bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rozloučí se Mike Babcock s Detroitem? Na uznávaného kouče si myslí v Edmontonu

1. května 2015, 11:58

Martin Zíta

Posezonní extáze fanoušků Edmontonu Oilers zdaleka nemusí být u konce. Oilers v posledních týdnech konečně začali přistupovat k razantním krokům ve složení managementu a představili nového generálního manažera Petera Chiarelliho. Mezitím také vyhráli draftovou loterii a fandové se těší na Connora McDavida. Třetí mušketýr by se mohl postavit na lavičku. Edmonton patří mezi hlavní zájemce o služby Mikea Babcocka, jenž je podle všeho připraven kanadskému týmu naslouchat.

Zraky většiny hokejových fandů se momentálně upínají k bitvám v rámci play-off. Každého pochopitelně zajímá, kdo letos vystoupá na hokejový Everest. To ale zřejmě nebude mít výraznější vliv na budoucí obrázek ligy. Jiná rýsující událost ale takovou moc má.

Detroit Red Wings v noci na čtvrtek vypadli v prvním kole bojů o Stanley Cup a oficiálně se rozjel The Babcock Watch. Zřejmě nejlepšímu trenérovi současnosti Mikeu Babcockovi totiž v Detroitu končí 30. června smlouva a mnoho zámořských expertů předvídá, že po deseti letech lavičku Rudých křídel opustí.

O chlapíka, který má na kontě Stanley Cup, další dvě ligová finále, dvě zlaté medaile z olympijských her a ani jednou nechyběl s Red Wings v play-off, je pochopitelně zájem. Hlasitě se mluví o snaze Edmontonu, Philadelphie a Toronta. Podle uznávaného zámořského experta Boba McKenzieho jsou právě edmontonští Oilers na prvním místě Babcockova seznamu – pokud se rozhodne pro změnu prostředí.

Vymění stárnoucí kádr za nadupané mladíky?

“Našim třem nejlepším hráčům je 34, 35 a 37 let,” říkal Babcock po sedmém zápase s Tampou. Hovořil pochopitelně o Kronwallovi, Zetterbergovi a Dacjukovi. “Máme v týmu spoustu dobrých mladíků, ale kdo z nich dokáže plně nahradit Dacjuka? Dobře jsme draftovali, dobře hráče vychováváme, ale v posledních letech jsme moc vyhrávali. Taková jsou fakta,” narážel na pozdní výběry v draftu.

Slyšet trenéra říct, že jeho tým moc vyhrával, se může zdát nepochopitelné, ovšem při systému, jaký v NHL panuje, může i jedna nepovedená sezona v dlouhodobém horizontu týmu pomoci. Takový problém netrápí právě Edmonton, kterému nechybí talentovaní mladíci, ovšem s jejich výchovou a týmovými vavříny už to tak slavné není.

K už tak široké skupině neobroušených diamantů se v létě přidá i Connor McDavid, v Edmontonu by byli skutečnými hlupáky, pokud by si nechali takto talentovaného hráče proklouznout mezi prsty. Právě to by mohlo Babcocka lákat. Nová výzva, vytáhnout skomírající tým ze dna na vrchol. Pro tak soutěživého jedince jakým je dvaapadesátiletý kouč, neexistuje větší lákadlo.

Obnova spolupráce z kanadského nároďáku

Edmontonu hraje do karet i několik dalších věcí. Šance Olejářů na zisk Babcocka šly výrazně nahoru v uplynulých týdnech, kdy došlo k zemětřesení ve vedení. Na post generálního manažera přišel Peter Chiarelli, kterého propustil Boston, a silně posílila pozice Boba Nicholsona. Ten má mimochodem prsty hluboko namočené v posledních velkých úspěších kanadské reprezentace.

S oběma zmíněnými pány totiž Mike Babcock v minulosti již spolupracoval, právě pod hlavičkou Hockey Canada. Ví tedy, co od nich čekat a Oilers se také alespoň částečně zbavili nálepky, že vlastně nevědí, co dělají.

Pět milionů za sezonu?

Posledním pro Edmontonu je finanční stránka. Profesionální sport je zkrátka o penězích a těm se trenérům v NHL všeobecně moc nedostává. Posuďte sami, podle TSN je nejlépe placeným koučem soutěže chicagský Joel Quenneville, jenž pobírá 2,75 milionů dolarů za sezonu. Podobný plat má v Chicagu třeba Johnny Oduya nebo Michal Rozsíval. Kdo má větší přínos pro tým, nechám znovu na vás.

A tady to přichází. Edmonton je údajně připraven Babcockovi nabídnout mezi čtyřmi a pěti miliony dolarů. Oproti působení v Detroitu by si tak polepšil minimálně dvojnásob, dle TSN pobíral rovné dva miliony.

Ještě nedávno se mohlo Babcockovo angažmá u Oilers jevit jako naprostá bláhovost. Pokud si ale dáme dohromady jeho výroky a možnosti, které Edmonton nabízí, tahle skládačka už tak šíleně nevypadá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.