bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S mým stylem bych to měl v Evropě těžké, ví tvrďák Nedomlel

15. června 2015, 8:00

Milan Šplíchal

Jako teenager se nebál udělat životní rozhodnutí a dnes, jak sám tvrdí, ničeho nelituje. Jedenadvacetiletý rodák z Prahy Richard Nedomlel se již pátým rokem snaží splnit si svůj sen - hrát NHL. Nakročeno má poměrně dobře, v roce 2011 byl draftován Detroitem Red Wings a ačkoliv se může zdát, že jeho vývoj stagnuje, není tomu tak. Před začátkem letošní sezóny odmítl nabídku pražské Sparty. „V Evropě bych se se svým stylem nechytal," říká. V další sezoně se chce napevno usadit v týmu AHL Grand Rapids Griffins.

K hokeji poprvé odchovanec Slavie přičichl v pěti letech. Strýc mu daroval brusle a díky podpoře rodičů mohl talentovaný zadák hrát. "Mým prvním klubem byli HC Vlci Jablonec," nezapomíná Nedomlel na své hokejové kořeny. Nejrychlejší kolektivní sport na světě mu učaroval, takže o jeho budoucnosti bylo brzy jasno.

"Jak jsem začal hrát hokej, tak jsem měl vždycky sen hrát NHL a živit se jako hokejista. Nevím jak okolí, ale rodiče mi vždycky věřili, že se mi ten sen splní," komentuje po letech český zadák. V roce 2011 se letitá snaha projevila, Nedomlela si na draftu vybrala organizace Detroit Red Wings. Už jsou to čtyři roky, ale start si v nejslavnější lize nepřipsal ani jeden. Flintu do žita však rozhodně nehází.

"NHL je můj cíl. Chci si ji zahrát, ať už je to v Detroitu nebo někde jinde," doufá Nedomlel. Přes WHL, kde sbíral trestné minuty jako na běžícím pásu, se dostal do ECHL, tam hájí barvy Toleda Walleye. Během dvou sezón odehrál 109 utkání a nastřádal solidních 32 bodů. V kolonce trestných minut je číslo 206!

"Občas jsou to fauly, které se prostě stanou. Jindy zase rvačky, někdy padne i ta desítka. (smích) Hra do těla se tady hodně toleruje a lidé to mají rádi. Vím, že v Evropě bych s tím měl určitě problém," usmívá se skoro dvoumetrový habán, jehož hokejovým vzorem je Chris Pronger. "Vždycky se mi stylem hry líbil, k jeho hře bych se chtěl určitě přiblížit," doplňuje.

Před začátkem sezóny měl zajímavou nabídku ze Sparty. Odmítl. "Vážím si jí, ale dokud budu vědět, že je šance hrát NHL a být v zámoří, tak tady určitě zůstanu," vzkazuje kurážně. Určitě nechce hodit za hlavu roky dřiny, které za oceánem strávil. "Rozhodnutí odejít tak mladý bych nikdy nezměnil. Ten krok jsme udělali s rodinou. Věděli jsme, že s mým herním stylem tady budu mít větší šanci. A zatím to vychází, musím to zaklepat," tvrdí.

Pro mladé hokejisty z Evropy je to vždy obtížná cesta. Vzdálenost od rodiny nebo jiný jazyk není ledabylou frází, ale těžkou zkouškou, kterou musí tito teenageři zvládnout. "Anglické základy jsem měl, nebylo to lehké, ale měl jsem štěstí, že v týmu, jenž si mě vybral do juniorky byl jeden Čech, Štěpán Novotný. Ten mi se vším pomáhal, samozřejmě jsem si volal se svou rodinou, takže to bylo relativně dobré," vypráví Nedomlel svou zkušenost.

Jak již bylo zmíněno, aktuálně patří do týmu Toledo Walleye. Tomu letos ročník skončil těsně před branami finále Kelly Cupu. "Začátek série jsme prohrávali jednoznačně 0:3, z toho se těžce dostává. Dokázali jsme vyrovnat a sedmý zápas rozhodla jedna střela ve třetím prodloužení. Kluci hráli výborně, klobouk dolů. Nic jsme nevzdali. Sezóna to byla výborná. Trenér je skvělý, tým super a fanoušci neuvěřitelní. Jen mě mrzelo, že jsem nedostal šanci v Grand Rapids, to je můj cíl do dalšího roku. Chci tam hrát stabilně," uzavírá mladý obránce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.