bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sharks mají nového kapitána, bude jím Couture. Pocty se dočkal i Hertl

14. září 2019, 7:35

Martin Schwarz

Od roku 2015 měl v týmu San Jose Sharks na dresu přišité „céčko“ útočník Joe Pavelski. Ten se ale v létě dohodl na tříleté smlouvě s Dallasem a Žraloci tak museli za zkušeného Američana hledat náhradu. Což byla spíše příjemná starost. Na soupisce kalifornského celku totiž figuruje hned několik vůdčích osobností, jež by kapitánskou funkci mohly převzít. Nakonec padla volba na nejpravděpodobnější variantu.

Na muže jménem Logan Couture.

Dává to smysl. Kanadský rychlík strávil v barvách Sharks celou dosavadní kariéru, je mu rovných třicet let a pravidelně jde všem (nejen) mladším spoluhráčům příkladem. Hodně se v souvislosti s převzetím kapitánství mluvilo o veteránovi Joe Thorntonovi, leč ten už před sebou nejspíš příliš mnoho dalších let v NHL nemá, tudíž by brzy došlo k dalším rošádám na zodpovědném postu. Navíc i sám Thornton se už dříve vyjádřil, že by kapitánem jmenoval právě Couturea. Vedení klubu přání vyslyšelo.

Od okamžiku, kdy jsem přišel do San Jose, mě udivuje, jak velký počet lídrů máme na soupisce,“ řekl novinářům z nhl.com trenér Sharks Peter DeBoer chvíli poté, co organizace oznámila „povýšení“ Couturea. „Logan byl dlouhou dobu součástí tohoto prostředí a vyvinul se v hráče, který nejenže předvádí hokej na nejvyšší úrovni v momentech, kdy je to třeba, ale který jde zároveň všem kolem sebe vzorem. A co je nejdůležitější, má u spoluhráčů respekt,“ chválil DeBoer svého svěřence.

Rodák z Ontaria, mimochodem jubilejní desátý kapitán v historii San Jose Sharks, není jediný, komu v posledních dnech nadřízení udělali radost. Zástupci klubu ke Coutureovi jmenovali jako alternativní kapitány čtyři pomocníky, mezi nimiž dle očekávání nechybí zmíněný Joe Thornton a zadáci Brent Burns s Erikem Karlssonem.

A kdo je čtvrtý do party s velkým písmenem A na trikotu? Srdce českého fanouška plesá – Tomáš Hertl!

Odchovanec pražské Slavie si v organizaci postupně prorážel cestu vzhůru, navzdory zraněním prokazoval svůj talent, až v uplynulém ročníku dosáhl na kariérní maximum (74 kanadských bodů za 35 branek a 39 nahrávek). V play-off navíc patřil k tahounům mančaftu, potvrdil vyzrálost a dostál pověsti power forvarda. Tím, že Sharks Hertla pasovali do role jednoho z Coutureových zástupců, dávají jasně najevo, jak moc Čech pro tým znamená. V této sezoně by se měl znovu – zejména po odchodu Pavelskiho – zařadit k hlavním esům sestavy.

Mezi čtyřmi alternativními kapitány máme směsici talentovaných a zkušených borců, kteří budou Logana ve funkci podporovat. Navíc dva z nich už předtím dělali kapitány. Cítíme, že tito hráči jsou přesným odrazem týmové identity,“ pochvaloval si kouč DeBoer.

Zatímco v San Jose mají kapitána vybraného, další kluby s jejich jmenováním otálejí. A některé z nich jej zcela jistě vůbec nejmenují. Oficiálního vůdce zatím nemají Carolina Hurricanes, Detroit Red Wings, New York Rangers, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks a Vegas Golden Knights.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.