bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šance pro Vaněčka? Washington spíše řeší trable s platovým stropem a marodkou

18. listopadu 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Na první pohled lehce srozumitelná situace. Ilja Samsonov dostal od Montrealu čtyři góly, minimálně jeden si za rámeček nedá, a tak se Washington rozhodl poslat ruského brankáře do AHL a z farmy si vytáhl jeho českého kamaráda i konkurenta Vítka Vaněčka. Vždyť i on, odchovanec Havlíčkova Brodu, si zaslouží příležitost. Jenže všechno je trochu jinak.

Ne, Samsonov nešel "dolů" z výkonnostních důvodů.

S jeho hrou naopak u Capitals panuje spokojenost. Talentovaný gólman se kurážně popasoval s nelehkou pozicí NHL nepolíbeného nováčka. Z osmi zápasů pět vyhrál, pochytal 91,2 procenta střel a má za sebou podle Hockey Reference čtyři kvalitní starty. Působí klidně a sebejistě, věří si. A zatím zastiňuje zkušenějšího, hvězdného Bradena Holtbyho.

Teď je ovšem dvaadvacetiletý rodák z Magnitogorsku o patro níže, po delší době opět patří do kabiny Hershey Bears. Jde o dočasný stav, vynucený okolnostmi, nikoliv Samsonovovou výkonností.

Co se tedy u Caps děje? Věc se má následovně. Washington musel v pátek proti Canadiens nasadit jen jedenáct útočníků, protože ostatní forvardy (Carla Hagelina s Nica Dowda) sužují zdravotní trable. Aby mohl hlavní kouč Todd Reirden mít k dispozici čtyři kompletní formace, potřeboval od generálního manažera Briana MacLellana vstřícné gesto - uvolnění prostoru pod platovým stropem.

Vaneček bere méně Samsonov (o více než 200 tisíc dolarů), a tak šel "nahoru" spolu s Travisem Boydem. Boyd je útočník, v kádru nahradil nejlevnějšího hráče Tylera Lewingtona. Obránce, který minulý týden musel několika střídáními lepit mezeru v ofenzivních řadách Capitals.

Washington díky povolání Vanečka s Boydem v sobotu nastoupil do atraktivního mače s bostonskými Bruins s plně obsazenými čtyřmi útočnými šiky.  Vaneček posloužil jako "katalyzátor", který vše umožnil.

Omezí se jeho role jen na to?

Nejspíše ano, proti Bostonu zůstal třiadvacetiletý Čech jen na střídačce, kryl záda Holtbymu. A očekává se, že ten samý úkol ho čeká dnes, kdy se na ledě nejlepšího klubu NHL představí Anaheim.

Vaneček tedy dál čeká na vysněnou premiéru. V této sezoně zatím odehrál na farmě osm zápasů, v nichž lapil 89,4 procent střel. O něco více prostoru dostává o poznání ostřílenější kolega Pheonix Copley. Ten ještě na jaře byl Holtbyho dvojkou, místo mu poté přebral Samsonov. Nyní se na krátký čas potkávají u Hershey Bears.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.