bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Schlemko a van Riemsdyk, kdo dál? Vegas začalo posílat draftované beky o dům dál

23. června 2017, 8:00

David Jahoda

„Budeme muset nějaké obránce vyměnit, protože jich vybereme hned několik,“ prozradil novinářům už den před samotným rozšiřovacím draftem generálním manažer Vegas Golden Knights George McPhee. Během slavnostního galavečera McPhee společně s majitelem nováčka NHL Billem Foleyem vybrali dohromady 13 obránců (!), dva navíc pak získali díky trejdu. Bylo jen otázkou času, kdy někteří z nich hned vzápětí změní působiště. Nejkratší dobu si jako hráči Golden Knights užili Trevor van Riemsdyk a David Schlemko.

Po pětadvacetiletém Trevoru van Riemsdykovi sáhli Golden Knights ze Chicaga, třicetiletého Davida Schlemka si zase stáhli ze San Jose. George McPhee měl s největší pravděpodobností už před rozšiřovacím draftem v hlavě plán, který s některými následně vybranými hráči (zejména obránci) nepočítal. A možná měl i dohodu s konkrétními týmy, že o některé draftované beky budou stát. Dvou z nich se zbavil velmi záhy. 

Van Riemsdyka poslal společně s volbou v sedmém kole draftu 2018 do Caroliny, odkud na oplátku dostal volbu v druhém kole letošního draftu (původně volba Pittsburghu). Davida Schlemka zase po obnovení přestupového okna (ve čtvrtek v 14:00 SEČ) vyměnil do Montrealu, Canadiens za něj jako protihodnotu poslali do Las Vegas volbu v pátém kole draftu 2019. 

Trevor van Riemsdyk, mladší bratr útočníka Jamese van Riemsdyka z Toronta, má za sebou tři sezony v NHL. Všechny v dresu Chicaga, se kterým v roce 2014 podepsal smlouvu jako volný hráč. Nikdy totiž nebyl draftován. V té první sice odehrál v základní části jen 18 duelů a další čtyři v play off, přesto si mohl hned v nováčkovské sezoně vychutnat pocit z vítězství ve Stanley Cupu. V sezoně 2015/16 odehrál kompletní porci 82 utkání, v uplynulém ročníku jich odehrál jen 58. Nasbíral 16 kanadských bodů, v tabulce pravdy měl +17. 

„Trevor je pravák, čímž v defenzívě zaplňuje naši okamžitou potřebu,“ uvedl v prohlášení na webu Caroliny o van Riemsdykově příchodu GM Hurricanes Ron Francis. „Už zažil úspěch v Chicagu, teď se stává další dobrou a mladou součástí naší obrany,“ doplnil. „Tohle je skvělý a talentovaný tým, který míří správným směrem. Jsem nadšený, že můžu být jeho součástí,“ citoval Trevora van Riemsdyka oficiální twitterový účet Canes. Kontrakt, který si přenesl z Blackhawks, mu poběží ještě v nadcházející sezoně, přijde si na 825 tisíc dolarů.

David Schlemko má s van Riemsdykem společné to, že také nebyl draftován, jinak jde ale o úplně jiný případ. Prvních šest a půl sezony strávil v organizaci Coyotes. Odtud byl v sezoně 2014/15 vyměněn do Dallasu, avšak ještě ve stejném ročníku se stěhoval do Calgary. Následující sezonu oblékal barvy New Jersey, před uplynulým ročníkem se dohodl na čtyřleté smlouvě (ročně 2,1 mil.) v San Jose, kde odehrál 62 duelů a zapsal 18 bodů v kanadském bodování a 4 kladné body ve statistice +/-. 

Hokejový cestoval posledních let tedy po krátké zastávce v Las Vegas bude hrát už za šestý tým. „Moc se těším. Montreal je skvělé hokejové město s velmi dobrým mužstvem. Myslím, že je to pro mě výborná příležitost,“ objevilo se Schlemkovo vyjádření na oficiálním twitterovém účtu Canadiens. Poté, co Habs opustili Nathan Beaulieu (vyměněn do Buffala), Michail Sergačjov (vyměněn do Tampy), Alexej Jemelin (vybrán v rozšiř. draftu Las Vegas) a Nikitu Nestěrovovi nebyla nabídnuta kvalifikační nabídka, takže se stane nechráněným volným hráčem, mají Canadiens pod smlouvou jen pět beků (Weber, Petry, Davidson, Benn a Schlemko). Co bude s veteránem Andrejem Markovem zatím není jasné. 

Kdo další je na ráně? Zájem je o Methota a Millera

Van Riemsdyk a Schlemko by ovšem měli být pouze předkrmem, další chod se už možná chystá a zanedlouho bude připraven k servírování. Dost hlasitě se v zámoří mluví o tom, že po Marcu Methotovi, jehož si Las Vegas vybralo z Ottawy, touží Dallas Stars. Toronto by pak zase mohl posílit Colin Miller, kterého Golden Knights vzali Bostonu. 

Hned 13 jmen, která fanoušci a všichni vzácní hosté během galavečera slyšeli, patřila obráncům – Deryk Engelland (Calgary), Alexej Jemelin (Montreal), Jason Garrison (Tampa), Brayden McNabb (Los Angeles), Jon Merrill (New Jersey), Marc Methot (Ottawa), Colin Miller (Boston), Luca Sbisa (Vancouver), David Schlemko (San Jose), Griffin Reinhart (Edmonton), Nate Schmidt (Washington), Clayton Stoner (Anaheim) a Trevor van Riemsdyk (Chicago). V rámci výměn pak Las Vegas získalo talentovaného Sheau Theodorea (Anaheim) a dvaadvacetiletého Jakea Bischoffa (NY Islanders).

Koho dalšího z řady beků by George McPhee a jeho tým mohl použít jako součást transakce? Neměli by to být Brayden McNabb, Jason Garrison a Deryk Engelland. Právě tito tři společně s brankářem Marcem-Andrém Fleurym se během draftu ukázali světu v dresech Golden Knights. A George McPhee se den před rozšiřovacím draftem nechal slyšet, že vybraní hráči, kteří se během draftu objeví v T-Mobile Areně, budou figurovat v budoucích plánech Las Vegas. Jeden z nich, Deryk Engelland, navíc den po draftu podepsal s Golden Knights novou roční smlouvu s gáží 1 mil. dolarů. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.