bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rýsuje se další překvapení? Colorado znovu vyhrálo a je krok od postupu

19. dubna 2019, 3:16

Šimon Rogner

Uf, že nám to letošní play off nabízí pěknou porci překvapení, nemyslíte? Suverén základní části a největší favorit i vítězové dvou z posledních třech Stanley Cupů skončili po pouhých čtyřech zápasech a jen o utkání déle můžou ve vyřazovacích bojích vydržet hokejisté Calgary. Ti sice poměrně jasně ovládli Západní konferenci, avšak po úvodním vítězství ztratili v sérii s Coloradem další tři duely a nyní budou na domácím ledě odvracet hrozbu vyřazení.

Když se experti i fanoušci před začátkem prvního kola mezi Flames a Avalanche dohadovali, jaké budou klíče pro postup Flames, všichni se svorně shodli na jednom – svěřenci Billa Peterse musí pokrýt elitní formaci Nathana MacKinnona, jinak to budou mít podstatně těžší.

No, je za námi pět zápasů a můžeme tak už částečně bilancovat. Nejenže mají MacKinnon, Mikko Rantanen a Gabriel Landeskog na kontě celkem 14 bodů (6+8), první dva se však především postarali o dvě vítězné trefy v prodloužení. Naposledy se ve čtvrtém domácím utkání trefil v nastaveném času Rantanen a zajistil Avs výhru 3:2 a vedení 3:1 v sérii.

Nyní se svěřenci Jareda Bednara nacházejí krok od postupu. Krok od něčeho, co by zasadilo poslední hřebík do rakve nejen většině pavouků a bracketů, kteří si hokejoví fanoušci před začátkem play off sestavovali, ale i do očekávání a predikcí všech expertů. A také by to přepisovalo historii.

Ještě nikdy v historii NHL se totiž nestalo, že by vítězové obou konferencí vypadli shodně už v prvním kole. Tampa skončila už ve čtyřech střetnutích, Calgary si může balit kufry po pěti. Údiv, překvapení a šok? Bezpochyby, taková slova by byla (a už jsou) na místě.

Přitom se rozhodně nedá říci, že by Colorado proti Calgary zaostávalo a spoléhalo na výkon brankáře a vysokou úspěšnost střelby. Však mají při hře 5 na 5 55,8% Corsi (poměr všech vyslaných a inkasovaných střeleckých pokusů), 55,51% poměr střel na branku, 58,24% poměr šancí ke skórování a 57,33% poměr vysoce nebezpečných šancí ke skórování. V posledním utkání přestříleli Calgary 52:37, předtím při výhře 6:2 dokonce 56:29! To jsou vskutku neuvěřitelné hodnoty.

„Je to těžké,“ přiznává brankář Plamenů Mike Smith, jenž se prezentoval 49 zákroky. „Máme přesilovku, šanci v prodloužení, ale jejich brankář udělá dobrý zákrok a oni pak využijí jednu ze svých šancí. Takhle to chodí a série jde kupředu,“ komentuje klíčové zákroky v prodloužení v podání gólmana Lavin Phillipa Grubauera proti útočníkovi Mikaelu Backlundovi.

Flames se přitom ve čtvrtém zápase ujali dvougólového vedení – nejprve na začátku druhé třetiny využil přesilovou hru Elias Lindholm a po sedmi minutách třetí třetiny skóroval Derek Ryan. Colorado se ale nevzdalo a brankami J.T. Comphera ze 49. a Rantanena z 58. minuty vyrovnalo. V prodloužení pak po deseti minutách a třiadvaceti sekundách rozhodl druhým zásahem v zápase finský ostrostřelec.

„Musíme se vrátit domů a odehrát náš nejlepší zápas. Musíme vyhrát jeden zápas, pak uvidíme co dál. Líbilo se mi spousta věcí, co jsme dnes udělali. Brankář chytal dobře a měli jsme pár šancí, které mohly změnit obraz utkání,“ hodnotil výkon svých svěřenců trenér Flames Peters.

„Párkrát už se nám letos podařilo obrátit zápasy a v kabině si věříme, že ať už je jakékoliv skóre, můžeme to otočit. Dnes jsme to ukázali. Hráli jsme si svoje, nepanikařili jsme a přinutili je bránit,“ popisoval hlavní důvody obratu útočník J.T. Compher.

Colorado se naposledy ujalo vedení 3:1 na zápasy ve čtvrtfinále 2006 proti Dallasu, a nakonec dokráčelo k postupu v pěti utkáních. Podaří se to denverskému klubu i letos?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.