bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šimek ve třetí obraně na farmě. Jméno v Evropě NHL nezaručí

29. listopadu 2017, 11:00

Jakub Prchal

Radim Šimek podepsal kontrakt v nejlepší hokejové lize světa, hlásaly po květnovém mistrovství světa novinové titulky. Český ofenzivní obránce podepsal dvoucestný kontrakt se San Jose Sharks a doufal, že se konečně přiblíží vysněné NHL. Brzy ale narazil.

San Jose nechalo hráče odehrát několik přípravných zápasů a dle plánu zamířil na farmu do Barracudy, která sídlí ve stejném městě jako hlavní tým.

Takový průběh si ale Šimek nepředstavoval. „Není moc příjemné, když přijede hráč z Evropy, který, nechci říct, že toho má hodně za sebou, ale už něco odehrál. Pak přijede mezi juniory, mezi kluky, kterým je třeba 18 let a nehraje mezi nimi a přitom vidí, že nejsou o nic lepší. Asi jsem se nezalíbil trenérům, tak nehraju. Nevím, co si o tom mám myslet, ale není to nic jednoduchého,“ hlásá.

San Jose má zavedený systém zabudovávání hráčů

Z českého pohledu možná celá situace ohledně podpisu v San Jose vypadala rozumně, pokud se ale podíváme na strukturu organizace San Jose jako takové, jde o poměrně logické vyústění situace.

V prvním týmu působí v současnosti pětka elitních obránců – Burns, Vlasic, Braun, Dillon, Martin. Ti všichni patří k absolutní špičce svého oboru. Díky expanznímu draftu pak Sharks přišli o Davida Schlemka, jehož služeb si klub cenil, šlo však o nejmenší zlo, a tak si Černého Petra vytáhl právě Schlemko.

V loňské sezóně navíc farma v Barracudě byla ve stádiu, kdy hokejisté, kteří v ní hráli, už dosáhli určitého milníku ve vývoji a dle generálního manažera Douga Wilsona byli připraveni zabojovat o první tým, což ostatně sám Wilson potvrdil ihned po konci v prvním kole play-off proti Edmontonu. Samotná farma San Jose se v témže roce dostala až do semifinále bojů o Calder Cup, a tak se po úspěšné sezóně počítalo s přesunem některých hráčů do prvního týmu.

Šlo o útočníky Ryana Carpentera, Daniela O´Regana, Timo Meiera, Barcleyho Goodrowa, Kevina Labanca či obránce Joakima Ryana, Tima Heeda či Dylana DeMela. O hráče, kteří si své na farmě již odehráli a měli by se začít přeorientovávat na vůdčí roli i v hlavním týmu. Část z nich dostávala šanci už v průběhu loňské sezóny.

Start téměř od nuly

Na farmu pak v letním období přišla řada mladíků z juniorských soutěží. Pouze Šimek je mezi obránci starší třiadvaceti let. Tím započala nová éra vývoje hráčů. Každý z nich byl na stejné úrovni. Radim Šimek musel začít téměř od nuly a ukázat, že je minimálně stejně dobrý, jako nastupující generace v Barracudě. Zákonitě, podle nastolených pravidel, která v San Jose fungují.

„Tady v tom týmu je tak jedna lajna, co odpovídá, co jsme hráli v extralize, konkrétně v Liberci. S těmi kluky si to člověk někdy dobře nahraje, ale s některými, když jsem na ledě, tak mi zůstává rozum stát, co některý vymyslí. Hokej je samozřejmě hra chyb, je to o chybách, ale když vidím, že nedostávám ani příležitost na úkor jiných hráčů, tak si říkám, jestli to má vůbec cenu,“ popisoval své dojmy Šimek v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas.

Tým s nejlepší obranou v lize

Nabízí se ale i jiný úhel pohledu. San Jose platilo ve všech sezónách pod vedením trenéra Petera DeBoera za jeden z nejlépe bránících týmů ligy. Obranu měnili Sharks jen zřídka. Vesměs je stejná, jako v roce, kdy došli až do finále Stanley Cupu. V letošní sezóně pak bilanci v obraně potvrzují. Tým v čele s defenzivním specialistou Marcem-Edouardem Vlasicem v současnosti platí za celek s nejmenším počtem inkasovaných branek na zápas. V třiadvaceti odehraných zápasech obdržel v průměru pouze dvě branky na utkání. Pro porovnání, například obhájce titulu Pittsburgh obdržel průměrně o 1,5 gólu na zápas více.

O sen je třeba bojovat

Proč by tedy tým, jehož obrana šlape jako hodinky, zasahoval do rozjetého vlaku nebo porušovala zákonitosti již roky nastavené? Ani zranění obránce Paula Martina nic na situaci nezměnilo. V prvním týmu se místo něj střídá právě trojice Joakim Ryan (19 zápasů/2 body), Tim Heed (18 zápasů/8 bodů) a Dylan DeMelo (6 zápasů/1 bod). Radim Šimek ale počítal, že se do prvního týmu dostane: „Nemyslel jsem si, že budu hrát všechny zápasy, ale že budu s týmem a něco odehraju. Dopadlo to úplně jinak a nejhůř jak mohlo.“

Celá situace ohledně Radima Šimka je naprosto logická. Český obránce se musí sám rozhodnout, jestli se pokoří a zabojuje o svůj sen, nebo se ho vzdá a zamíří zpět do Evropy. Už nikdy ale nemusí atmosféru nejlepší hokejové ligy světa zažít na vlastní kůži.

Jedno je ale jisté. Šimek se upsal týmu, ve kterém je na postu obránce obrovská konkurence. Pokud chce hrát NHL, musí se přizpůsobit místnímu prostředí. Organizace nebude kvůli českému bekovi měnit daný systém. Hvězdné jméno v Evropě totiž automaticky nezaručí za mořem místo v prvním týmu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.