bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S většinou hráčů Avalanche jsem navázal kontakt, míní po cenné zkušenosti Mandát

6. prosince 2015, 12:00

Jan Šlapáček

Dřina, dřina a znovu dřina vede k tomu, aby mladý hokejista jednoho dne obdržel pozvánku na tréninkový kemp klubu NHL. Dětský sen se v létě splnil Janu Mandátovi, kterého si pozvalo na zkoušku Colorado. Ačkoliv tento kemp dopadl pro jihlavského rodáka hodně smolně, tak nasbírané zkušenosti náležitě uplatňuje v Quebec Major Junior Hockey League.

Tato sezóna je pro vás v pořadí již třetí v QMJHL, můžete prozradit, v čem se liší od české juniorské soutěže?

Myslím si, že se hodně liší v rychlosti a tvrdosti, ale to bych rozhodně přiřazoval k velikosti kluziště, které je tu o hodně menší než v Česku. Také se to liší hodně ve sledovanosti této soutěže. V Česku se na juniorku moc nechodí, lidi to moc neláká, ale tady na nás chodí na domácí zápasy okolo 2-3 tisíc.

V minulé sezóně vás potkala výměna z Victoriaville do Val-d'Oru, jaké jste z ní měl pocity a jak jste se o této výměně dozvěděl?

Když jsem se to dozvěděl, tak jsem měl smíšené pocity. Jdete do nového města, nevíte co vás čeká, jediné co jsem věděl bylo, že Val-d'Or je hodně daleko a že mě bude čekat hodně cestování. O výměně jsem se dozvěděl nejdřív na Twitteru, kde jsem viděl, že Victoriaville přijalo dalšího Evropana a zde je takové pravidlo, že klub může mít maximálně dva hráče z Evropy. Takže bylo jasné, že buď odejdu já, nebo Filip Pyrochta. Druhý den jsem přišel na stadion a byl jsem vyměněn.

Ve Val-d'Oru jsem začal dostávat hodně prostoru

V novém klubu jste se hned uvedl v dobrém světle a za padesát zápasů základní části jste získal čtyřiatřicet bodů. Myslíte, že vám změna klubu herně pomohla?

Musím říct, že ano! Dostával jsem o hodně víc prostoru na ledě a i co se týče organizace je to velký rozdíl. Ve Victoriaville na nás byl velký tlak, zatímco ve Val-d'Oru se vždy na všechno našlo nějaké řešení.

Draft se vám v létě znovu vyhnul, ale svými výkony jste si vysloužil pozvánku na přípravný kemp Colorada, který pro vás moc dobře nedopadl, co se přesně stalo?

Stalo se to, co si žádný hokejista nepřeje. Dva týdny před kempem jsem měl frakturu kotníku, ale i tak jsem byl odhodlaný, že na kemp odjedu. Ve Val-d'Oru mi dali 10 dní volno a já tedy byl bez ledu. Před kempem jsem poté byl na ledě pouze dvakrát. Následně jsem přijel na kemp a chtěl jsem bojovat, ale bolest byla větší, než jsem očekával. Dokončil jsem pouze první trénink a po něm jel hned na rentgen. Fraktura byla bohužel ještě větší než předtím a tak jsme usoudili, že má zdraví přednost a z kempu jsem odstoupil.

Hráči Colorada se nám snažili pomáhat

Mluvil s vámi například trenér Patrick Roy nebo některý z hvězdných hráčů Avalanche?

S Patrickem jsem mluvil den před odjezdem a bavili jsme se o mé budoucnosti, především o nadcházející sezóně. A co se hráčů týká, tak jsem viděl všechny a s většinou z nich navázal kontakt. Jednali s námi jako s profesionály a vůbec se na nás nepovyšovali, ale naopak se nám snažili pomoci.

Nabrané zkušenosti v letošní sezóně navíc úspěšně aplikujete, když máte po čtyřiadvaceti zápasech více jak bod na zápas...

No asi to tak vypadá. (smích) Myslím si, že je hlavně důležité, že se daří celému týmu a z toho těžím i já individuálně. Že tam občas něco padne a nebo si připíšu asistenci, je jenom plus.

Cítíte i vůči klubu větší zodpovědnost poté, co jste byl zvolen asistentem kapitána?

Určitě ano, je to znát. Mám větší slovo v kabině, spoluhráči ke mně také hledí jiným způsobem a i trenéři ke mně mají jiné požadavky, než v minulých sezónách.

Skautů si nejde nevšímat

Val-d'Or se momentálně drží na předních pozicích, což určitě láká na stadion i skauty. Vnímáte například jejich účast na zápase, nebo už si s tím hlavu nelámete?

Určitě si toho všímám, nejde si jich nevšímat. Občas si s nějakým po zápase popovídám, speciálně pak s těmi z Colorada.

Máte v současné době nějaké indície, že byste mohl o NHL zabojovat na začátku příští sezóny?

Na tuto otázku se těžko odpovídá. Neříkám, že s nikým v současné době nehovořím, ale více prozrazovat nebudu. Hlavně to nechci zakřiknout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.