bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

San Jose vyzve Vegas. Golden Knights hrají do karet gólmani, Sharks zase přesilovky

10. dubna 2019, 18:15

Matěj Hodoval

Golden Knights jsou v National Hockey League teprve druhým rokem, ovšem i za tak krátkou dobu stihli vybudovat určitou rivalitu se sokem z Pacifické divize. První kolo nabídne souboj mezi Žraloky a Rytíři, a očekává se vyrovnaná série.

Po základní části, tedy dvaaosmdesáti odehraných zápasech se tito dva soupeři ocitli v tabulce Pacifické divize vedle sebe. Propast mezi druhým místem, na němž byli Sharks, a třetím, které naopak vybojovali Golden Knights, činila osm bodů. 

Na vzájemné souboje je to vyrovnané. Tedy na první pohled. San Jose vyhrálo dvě klání, z nichž jedno až v prodloužení. Vegas taktéž slavilo dvakrát, s tím rozdílem, že v obou případech to bylo naprosto dominantním způsobem – 6:0 a 7:3. Také v první sezoně Rytířů v NHL to skončilo na zápasy v základní části 2:2. 

Ani jeden z celků se na konci dosavadní fáze sezony nenacházel v optimální formě. Svěřenci Gerarda Gallanta prohráli sedm z uplynulých osmi představení. O moc lépe si nevedli ani Žraloci, ti totiž v březnu táhli šňůru sedmi proher v řadě. Sharks fanoušky mírně uklidnili alespoň výhrami v závěrečných dvou duelech.

Sharks mají co napravovat. Oba soupeři se setkali i ve vyřazovací části minulý rok, kdy na sebe narazili ve druhém kole. Nováček z Vegas tehdy nastoupil ve velkém stylu - drtivou výhrou 7:0 v prvním utkání. Golden Knights nakonec sérii dovedli do vítězného konce a radovali se z postupu po šesti zápasech.

Posílení během uzávěrky přestupů

Vegas pro něj obětovalo hodně, on důvěru splácí skvělými výkony. Mark Stone patří mezi nejlepší bránící útočníky v lize. Skvělý všestranný hráč, u kterého snad nikoho nepřekvapí, pokud se po sezoně stane majitelem Selke Trophy pro elitní defenzivní forvardy, se přesně hodí do play-off. V dresu Golden Knights navazuje na své produktivní působení u Senators, za osmnáct utkání pomohl Rytířům jedenácti kanadskými body (5+6). 

Doug Wilson se měl spíše zaměřit na brankářskou situaci, místo toho ale přivedl další silné jméno do ofenzívy. Přesto je Gustav Nyquist skvělým přídavkem do už tak silného útoku. Švédský křídelník stihl za devatenáct zápasů v novém působišti šestkrát rozvlnit síť a na dalších pěti brankách se podílel asistencí.

Na hodnocení je ještě brzy, nicméně na první pohled je zřejmé, že zisk Stonea bude pro Vegas důležitější, než pro Sharks přestup Nyquista. 

Souboj kanadských gólmanských dvojic

Velké téma, o němž se ve spojitosti se San Jose mluví neustále. Martin Jones, jednička Žraloků, totiž nepředvádí výkony hodné tohoto postu. Nejen, že se potýká s problémy co se konzistentnosti týče, kanadský gólman se nemůže chlubit ani solidními čísly. Jones odchytal 62 duelů, po kterých měl jen 89,6% úspěšnost zásahů a průměr 2,94 gólů na zápas.

Ani na pozici náhradníka se příliš kladných slov říct nedá. Aaron Dell dostal šanci jen v pětadvaceti zápasech a oproti předchozím ročníkům, kdy prokazoval, že je spolehlivou dvojkou, se ani on nemůže statistikami z tohoto roku příliš pyšnit. Dell průměrně propustil 3,17 branek za zápas a základní část zakončil s 88,6% úspěšností. 

Na druhé straně Golden Knights mají mezi třemi tyčemi synonymum pro jistotu. Marc-André Fleury, trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem, je přesně ten typ brankáře, kterého zkrátka chcete mít ve vyřazovací části za sebou. V základní části se prezentoval úspěšností zákroků 91,3 % a průměrem 2,51 inkasovaných gólů.

Záda bude Fleurymu krýt Malcolm Subban. Pětadvacetiletý rodák si zachytal jen v jednadvaceti duelech. Startů mohl mít na kontě ještě méně, nebýt absence jeho kolegy v devíti utkáních. Subban se dostal přes hranici 90 % v úspěšnosti zásahů. 

Maskovaní muži budou mít v sérii hlavní roli. Už minulý rok ukázal, co může výkon brankáře udělat s celým týmem. S ohledem na základní část mohou být ve Vegas mnohem klidnější.

Speciální týmy

Co se týče hry při početní nevýhodě, byla na tom obě mužstva v základní části velmi podobně. Oslabení se o nepoznání lépe dařilo hokejistům ve zlatavé zbroji, kterým patří čtrnácté místo s 80,9 % ubráněných přesilovek soupeře. San Jose skončilo patnácté, když jich ubránilo 80,8 %.

Úspěšnost v početních výhodách ovšem velmi odlišná je. Tato herní činnost hraje do karet hokejistům v tyrkysovém dresu. Sharks využili 23,6 % svých přesilových her, což z nich dělá šesté nejlepší mužstvo v líze. Těžko se divit, mít na modré Karlssona či Burnse je prostě obrovská výhoda. Naopak Vegas patří až 25. příčka (16,8 %), klást důraz tedy bude muset Gallant na disciplinovanost.

Tahouni

Ofenzivní síla Žraloků je při nejmenší obdivuhodná. DeBoerův štáb má k dispozici hned čtyři ostrostřelce, jenž v základní části pokořili hranici třiceti branek, jmenovitě kapitán Joe Pavelski (38 – nejlepší střelec týmu), Tomáš Hertl (35), Timo Meier (30) a Evander Kane (30). Pro porovnání, Rytíři mají v kádru jen jednoho. 

Osamoceným rytířem na čele tabulky týmových střelců je Mark Stone s třiatřiceti zásahy. Kanadský útočník vede také celou produktivitu se 73 kanadskými body, z nich ale většinu nasbíral ještě v dresu Ottawy. Na druhém místě je s 59 body Jonathan Marchessault.  

Ani jeden ze zmíněných střelců však nevede kanadské bodování San Jose. Tím mužem není nikdo jiný, než jeden z nejlepších ofenzivních beků nejen současnosti – Brent Burns, kandidát na Norris Trophy. Sympatický vousáč má na kontě fantastických 83 kanadských bodů (16+67) a navíc je také nejproduktivnějším obráncem celé ligy 

Byl by hřích nezmínit jméno Williama Karlssona. Švédský centr totiž proti San Jose řádí. Za Vegas proti Sharks nastoupil šestnáctkrát, včetně play-off, a pokaždé to byl on, koho na ledě fanoušci Žraloků neradi viděli. Karlsson má ze vzájemných zápasů bilanci deset gólů a osm asistencí.

Marodka

Důležité návraty v pravý čas. Peter DeBoer už v závěrečném klání základní části nasadil Erika Karlssona, jenž vinou zranění odehrál v základní části pouze třiapadesát zápasů, v nichž stihl ukázat, proč ho celek z Kalifornie získal z Ottawy. Švédský zadák zpočátku trápil, nakonec si ale zvykl a rodák z Landsbro posbíral tři góly, přidal dvaačtyřicet asistencí a v tabulce pravdy skončil na +22. Připraven by měl být také švýcarský talent Timo Meier, který nedohrál předposlední duel proti Edmontonu.

Mohutný kámen ze srdce spadl příznivcům Golden Knights. Gólmanská jednička a jeden z největších důvodů loňské cesty až do finále play-off totiž v sestavě chybět nebude. Marc-André Fleury odchytal poslední dvě utkání, do kterých nastoupil po devítizápasové absenci. Kdo naopak začátek nestihne je pravděpodobně Eik Haula. Fin již sice bruslí, ale na návrat to v tuto chvíli nevypadá. Haula nehrál kvůli zranění kolena od 6. listopadu. 

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí Vegas

Názor autora: Série, která slibuje mnoho osobních soubojů a emocí (především když se na ledě setkají Haley s Reavesem). Dají se očekávat velmi vyrovnaná utkání a nikdo by se nemohl divit, pakliže bude o postupujícím rozhodovat sedmý zápas. V mých očích je účastníkem druhého kola mužstvo Petera DeBoera. Sharks jsou připraveni oplatit Golden Knights vyřazení z minulého play-off, jsou si dobře vědomi, že tento rok mají možná největší příležitost k historicky prvnímu úspěchu dojít. Vše se bude odvíjet od formy Martina Jonese, popřípadě Aarona Della. Pokud maskovaní muži budou představovat jistotu, San Jose postoupí.

Rozpis série: 

Letošní vzájemné zápasy: 

25.11.2018, Vegas – San Jose 6:0

11.1.2019, Vegas – San Jose 2:3

19.3.2019, San Jose – Vegas 3:7

31.3.2019, San Jose – Vegas 4:3p

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.