bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šest let pro montrealskou kouli nenávisti. Gallagher si vydělá 22,5 milionu dolarů!

30. listopadu 2014, 9:04

Tomáš Zatloukal

Jak je důležité míti "osinu", kterým jsme včera věnovali náš pravidelný sobotní žebříček, potvrdil Montreal, když podepsal šestiletý kontrakt s Brendanem Gallagherem. Canadiens si neocenitelných služeb nezdolného válečníka váží natolik, že mu ročně průměrně vyplatí 3,75 milionu dolarů. Jen třem forvardům posílají tučnější šeky: Tomáši Plekancovi, Maxu Paciorettymu a P.A. Parenteauovi.

Až dosud Gallagherovi běžela nováčkovská smlouva, do konce sezóny bude 22letý Kanaďan pobírat  685 tisíc dolarů (plus výkonnostní bonusy). Od Montrealu se tedy dočkal velmi výrazného přilepšení, generální manažer Marc Bergevin na něm rozhodně nešetřil. Přesto je uznávaný stratég, jemuž se podařilo pozvednout slavný velkoklub, za Gallagherův podpis chválen. V současné realitě, kdy si nejlepší hokejisté říkají o sezónní plat kolem deseti milionů dolarů a ve čtvrtých formacích běž hrávají třímilionoví hráči, představuje kontrakt pro Gallaghera velmi příznivé řešení pro Habs.

Cap-hit 3,75 milionu dolarů je za talentovaného útočníka, kterému se věští,že bude pravidelně atakovat hranici 60 kanadských bodů, zkrátka výborný kauf. Gallagher obvykle nastupuje ve druhé formaci Canadiens, skvěle se sehrál s další montrealskou ofenzivní nadějí Alexem Galchenyukem a zkušeným českým centrem Plekancem. Společně umí ubránit i ty nejlepší řady v NHL, zároveň je zdobí příkladná produktivita. Dnes se Plekancovi učni připomněli povedenou akcí proti Buffalu Sabres, Galchenyuk střílel, Gallagher dorážel.

 

Rodák z Edmontonu, na jehož hráčský růst bedlivě dohlížel i jeho otec Ian coby kondiční trenér Vancouveru Giants (právě tam dělal Gallagher v juniorské soutěži WHL kapitána), se rok od roku zlepšuje a naplňuje svůj velký potenciál. Jednou by mohl dorůst v druhého Brada Marchanda. Jak v provokování a obtěžování protivníků, tak v bodové produkci. O čtyři roky starší "Marchie" je dalším příkladem toho, jak si zámořské kluby váží svých "pests", Boston Bruins nelituje ani dolaru z jeho 4.5 milionového cap-hitu. To samé čekejme v případě Montrealu.

Gallagher totiž nemá důvod proč zpomalovat ve slibné kariéře. I letos s přehledem míří k pokoření svého základního výškového tábora, tedy mety 40 bodů. Navíc na ledě působí stále výraznějším dojmem, pozici v top six, tedy jedné ze dvou elitních řad Habs, má téměř předplacenou. Pokud se ptáte, jak k němu Montreal přišel, tak vězte, že si drobného junáka, který nejvíce obdivuje podobně "urostlého" Martina St. Louise,  vyhlédl v draftu 2010. A to v pátém kole, na celkovém 147. místě. Jedničkou se tehdy stal Taylor Hall, svou úvodní volbu Canadiens použili k zisku statného beka Jarreda Tinordiho.

 Po Gallagherově podpisu zbývá Bergevinovi ještě jeden velký úkol, potřeboval by si pojistit také druhou z "mladých pušek". Galchenyukovi v létě 2015 vyprší nováčkovská smlouva a potenciálně se může stát omezeně volným hráčem, takzvaným RFA. 20letý Američan vyrůstá v opravdovou hvězdu NHL, v jeho případě se očekávají poměrně tvrdá jednání, "tržní hodnota" šikovného odchovance moskevského Dynama se bude určovat hodně těžko. Nedivme se, pokud se obě strany dohodnou na "můstku", tedy krátkodobé, zpravidla dvouleté dohodě, během které Galchenyuk bude muset dokázat, že si zaslouží pohádkovou gáži.

Ale to už je jiný příběh.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.