bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Scott Niedermayer ohromoval NHL. Lídr, který se vždy obětoval pro tým

15. srpna 2017, 12:09

Robert Rampa

Do NHL nakoukl poprvé v sezoně 1991-92 v dresu New Jersey Devils. Vyhrál s nimi třikrát Stanley Cup (v letech 1995, 2000 a 2003), jeden další (2007) přidal s Anaheimem. Obránce Scott Niedermayer v zámořské lize odehrál osmnáct sezon, většinu právě v dresu Devils. Pyšnit se může především 172 nastřílenými brankami a legendárním vůdcovstvím.

„Byl pravděpodobně nejlepším bruslařem, jakého jsem kdy viděl. Staral se o sebe na ledě i mimo něj, byl ve skvělé kondici. Na led jste ho mohli poslat při útoku i do oslabení. On tam pro vás, pro tým, byl,“ vzpomíná na Scotta Lou Lamoriello, současný generální manažer Maple Leafs. „Stal se bezpochyby skvělým vůdcem.“

Ne vždy to bylo v New Jersey v pořádku. Niedermayer bojoval s defenzivním stylem tehdejšího kouče Lemaira. „Scotty se potřeboval naučit pár věcí. S pukem to uměl moc dobře. Ale Lemaire se ho snažil naučit i to, kdy zaútočit a kdy ještě ne. Nikdy to ale nebylo na úkor Scottyho hře. S tím stylem, jaký jsme hráli, to ani jinak nešlo,“ dodává Lamoriello. 

Na Niedermayera vzpomíná další hvězdný obránce Devils Scott Stevens. „Hráli jsme vážně defenzivně. Ale on si vždy našel cestu, jak vstřelit gól. Do týmového systému zapadl, protože byl týmovým hráčem a pro tým se často obětoval. Na ledě toho stihl vážně hodně. Jako první napadal, jako první byl zpátky v obraně. To byl Scott. Seděli jsme na lavičce a smáli jsme se tomu. Říkali jsme, dívejte, už zase jede. Bruslil tak lehce, záviděl jsem mu to. Mohl bruslit celý den,“ vzpomíná Stevens. 

Chtěl hrát s bratrem, a tak s ním vyhrál

Dvě události pak způsobily, že Scott Niedermayer odešel do Anaheimu. V sezóně 2002-03 vyhráli Ďáblové třetí pohár. Jenomže ve finále porazili právě Anaheim, za který hrál Scottův bratr Rob Niedermayer. A když pak hráli oba bratři za Kanadu na Světovém poháru, shodli se, že by si rádi zahráli spolu i v NHL. „Věděli jsme, že už nebudeme ve svých kariérách pokračovat nějak extra dlouho. Chtěli jsme tu zkušenost zažít,“ řekl v roce 2013 Rob Niedermayer. 

Tehdy se se Scottem sešel generální manažer Anaheimu Brian Burke. „Řekl jsem mu, že po něm půjde všech třicet týmu, ať mi řekne, jaké jsou priority. Chtěl hrát v Západní konferenci, chtěl hrát za favorita a chtěl hrát se svým bratrem. Já byl jediný, kdo tohle všechno splňoval,“ pamatuje si na schůzku Burke. Tak Niedermayer podepsal na čtyři roky a hned první sezonu dotáhl tým až do finále Stanley Cupu.

Niedermayer se jako skvělý vůdce projevil i v Anaheimu. Jednou dokonce zasáhl do situace, kdy chtěl GM Burke poslat dva hráče do nižší ligy za to, že přišli pozdě do autobusu. „Scotty mě chytil a řekl, že to vyřeší. Já jsem mu řekl ok, ale pokud se to bude opakovat, tak to budeš ty, kdo nehraje.“

Niedermayerův příchod do týmu byl kriticky důležitým. Myslí si to především tehdejší kouč Randy Carlyle „On byl tím posledním kouskem. Nikdy nemůžete zpochybňovat jeho vliv na tým. Pro to, abychom tehdy vyhráli byl závěrečným kouskem Chris Pronger, ale Scott Niedermayer byl to lepidlo."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.