bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ruský voják pálí slepými, Andrej Svečnikov zažívá první krizi

15. ledna 2019, 17:00

Jiří Lacina

Před sezónou se objevila jejich společná fotka na sociálních sítích. Martin Nečas, loňská první volba Caroliny; Andrej Svečnikov, letošní první volba volba Canes. Budoucnost klubu z Raleighu. Budoucnost, na kterou si je ale nutné chvilku počkat. Nečas hraje od poloviny října jen na farmě v AHL, Svečnikov se sice v NHL od počátku drží, teď ale stagnuje.

V sestavě Caroliny je od prvního utkání. Na ledě dostával poměrně hodně prostoru, soupeři se osmnáctiletou dvojku letošní draftu nezdráhali testovat. Připomeňme třeba nepopulární „blindside“ hit od Toma Wilsona z Washingtonu, zbabělý typ zákroku, proti kterým NHL ostře vystupuje. Mladičký Rus si zkrátka NHL užívá plnými doušky.

Před rokem přitom v juniorské Ontario Hockey League odehrál jen 44 utkání, nasbíral v nich 72 bodů (40+30). Nemalou porci zápasů vynechal kvůli zraněnému zápěstí. Nyní už má na kontě 45 duelů té nejvyšší a nejnáročnější hokejové úrovně. „Taková je NHL, zápas střídá zápas,“ říká trenér Rod Brind’Amour.

Svečnikov má na kontě 11 branek a 8 asistencí. Naposledy však rozvlnil síť za soupeřovým gólmanem na Silvestra minulého roku. „Každý mladý kluk takhle v určitou chvíli narazí,“ říká kouč Hurricanes. „V jeho hře jsou vzlety a pády, určitě se o tom bavíme. Vím jedno, musíte ukázat, že jim věříte.“

Z posledních dvanácti utkání v jedenácti nebodoval. V sedmi letošních duelech je úplně jalový. Fyzické problémy vylučuje. „Cítím se výborně,“ řekl v pondělí. Spoluhráč Jordan Martinook vidí problém v přehnané snaze. „Pořád má vliv na hru, dobře bruslí, možná někdy až moc chce.“

Přílišná horlivost

Určitá přemotivovanost je vidět i na počtu trestných minut. 42 minut na lavici hanby je nejvíc mezi hráči Hurricanes a po Brady Tkachukovi je to druhé nejvyšší číslo mezi ligovými nováčky. Někdy jsou to vyložené hlouposti. Jako když se 27. prosince chystal z trestné lavice na led, puk zrovna letěl kolem a on si na něj instinktivně sáhnul hokejkou. Pochopitelně dostal další trest.

„Bavíme se o tom,“ přiznal trenér. „Nicméně mám pocit, že čím víc to řešíme, tím je to horší.“ Zbytečné fauly a provinění samozřejmě stojí spoluhráče hodně sil. Mužstvo pak ztrácí tempo, specialisté na oslabení jsou přetížení. A pochopitelně, je tu riziko inkasování.

Brind’Amour připouští, že hodně soupeřů Svečnikova fauluje a zákroky zůstávají bez trestu. „Je to tak. Na nováčky se některé věci nepískají. Musí to pochopit.“ Jde o to neoplácet, nešermovat hokejkou. Soustředit se na hru a góly přijdou. V pondělí byl na tréninku brzo před jeho začátkem, piloval techniku střelby. Přidával si i po jeho skončení.

„Pokud se směje, hraje, jak umí,“ všiml si Martinook. „Když jste útočník a nebodujete, musíte si zachovat dobrou náladu. Snažím se ho v ní udržet, aby se z toho brzo oklepal.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.