bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Seriál podpisů Floridy aneb pojištění budoucnosti. Kdo a za kolik?

4. července 2016, 11:00

David Jahoda

Být fanouškem floridských Panterů musí být v posledních dnech vskutku vzrušující. Kromě toho, že byl nový GM Tom Rowe aktivní na hráčském trhu, stihl během jednoho víkendu podepsat dlouholeté smlouvy hned se třemi mladými oporami svého celku, které by se v horizontu několika let měly ještě zlepšovat. První červencové dny tak ukázaly, jak bude páteř těla floridského pantera vypadat na několik let dopředu.

Vše odstartovalo prvním červencovým dnem, kdy si Florida na nejdelší možnou dobu, tedy osm sezon, pojistila svou jedničku draftu z roku 2014, obránce Aarona Ekblada, jenž se hned po svém nástupu do NHL ukázal jako lídr obrany Floridy. Jistě má potenciál v budoucnu dosáhnout na Norrisovu trofej udělovanou nejlepšímu zadákovi soutěže. Teprve dvacetiletý bek bude ještě letos pobírat plat z nováčkovského kontraktu (925 tisíc dolarů), od příští sezony mu však bude na účet připlouvat poněkud vylepšená částka. Jeho průměrný roční plat bude činit 7,5 milionu dolarů, čímž se Ekblad stane vůbec nejlépe placeným hráčem Floridy v historii.

>> Dohodnuto! Aaron Ekblad bude nejlépe placeným hráčem v historii Panthers

Jen o dva dny později oznámil klub ze Sunrise další podpisy, které udělaly fanouškům nesmírnou radost. Dlouholetých kontraktů se dočkala útočná esa, která vloni zažila průlomovou sezonu. Nejprve přišel na řadu podpis Vincenta Trochecka, jenž byl už tohle léto omezeně volným hráčem. Nakonec mu do kapsy přistála šestiletá smlouva s průměrným ročník výdělkem 4,750 milionu dolarů. Netrvalo dlouho a přišla zpráva o podpisu Reillyho Smithe, jehož Florida získala před startem loňské sezony výměnou z Bostonu. Ten v nadcházející sezoně bude pobírat 3,425 milionu dolarů, což je částka z kontraktu, na kterém se dohodl ještě s Medvědy. Následujících pět let bude ale průměrně vydělávat 5 milionů dolarů ročně.

Nezapomeňte, že si Florida už v průběhu minulého ročníku pojistila služby prvního centra, Fina Aleksandra Barkova, se kterým se dohodla na dalších šest let s průměrným ročním platem 5,9 milionu dolarů. Tato smlouva začne Barkovovi platit startem letošního ročníku. Pokud se ohlédnete ještě trochu dále do budoucnosti, zjistíte, že na dlouhou dobu mohou Panthers počítat také s vytáhlým Američanem Nickem Bjugstadem. Ten se Panterům upsal dokonce už v předminulém ročníku (2014/15), stejně jako Barkov na šest let. Ročně si během tohoto období přijde na 4,1 milionu dolarů.

>> Florida přivábila Demerse. Je posledním dílkem přestavby obrany Panthers?

Když navíc vezmete v potaz, že na letošním trhu s volnými hráči (nebo ještě před ním) ulovil generální manažer Tom Rowe další hráče, na kterých nikterak nešetřil – Keith Yandle (8 let/6,350 mil.), James Reimer (5 let/3,4 mil.) a Jason Demers (5 let, 4,5 mil.) – tak si možná říkáte, jak je vůbec možné, že Florida ještě nepřekročila platový strop? Možné to je. Panteři totiž ještě nedávno platili za tým, který má úplně opačné problémy, tedy vůbec se udržet nad platovou podlahou. Kvůli tomu před rokem společně s Reillym Smithem získali i kontrakt dlouhodobě zraněného Marca Savarda, kterého Boston, a tudíž ani nikdo jiný, nemůže vyplatit ze smlouvy. Tak totiž hovoří pravidlo o nemožnosti vykoupení. Kvůli zrealizování již splněných úkolů se však Rowe a spol. potřebovaly Savardovy smlouvy zbavit, tak ji poslali do New Jersey.

S tématem Savardova kontraktu souvisí i případ Davida Bollanda, hráče, kterého Florida přivábila před dvě lety jako volného hráče. Jenže angažmá střelce branky, která rozhodla o vítězství Chicaga ve Stanley Cupu v roce 2013, se vůbec nepovedlo. Bolland byl po většinu doby buďto zraněný, nebo odváděl chabé výkony. Problémem je, že mu ze smlouvy zbývají tři roky a z platového stropu ukrajuje nemalou sumu 5,5 milionů dolarů. Ještě větší potíží je, že má Bolland blíže nespecifikované zdravotní potíže, kvůli kterým jej Florida vykoupit nemůže. 

>> Floridský tandem pro start sezóny? Berra má krýt záda Reimerovi

Vedení Floridy tak může jen doufat, že se třicetiletý hokejista dá do příštího léta do pořádku, aby jej mohla vykoupit. V tom případě by totiž zatížil platový strop jen částkou zhruba 1,8 milionu. Momentálně mají Panthers v platovém stropu 3,7 milionů rezervu (FLO: 69,283 mil./plat.strop.: 73 mil.). Pro sezonu 2017/18 ale nebudou mít podepsaného dalšího nesmírně důležitého hráče Jonathana Huberdeaua, kterému vyprší jeho dvouletý kontrakt, bude omezeně volným hráčem a jistě bude požadovat víc než popírá nyní (3,250 mil.). Pokud by navíc přidal ještě jednu sezonu Jaromír Jágr, znamenalo by to další zatížení platového stropu. Číslo 68 totiž letos vydělá 4 miliony dolarů. Podepsáni nebudou i další hráči, jedná se však většinou o takové hokejisty, kteří nepobírají a zřejmě ani popírat nebudou žádné horentní sumy. Vykoupení Bollanda ze smlouvy by se ale i tak Floridě náramně hodilo. 

Závěrem si můžeme klást otázku, zda si výše zmínění mladíci zaslouží už nyní takové smlouvy. Momentálně by se mohlo zdát, že jsou přeplacení, v případě, že by se však v dalších letech ještě zlepšovali (a potenciál k tomu mají), mohli by vyžadovat ještě daleko více. Vypadá to tedy, že Florida zdárně spěje do konce své přestavby. Podepsala hráče, která sama draftovala, potažmo získala šikovnými výměnami. Tom Rowe navíc v uvozovkách slízl šlehačku, když dokončil práci Daleho Tallona. Zapomeňte na malá a mírumilovná koťátka, z týmu Panthers se stávají nebezpečné šelmy, které chtějí poprvé na slunné Floridě juchat se stříbrným grálem.

Kompletní finanční situace Floridy ZDE.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.