bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rocková hvězda Ovečkin válí, hraje nejlepší hokej v kariéře

5. ledna 2015, 15:15

Tomáš Zatloukal

Jestliže rok 2014 byl podle uznávaného webu NBC Sports pro Alexe Ovečkina rokem zklamání, ten nový, který pro ruského bohatýra odstartoval vítězstvím v ostře sledovaném souboji s Chicagem Blackhawks při Winter Classic, slibuje pozitivnější hodnocení. Washingtonu totiž vyšel tah s angažováním Barryho Trotze, pod jehož rukama "Alexandr Veliký" rozkvétá v komplexního hokejistu. Hru v novém systému si užívá čím dál více, důkazem budiž posledních pár zápasů.

Když Saša v říjnu poprvé ve své kariéře zaznamenal pět utkání bez zisku jediného bodu, mnozí se ptali, zdali angažování Trotze byla ta správná cesta. Jenže postupem času začaly na Ovečkinovo konto skákat plusové body a najednou se vyrojily pochvalné hlasy. Moskevský rodák podle nich zapracoval na defenzívě a ačkoliv neskóroval tak často jako v minulosti, byl pro Capitals velmi přínosným hráčem (my jsme na toto téma psali zde).

Všichni ovšem věděli, že pokud se má Ovečkin udržet mezi největšími hvězdami NHL, musí přijít také branky a asistence. A devětadvacetiletý kanonýr, jehož cap-hit přes devět milionů dolarů z něj dělá nejlépe placeného hokejistu, se opravdu začal prosazovat tak, jak jsme u něj dlouhá léta zvyklí. V listopadu nakupil 15 bodů, v prosinci přidal navzdory vánoční pauze dalších devět a do ledna vkročil správnou nohou - čtyřbodovou žní.

Trotz je z Ovečkina nadšený, byť na jeho hře stále vidí nedostatky. "Občas sklouzne ke starým návykům, ale celkově se hrozně zlepšil. Každý mu vyčítá chyby, ale podívejte se na jeho herní styl. Nikdy jsem nezažil jinou superstar, která by navíc hrála tak fyzicky náročný hokej. Snad jen Marka Messiera v nejlepších letech." "Ovie" svého "vychovatele" potěšil brilantním představením při Winter Classic, třináctkrát vypálil na bránu (!).

A hlavně dal gól, dvakrát orazítkoval tyčku a skončil v plusu v tabulce pravdy. Vzorový výkon kapitána byl základem pro výhru Capitals. Washington se nemohl dočkat dominantního představení od démona s osmičkou na zádech v lepší chvíli. "Je to rocková hvězda. Jeho hra stoupá s důležitostí zápasu. Má tu skvělou vlastnost, která nechybí žádnému velikánovi, umí vás donutit sledovat na ledě jenom jeho. Prostě ho chcete vidět."

Ovečkinovy stoupající formy si všiml na konci prosince také Cory Schneider:

"Je unikátní," pokračuje Trotz v komplimentech pro lídra posledních mistrů světa. Zdá se, že Ovečkina skutečně dokázal zkrotit, ostatně vzájemný respekt, jenž mezi oběma uznávanými osobnostmi panoval již od léta, podobný scénář sliboval. "Ovce" má momentálně na svém kontě 34 bodů, 19krát mířila do černého, ve statistice plus/mínus se Sašovi skví devět kladů (!). Washington se hřeje v postupové osmičce Východu.

Caps zažívají za nového režimu skvělé časy. To samé platí o Ovečkinovi. Budou pokračovat? Poslední tři utkání naznačují, že by mohly. "Alex the Great" v nich pokaždé zaznamenal branku a nahrávku, navrch pokaždé skončil v plusu. Tři dvoubodové večery zaznamenal jako první washingtonský hokejista od loňského podzimu, kdy zazářil Nicklas Bäckström (Ovečkin se ze stejného kousku radoval takřka po roce, poprvé od března 2013).

Stříbrovlasý bohatýr stále sní o velkém triumfu, když mu to nevyšlo v Soči na zimní olympiádě, třeba se konečně dočká Stanley Cupu. Ne nadarmo bývají Capitals označováni za černého koně Východní konference.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.