bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ron Hextall: z šílence géniem?

19. února 2018, 13:15

Marek Galata

Ron Hextall byl šílený vzteky. Právě probíhala třetí třetina čtvrtého finále Stanley Cupu 1987, skóre utkání bylo 1:4 v neprospěch jeho Philadelphie a hosté z Edmontonu podnikali další útočný výpad. Glenn Anderson vystřelil, ale i přes Hextallův zákrok do něj ještě šťouchl hokejkou. To gólmana Flyers rozlítilo do nepříčetnosti. Rozhodil rukama a ohlédl se po rozhodčím. Nic?! Rozhodl se tedy vzít spravedlnost do svých rukou. Doslova. V amoku obouruč chytl hokejku a vší silou jí sekl nic netušícího Kenta Nillsona, který zrovna projížděl kolem. Útočník Oilers se okamžitě skácel k ledu.

Není překvapením, že právě tento moment se vybaví většině hokejových fanoušků, když se jich zeptáte na finále 1987. Do pozadí proto ustupuje fakt, že Hextall odehrál velice solidní nováčkovskou sezónu, kterou vyšperkoval brilantními výkony v play-off. Ostatně za svoje výkony ve vyřazovacích bojích si odnesl prestižní Conn Smythe Trophy, což jej řadí mezi pouhých 5 hráčů, kteří toto ocenění pro nejužitečnějšího hráče play-off dostali coby členové poraženého týmu.

Všechnu chválu, kterou Hextall sklidil za svou perfektní práci s hokejkou a neskutečnou pohyblivost, přebila kritika a následná osmizápasová suspendace. Ta však nabyla účinnosti až začátkem příští sezony, takže brankář Flyers mohl dochytat finále až do sedmého utkání, ve kterém Oilers oslavili svůj třetí Stanley Cup ve čtyřech letech. 

Je pravdou, že Hextall nikdy neplatil za žádného andělíčka. Díky své herní vášni zaknihoval v prvních třech sezonách vždy více jak 100 trestných minut – mezník, který se žádnému jinému brankáři překonat nepodařilo. Není divu, že jej řada hokejových odborníků označuje jako nejagresivnějšího gólmana všech dob. 

Nezkrotná povaha

Ron Hextall byl za skvělé výkony ve svém prvním play-off odměněn pozvánkou do kempu kanadské reprezentace před Kanadským pohárem 1987. A nezapřel se ani zde. Při jednom z tréninků sekl Sylvaina Turgeona a vyřadil jej se zlomeným předloktím z turnaje.

O další rozruch se postaral během šestého (a nakonec i posledního) utkání finále konference 1989. Za nepříznivého a již rozhodnutého stavu utkání se během přerušené hry vydal až do rohu kluziště za montréalským Chrisem Cheliosem, aby jej napadl vyrážečkou. Výsledek? Trest zákazu startu na 12 zápasů. V přípravném utkání před sezonou 1991/92 si pak za seknutí Jima Cumminse z Detroitu vysloužil další šestizápasovou suspendaci.

Avšak nebyly to jen negativní výstřelky, kterými se Hextall proslavil. Postaral se totiž o historický zápis, když se stal prvním gólmanem, který vstřelil gól (když nepočítáme případy vlastních gólů, kdy byl brankář posledním hráčem skórujícího týmu, který se dotknul puku). V sezoně 1987/88 si při hře bez brankáře Bostonu vzal kotouč a poslal ho neomylně do brány. Podobný kousek zopakoval v play-off 1989 proti Washingtonu a stal se tak prvním brankářem, který skóroval ve vyřazovacích bojích.

Znovu na místě činu

Hextall se do finále Stanley Cupu podíval ještě jednou, a to v roce 1997. I tentokrát v dresu Philadelphie, avšak už se zkušenostmi z nepříliš vydařených ročních zastávek u Nordiques a Islanders. Tato finálová série mu ovšem tolik nevyšla a Flyers podlehli Detroitu ve čtyřech utkáních. Hextall pak o dva roky později ukončil svou hráčskou kariéru. 

U hokeje však chtěl zůstat. Proto ve Philadelphii pokračoval dál, tentokrát jako vyhledávač talentů. První (a klíčová) klubová změna v Hextallově funkcionářské kariéře přišla v létě 2006, kdy se stal asistentem generálního manažera Los Angeles Kings a zároveň generálním manažerem jejich farmářského týmu Manchester Monarchs, působícího v AHL. V létě 2012 se tak Hextall konečně dočkal a mohl si sáhnout na Stanley Cup. Jakoby se v něm tehdy vzedmula touha zvednout tento grál i jako člen organizace Flyers, protože o rok později už se hlásil ve Philadelphii jako asistent tehdejšího generálního manažera Paula Holmgrena.

Sezona 2013/14 však skončila zklamáním (konec v prvním kole Stanley Cupu na hokejkách Rangers) a Holmgren byl propuštěn. Jeho nástupcem, odhodlaným splnit si svůj dávný sen, se stal právě jeho učenlivý asistent.

Obroda hrdého klubu

V momentě, kdy Hextall stanul v čele klubu, začal přemýšlet. Viděl, že tým nebyl dost dobrý, aby se dokázal alespoň přiblížit „Starému křapáči“, na druhou stranu situace nebyla natolik zoufalá, aby bylo nutné začínat přestavbu.

Hextall tedy usoudil, že je potřeba tým omladit a začal sbírat jednu draftovou volbu za druhou. Byl si vědom toho, jak startovali svou éru například Pittsburgh nebo Chicago, a výsledkem bylo, že v posledních třech draftech měl k dispozici minimálně 9 voleb. 

V rámci těchto výběrů talentů přišlo do Philadelphie hodně slibných hráčů. Řeč se týká jednak budoucích hvězd, jako například Nolana Patricka, Shanea Gostisbeherea či Ivana Provorova, ale i hráčů, kteří týmu dodají celistvost a hloubku. Nebylo proto až takovým překvapením, když v přípravném kempu před sezonou obsadily volná místa v sestavě mladé pušky místo pozvaných veteránů.

Stanou se konečně gólmani oporami?

Hextall si současně uvědomuje, kde jeho klub dlouhodobě tlačí bota. Brankářská situace ve Philadelphii je pravidelně omílaná a nejeden zlý jazyk tento klub označuje za pohřebiště gólmanů. Kdo jiný by měl tuto situaci vyřešit, když ne ten, koho řada odborníků považuje za dosud posledního opravdu spolehlivého brankáře této organizace?

Třiapadesátiletý generální manažer ví, že natrefit při draftu na dobrého hráče je ze všech postů nejtěžší právě u maskovaných mužů. Proto se snaží v každém draftu vybírat alespoň jednoho. Díky tomu má jeho tým na tomto postu opravdu široké možnosti. Mezi budoucí adepty na střežení modrého půlměsíce ve Wells Fargo Center patří třeba kanadský juniorský reprezentační gólman Carter Hart, Slovák Matej Tomek či Švéd Felix Sandström. Nesmíme pak zapomínat na Alexe Lyona a Anthonyho Stolarze, kteří už hrají mezi profesionály. 

Sečteno a podtrženo, budoucnost vypadá pro Philadelphii velice zajímavě. Svou velkou měrou k tomu přispívá distingovaný a přemýšlivý muž, do kterého byste vůbec neřekli, že kdysi jako šílený šlehal hokejkou po hráčích kolem sebe.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.