bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Školu zabalili, vsadili na hokej. S volbou jsou finské hvězdy juniorského šampionátu zatím spokojeny

2. ledna 2016, 14:00

Jakub Slunečko

Finské publikum se na juniorském mistrovství světa v Helsinkách klaní dvěma sedmnáctiletým supertalentům. Jesse Puljujärvi a Patrik Laine nasbírali za čtyři zápasy v jedné útočné formaci dohromady 20 kanadských bodů. Oba čeká po této sezoně draft NHL a zahraniční servery je v předpovědích řadí mezi elitních pět hráčů. Jaké jsou vycházející hokejové hvězdy ve skutečnosti? Zeptali jsme se jich na pár otázek přímo v Helsinkách. Je jasné, že jedno je spojuje - ve svém životě se nebáli obětovat hokeji naprosto všechno.

Patriku a Jesse, jaký je pro vás zatím šampionát? Pravidelně bavíte domácí diváky gólovými hody...

J: Až dosud si užívám, že tady můžu hrát. Ve čtvrtfinále proti Kanadě to budě těžký večer, ale moc se těším. 

P: Teď opravdu začnou ty pravé zápasy. Do teď to byla jenom příprava na tuhle opravdu důležitou část.

Hrajete každý zápas před 13 tisíci diváky. Jak zvládáte všechen ten tlak?

P: Ty davy mi dávají extra chuť do hry. Když hrajete dobře, všichni fanoušci a média na vás začnou vyvíjet někdy až příliš velký tlak, abyste dávali góly a sbírali body pořád. Tohle ale prostě musíte při hře nechat někde za sebou a pokusit se zapomenout.

J: Pro mě i pro tým tahle atmosféra znamená, že musíme ukázat domácímu publiku, čeho jsme opravdu schopní. Je skvělé, že máme mistrovství světa u nás ve Finsku, příliš mě to nesvazuje.

Fanoušci přinesli na zápas s Českém jako transparent vaše zvětšené obličeje, všimli jsme si toho?

J: No to bylo super! Úžasné, moc se nám to líbilo... (směje se)

P: Nevěřil jsem vlastním očím, ale pak jsme se tomu na střídačce strašně smáli. Fanoušci nám udělali radost.

Můžete přiblížit českým fanouškům, jaký typ hokejisty jste?

P: Jsem od přírody střelec, ale umím také poslat spoluhráčům dobrou přihrávku. Vyhovuje mi jakákoliv herní situace. Dokážu dobře chránit puk a rád a často napadám soupeře.

J: Jsem skvělý bruslař a vždycky se snažím hrát týmově.

A co vaše osobnost?

P: Nesnáším porážku asi jako každý, kdo dělá nějaký sport. Pro výhru proto udělám cokoliv. Jinak jsem ale celkem zábavný člověk.

J: Jsem vždycky pozitivní a stejně jako Patrik jsem připravený udělat cokoliv, aby tým vyhrál. A podobám se mu i v tom, že jsem taky celkem zábavný (směje se).

Vyprávíte v kabině vtipy?

P: Jesse rád přednáší nějaké vtipy, ale moc mu to nejde (směje se).

J: Ale stejně je rád říkám. Neumím vtipy moc vyprávět a nakonec vyzní úplně jinak, než měly. Ono je to na druhou stranu pak vtipné už jen tím, jak špatně to vyprávím.

Co vás baví kromě hokeje?

P: Rád si odpočinu tak, že si zahraju nějakou pěknou video hru nebo si pustím film. Jinak si najdu čas i na kamarády, se kterými jdeme ven do města.

J: Já asi většinu volného času stejně strávím na ledě. Piluji svoje schopnosti i po trénincích, ale občas si taky najdu čas na kamarády. Někdy odpočívat musím. 

A jak zvládáte školu?

P: Tam už jsem skončil.

J: Já taky.

P: Neměli jsme čas na to, abychom mohli školu zkombinovat s hokejem.

J: Všechno jsme teď vsadili na jednu kartu, a to je hokej. Zatím se věci vyvíjí dost dobře a já jsem za tuhle volbu rád.

P: Uvidíme, co nám tahle karta v životě ještě přinese.

Co si o tom myslí vaše rodiny?

P: Vždycky mě podporovali se vším, co jsem chtěl dělat. Tuhle volbu mi doma nijak nerozmlouvali, v každé situaci stojí při mně.

J: Moji rodiče mi řekli: „Jestli máš něco rád, věnuj tomu celý svůj život.“ Byli přesvědčení o tom, že dělám správnou věc.

Máte před sebou draft NHL. Předpovědi vás oba řadí většinou do TOP pětky. Přemýšlíte o tom?

P: Ještě ne. Do draftu zbývá hodně dlouhá doba a spousta zápasů. Samozřejmě cítím, že to pomalu přichází, ale tolik to neřeším. Naplno se to v mojí hlavě probudí asi až po sezóně.

J: Já o tom vůbec nepřemýšlím. V myšlenkách mi teď běží zápasy, které hrajeme tady na mistrovství světa. Samozřejmě je ale NHL můj největší sen už od mala.

Kdo je váš největší hokejový idol?

J: Nemám žádného, soustředím se jenom na sebe.

P: Pro mě je největší idol Alexandr Ovečkin. Už od dětství sleduji, jak se na ledě chová a v čem vězí jeho výjimečnost.

Na zápasech vás sleduje i Teemu Selänne, jehož dres byl ve středu slavnostně vyvěšen v Hartwall Aréně. Jak se vám hraje pod dohledem takové legendy?

P: Je to finský národní hrdina a všichni ho tady znají. Myslím si, že je to nejlepší evropský hráč, který kdy hrál. Ten ceremoniál byl pro nás, mladé hráče, úžasný, stejně asi jako pro něj.

J: Já mám k němu obrovský respekt. Hrál tolik let na špičkové úrovni a vyhrál skoro všechno, co šlo. Vždycky jsem ho sledoval v televizi, stejně jako každý kluk ve Finsku.

Po jednom z vašich tréninků za vámi přišel i do kabiny. O čem hovořil?

P: Řekl nám, abychom si tohle mistrovství hlavně užili, protože nikdy nevíte, co se v životě stane. Tohle jsou okamžiky, které si budeme pamatovat navždycky.

J: Byl jsem trošku překvapený, když přišel do kabiny. Ale bylo to od něj moc hezké, že nás podpořil. Snažil se nám vysvětlit, že jako hokejisté se musíme na ledě hlavně bavit. A využít příležitost, kterou většina dětí nemá. Proto nám poradil, abychom žili přítomností a užívali si každou chvilku na ledě před tak obrovským domácím publikem.

Kiitos! (Děkuji!)

Jesse s Patrikem mají také vzkaz pro české fanoušky:

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.