bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Shaw si plácl s Bergevinem. Osvědčený válečník si přijde na 23,4 milionu dolarů

28. června 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Krátce po přestupu do Montreal s bezstarostným úsměvem říkal: "Nikam nespěchám. Počkám, až mi Marc Bergevin zavolá. Jsem si jistý, že se bez problému dohodneme." A vida, od chvíle, kdy Andrew Shaw opustil organizaci Chicaga Blackhawks, neuplynul ani týden a generální manažer Canadiens se své čerstvé akvizici ozval a okamžitě s ní sjednal šestiletou smlouvu. Tak hladké rokování asi nepředpokládal ani sám Shaw, když s ledovým klidem vyprávěl zámořským novinářům, že nechá nejprve zaměstnaného Bergevina dokončit práci kolem draftu a další povinnosti.

Shaw říkal, že mu nevadí počkat. Dokonce zmínil, že dá přednost volným hráčům, na které se Bergevin, jeho známý ze společných časů u Černých jestřábů, chystá. Jenže zkušený stratég, jeden z nejprogresivnějších GM v NHL, má rád čistý stůl a položku s číslem 65 vyřídit prakticky okamžitě. S rodákem z ontarijského Belleville se Bergevin dohodl na dlouhodobém kontraktu se stropovou zátěží 3,9 milionu dolarů.

Na první pohled se zdá, že důrazný útočník, který v minulém ročníku nakupil 34 bodů, vyměnil lepší peníze za délku smlouvy. Od Chicaga totiž údajně poptával 4,5 milionu dolarů ročně. Shaw si každopádně musí gratulovat, zabezpečil se na dlouhá léta a navíc dostane příležitost zařadit se mezi montrealské tahouny. Bergevin se nechal slyšet, že Canadiens získali hráče se solidním charakterem, jehož hru zdobí patřičný říz.

Co se bývalému asistentu Stana Bowmana zamlouvalo snad ještě více, byl fakt, že do Montrealu přivedl vítěze Stanleyova poháru. A to hned dvojnásobného. Shaw ví, co je potřeba učinit a obětovat pro zisk hokejového grálu. Ostatně před třemi lety dohrával finále se stehy na tváři, které posléze vydražil a získané peníze daroval na charitu. Co je podstatnější, při obou chicagských jízdách nevynechal jediný mač.

A rozhodně nebyl na ledě jen do počtu, díky své aktivní hře, stvořené pro play-off, pokaždé nasázel pět gólů. Však Bowman, architekt zlaté generace Blackhawks, jej pouštěl o dům dál tuze nerad a přiznal: "Bylo to těžké rozhodnutí." Shawa čeká nová kapitola ve slibně rozjeté kariéře a těší se na ni. Čerstvým podpisem se zařadil mezi nejlépe placené forvardy Habs, více berou jen dva. Max Pacioretty a Tomáš Plekanec.

Bude pro Canadiens stejně důležitou personou jako oba zmínění borci? A stane se v Montrealu miláčkem tolik náročného publika? Předpoklady mu k ani prvnímu, ani druhému úkolu nechybí. Mimochodem, Bergevinovi nadále zbývá pod platovým stropem kolem devíti milionů dolarů, přičemž nemusí řešit žádný zásadnější podpis hráče se statusem RFA. Po dohodě se Shawem má totiž splněno. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.