bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rittich pozici jedničky neustál. Vedení Flames se musí rozhodnout, jak situaci vyřeší

24. února 2018, 17:30

Pavel Golasowski

Je pátek 2. února a domácí Calgary Flames hrají proti Tampě Bay Lightning. Mike Smith má zrovna den blbec a po šestém obdrženém góle je necelých 13 minut před koncem vystřídán. Náhradní brankář, pětadvacetiletý David Rittich, za bouřlivého potlesku vyprodané haly nesoucí název Saddledome míří do brankoviště, aby za nepříznivého stavu pro domácí (4:6) nalil svým spoluhráčům do žil naději. Flames sice nakonec prohráli 4:7, ale to není podstatné.

Co je ovšem podstatné, je Rittichova pozice v organizaci Flames. Od té doby se totiž mnohé změnilo. Především se zranila jednička Mike Smith. Do té doby zaskakující a velmi oblíbený David Rittich, podával vždy velmi dobré výkony, ale post jedničky je trochu jiné „kafe“, a zatím to vypadá, že je pro mladého českého brankáře až příliš silné.

Mike Smith chytal naposledy 12. února proti New York Islanders, když se jen několik sekund před koncem utkání zranil. Od té doby odehrály Plameny šest zápasů a David Rittitch začínal jako gólman číslo jedna v pěti případech. Pouze jednou dovedl své spoluhráče ke dvěma bodům, 90% hranici překročil pouze dvakrát a hned ve dvou zápasech si statistici v kolonce David Rittich poznamenali 73% úspěšnost. V doposud posledním utkání Flames dostal poprvé před Rittichem přednost Jon Gillies.

„Rád hráče odměním a pomůžu jim, řekl Treliving novinářům na adresu svých brankářů, ale následně dodal, „nicméně není to tak jednoduché. Poslední zápasy mě pěkně naštvaly. V každém zápase snažím najit pozitivní a negativní aspekty hry. Ale co přesně si mám odnést z těch dvou zpackaných duelů proti Floridě (3:6) a Vegas (7:3)?“ Uklidnit ho mohla alespoň výhra nad Arizonou 5:2, kdy se do brány poprvé postavil Gillies.

Inspiruje se Calgary u Philadelphie? 

Za této situace, kdy do konce sezóny chybí Plamenům 20 zápasů a pondělí je posledním dnem pro nějaký vhodný přestup, se musí generální manažer Flames Brad Treliving rozhodnout co si v této zapeklité situaci počne. 

Treliving se může buďto nechat inspirovat Ronem Hextallem, generálním manažerem Letců z Philadelphie, jenž při zranění Briana Elliotta a Michala Neuvirtha angažoval Petra Mrázka. Anebo věřit, že Rittich či případně Gillies pár týdnu vydrží, budou schopni vyhrávat a Mike Smith se stihne do play-off uzdravit.

Ve vzduchu tedy visí dva velké otazníky. Kdy se Mike Smith vrátí mezi tři tyče a kdo by měl být tím případným novým brankářem. 

„Věříme, že se Mike brzo uzdraví. Teď budeme sledovat tým a uvidíme. Vím, že dokážou hrát mnohem lépe,“ konstatoval GM. Nicméně, několik zdrojů uvádí, že brzký návrat Smithe je pouze zbožným přáním vedení Flames. 

Avšak lepší otázka je ohledně případného angažmá nového brankáře, protože trh mnoho lepších gólmanů, než je Rittich nenabízí, a pokud ano, bude to pěkně drahé. 

Carter Hutton (St. Louis) nebo Aaron Dell (San Jose) jsou přesni ti brankáři, kteří by Calgary mohli pomoci, ale jejich přesun směrem na sever by přišel pokladnu Flames hodně draho. Tento teoretický obchod je navíc podmíněn souhlasem k přestupu, což je vzhledem k jejich výkonosti jen málo pravděpodobné.

Naopak k mání jsou Cam Ward a Robin Lehner, ale ani jeden není zárukou prvotřídní kvality. 

Vyplatila by se Flames nová posila do brankoviště nebo bude lepší vložit důvěru do Ritticha a počkat na Mike Smithe? Pokud chtějí v Albertě play-off, tak musí tým kolem kapitána Marka Giordana bezpodmínečně vyhrávat. Na Trelivinga toho teď musí být opravdu hodně. Snad mu při rozhodování pomůže dnešní zápas proti Coloradu, který je zároveň posledním zápasem před uzávěrkou přestupů.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.