bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šestačtyřicet mega bez provize. Nejen Bäckström nepotřebuje agenta

15. ledna 2020, 10:00

Jiří Lacina

Niklas Bäckström bude dál hráčem Capitals. Jedinému klubu, za který doposud v NHL nastupoval, se upsal na dalších pět let. Relativně běžné agenturní zprávě dodává punc nevšednosti fakt, že si švédský hokejista dojednal podmínky nového kontraktu zcela sám.

Jednání mezi oběma stranami začala koncem listopadu. Zámořské zdroje už v tento moment zdůrazňovaly, že „rozhovory s Capitals probíhají bez agenta“.

Nynější smlouvu švédského hokejisty, která skončí po této sezóně, ještě pomáhal vyjednat Marc Levine. Novináři nedokázali vyšťourat, zde Bäckström s Levinovou agenturou spolupráci oficiálně ukončil, samotný hráčský zástupce nebyl k zastižení. Pravděpodobně ale k rozvázání spolupráce došlo, nač platit provize někomu, jehož služby nevyužijete.

Švédův krok není tak bezprecedentní, jak to na první pohled vypadá. Bez služeb agenta se dokázalo obejít vícero odvážlivců. Nějakou dobu už to zvládá Zdeno Chára, v minulosti byl tímtéž postupem známý třeba Martin Brodeur. Závěrečný dokument posílal pouze k finální revizi rodinnému právníkovi.

Dokonce i v šatně Washingtonu najdeme podobný případ. Alexandr Ovečkin rovněž nepotřeboval při jednání o své současné smlouvě žádného profesionálního prostředníka. Co nestihl vyřídit sám, to za něj dojednala jeho matka.

Jednání napřímo má řadu výhod. Jednak ušetříme na provizích, které sice klesají s délkou a výškou kontraktu, i tak ovšem nejsou zanedbatelné (obvykle v řádu 1-5%), jednak dělá takový postup dobrý dojem na klub. Jde o pozitivní signál, že nebude nikdo nic nesmyslně hrotit.

„Je to pravděpodobně dobré znamení pro hráče i pro tým, kdy všichni cítí, že mohou něco společně dotáhnout,“ říká respektovaný zámořský expert Elliotte Friedman.

Pokud jde o provize, v Hockey News zhruba před dvěma lety práci agentů podrobně mapovali. Třeba Pat Brisson, zastupující vedle jiných Sidneyho Crosbyho, Jonathan Toewse, Patricka Kanea, Claude Girouxe, Anžeho Kopitara nebo Nathana MacKinnona, má ve své stáji hráče za 1,1 miliardy dolarů. Forbes odhadl celkové provize na 45,4 miliónů.

Dvaatřicetiletý Bäckström se dohodl na pětileté smlouvě za 46 miliónů. „Je pěkné být s jedním chlapem v jednom týmu takových let. Každý v šatně vám řekne, že je to úžasná osobnost a neuvěřitelný centr. Sledovat, jak vyspěl, je ohromné,“ řekl Alexandr Ovečkin, jenž odehrál s nerozlučným parťákem přes 900 zápasů.

Zkušený Švéd si vydělá v průměru 9,2 mil. za rok, což bude také částka odečítaná z platového stropu. Proti současným 6,7 mil. si tak výrazně polepší. Kontrakt vyprší v roce 2025, kdy mu bude 37 let.

Mimochodem, Alexandru Ovečkinovi skončí smlouva po příští sezóně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.