případná nákaza v jednom mužstvu neměla zásadnější důsledky napříč celou soutěží.

Jenže velkým problémem jsou peníze. Méně platí sponzoři, skoro žádný příjem nedodají fanoušci. Na zápasy jich totiž může jen stovka.

A tak kluby přenesly zátěž na samotné hokejisty a jejich rodiny. „Rozhodně je to zvláštní. Na to opravdu nejsme zvyklí,“ řekl webovým stránkám edmonton.ctvnews.ca Tanner Fincaryk, útočník týmu Sherwood Park Crusaders. „Naposledy jsme platili snad v dorostu. Ale rozumím tomu, kluby prostě mají náklady.“

Částka se v jednotlivých týmech liší. Podle kanadského reprezentanta Matthewa Savoie, který je velkým želízkem v ohni pro draft 2022, je to v Sherwood Parku zhruba tisíc kanadských dolarů na hráče měsíčně.

To znamená v přepočtu necelých 18 tisíc českých korun!

„Není to konec světa. Jsme rádi, že můžeme hrát, tak si zkrátka musíme trochu připlatit,“ uvedl Savoie. „Důležité pro nás je, aby se hráči rozvíjeli. Viděl jsem několik tréninků, jejich tempo a úroveň byly fantastické. Pro našeho syna jsme nemohli najít lepší místo,“ citují stránky globalnews.ca Thomase Ashcrofta, otce jednoho z hráčů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.